Nederland 9e in Bocuse d'Or Finale

28 januari 2015 |
Nederland 9e in Bocuse d'Or Finale<

Het Nederlandse team heeft de wereldfinale van de Bocuse d'Or 2015 afgesloten met een negende plaats. Een ongekende prestatie, aangezien dit het beste
resultaat is dat een Nederlands team ooit heeft behaald. Het team kreeg aardig wat tegenslagen te verwerken, maar herpakte zich formidabel. Vooraf werd een plek bij de eerste tien als doelstelling gepresenteerd; de doelstelling is dus ruimschoots behaald.

Op de video zie je chef Jan Smink, die feestelijk wordt onthaald in het Holland Culinary House, direct na de wereldfinale


Unieke prestatie
Vlak voor de wereldfinale in Lyon raakte commis Lars Aukema gewond aan zijn hand en moest hij in het gips. Rogier Peeters, leerling-kok bij de Librije, heeft hem in Lyon vervangen. En met succes! Al met al een prestatie van wereldformaat. De wedstrijd is extra moeilijk, aangezien er gisteren pas bekend werd gemaakt met welke groente het team moest werken als garnering van het visgerecht. Tijdens de slopende finale moesten de deelnemers met parelhoen en beekforel twee sublieme gerechten bereiden, waarmee de twaalfkoppige jury overtuigd moest worden. In de jury hebben grote twee- en driesterrenchefs zitting. Voor Nederland is Jonnie Boer aanwezig. Nederland presenteerde een geraamte van parelhoen als showstuk bij het vleesgerecht, wat op zich een al even gewaagde als succesvolle keuze was. Gevoel voor show mag Smink niet ontzegd worden.

Scandinavisch podium
Het team van Noorwegen werd eerste en was vooraf al als grote kanshebber getipt. Op de tweede plek vinden we de Verenigde Staten terug (een culinair topland in opkomst!) en de derde plek wordt bezet door Zweden. Zoals verwacht een top drie met een Scandinavisch tintje.

In tranen
Na de bekendmaking was Jan Smink in tranen. Dit resultaat is een kroon op de geleverde arbeid en een unieke prestatie; zeer zeker met de op zijn minst aparte voorbereiding in het achterhoofd. Gefeliciteerd!

De definitieve ranking:


Unieke ervaring
Deze wedstrijd is het hoogst haalbare internationale podium voor iedere chef. Om je zenuwen gedurende vijf uur en vijfendertig minuten in bedwang te houden tijdens het bereiden van de gerechten en met het gejoel van een uitzinnige menigte op de achtergrond, is een prestatie op zich. Het Nederlandse team heeft zich formidabel voorbereid en wist zich gesteund door fantastische sponsoren, waaronder de Makro. De wedstrijd wordt iedere twee jaar gehouden.

Meer info volgt! In de komende uitgave van De RestaurantKrant brengen we een volledig sfeerverslag en lees je meer over de wedstrijd en de voorbereiding. Onze redactrice Christel Tuin heeft de finale bijgewoond en zal uitvoerig berichten over de sfeer, de tranen, de gerechten, de voorbereiding en de natuurlijk de emoties die deze wedstrijd kenmerken.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
“Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug”

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: