Nederland 9e in Bocuse d'Or Finale

28 januari 2015 |
Nederland 9e in Bocuse d'Or Finale

Het Nederlandse team heeft de wereldfinale van de Bocuse d'Or 2015 afgesloten met een negende plaats. Een ongekende prestatie, aangezien dit het beste
resultaat is dat een Nederlands team ooit heeft behaald. Het team kreeg aardig wat tegenslagen te verwerken, maar herpakte zich formidabel. Vooraf werd een plek bij de eerste tien als doelstelling gepresenteerd; de doelstelling is dus ruimschoots behaald.

Op de video zie je chef Jan Smink, die feestelijk wordt onthaald in het Holland Culinary House, direct na de wereldfinale


Unieke prestatie
Vlak voor de wereldfinale in Lyon raakte commis Lars Aukema gewond aan zijn hand en moest hij in het gips. Rogier Peeters, leerling-kok bij de Librije, heeft hem in Lyon vervangen. En met succes! Al met al een prestatie van wereldformaat. De wedstrijd is extra moeilijk, aangezien er gisteren pas bekend werd gemaakt met welke groente het team moest werken als garnering van het visgerecht. Tijdens de slopende finale moesten de deelnemers met parelhoen en beekforel twee sublieme gerechten bereiden, waarmee de twaalfkoppige jury overtuigd moest worden. In de jury hebben grote twee- en driesterrenchefs zitting. Voor Nederland is Jonnie Boer aanwezig. Nederland presenteerde een geraamte van parelhoen als showstuk bij het vleesgerecht, wat op zich een al even gewaagde als succesvolle keuze was. Gevoel voor show mag Smink niet ontzegd worden.

Scandinavisch podium
Het team van Noorwegen werd eerste en was vooraf al als grote kanshebber getipt. Op de tweede plek vinden we de Verenigde Staten terug (een culinair topland in opkomst!) en de derde plek wordt bezet door Zweden. Zoals verwacht een top drie met een Scandinavisch tintje.

In tranen
Na de bekendmaking was Jan Smink in tranen. Dit resultaat is een kroon op de geleverde arbeid en een unieke prestatie; zeer zeker met de op zijn minst aparte voorbereiding in het achterhoofd. Gefeliciteerd!

De definitieve ranking:


Unieke ervaring
Deze wedstrijd is het hoogst haalbare internationale podium voor iedere chef. Om je zenuwen gedurende vijf uur en vijfendertig minuten in bedwang te houden tijdens het bereiden van de gerechten en met het gejoel van een uitzinnige menigte op de achtergrond, is een prestatie op zich. Het Nederlandse team heeft zich formidabel voorbereid en wist zich gesteund door fantastische sponsoren, waaronder de Makro. De wedstrijd wordt iedere twee jaar gehouden.

Meer info volgt! In de komende uitgave van De RestaurantKrant brengen we een volledig sfeerverslag en lees je meer over de wedstrijd en de voorbereiding. Onze redactrice Christel Tuin heeft de finale bijgewoond en zal uitvoerig berichten over de sfeer, de tranen, de gerechten, de voorbereiding en de natuurlijk de emoties die deze wedstrijd kenmerken.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Ondernemen Longread
Simuleer een bijna-doodervaring voor je hotel

De coronacrisis overvalt iedereen. De omvang en impact nemen dramatische proporties aan. Hadden we eerder en meer rekening moeten houden met de desastreuze effecten van corona? Misschien. Hiervoor is echter een paradigmashift nodig. Van optimisme naar paranoïde optimisme. We moeten de eindighei ...

Wet- en regelgeving Hotelketens Internationaal
Miljoenenboete Marriott voor datalek uit 2014

Marriott moet een boete van 18,4 miljoen pond (ruim 20 miljoen euro) betalen voor de datalek uit 2014. De boete wordt betaald aan de Britse privacyautoriteit. De Information Commissioner's Office (ICO) concludeert dat de hotelketen te weinig moeite heeft gedaan om de gegevens van de gasten te be ...

Columns
Column Tanja Seegers: Er zijn geen grenzen

Precies een jaar geleden zei mijn grote held Eliud Kipchoge letterlijk: “Ik wil mensen inspireren, er zijn geen grenzen!” De Keniaanse atleet liep op 12 oktober 2019 de marathon binnen 2 uur. Met maar liefst een snelheid van 21,1 km per uur behaalde hij een historisch record. Hij deed wa ...

Branded Content
Hotelmanagers welkom in de zorg: "Oprecht contact maakt voor mij het verschil"

Bart van der Ven, locatiemanager bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het woonzorgcentrum WZH Schoorwijck voor ouderen. Samen met zijn medewerkers zorgt hij dagelijks voor de verzorging, behandeling en begeleiding van de bewoners waarbij hij zelfstan ...

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Hotelketens Internationaal
Accor opent nieuw hotel Mercure Han-sur-Lesse

Accor, ’s werelds meest toonaangevende hotelgroep, opent vandaag het nieuwe hotel Mercure Han-sur-Lesse in de idyllische gelijknamige plaats Han-sur-Lesse, middenin de Belgische Ardennen. Deze opening is in samenwerking met Accor’s Franchise Partner Unibricks. Het viersterrenhotel telt 1 ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: