Update: Bocuse d'Or

29 mei 2015
Update: Bocuse d'Or

Met de voorronde (juni) en de Nederlandse finale (september) in zicht, spraken we vandaag met Fenny Straat, Bocuse d'Or Nederland bestuurslid
van het eerste uur. De voorronde, de Nederlandse finale én de mogelijkheid dat Nederland gastland wordt van de Europese finale in 2018 waren onderwerp van gesprek.

~Foto: Jan Smink deed in januari namens Nederland mee aan de wereldfinale in Lyon. Hij werd negende.~

*Voorronde*
Op maandag 15 juni vindt bij het Friesland Campina Innovation Centre in Wageningen de voorronde van de Bocuse d'Or plaats. Fenny: "In totaal hebben nu 8 jonge chefs zich aangemeld om mee te doen. Eén van hen is Kees Visser van restaurant "Bij Kees":http://www.bijkeesinzeeland.nl/ uit Zierikzee. Ook "Marco van der Wijngaard":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/marco-van-der-wijngaard-beste-leerling-kok-18500/, die eerder met de Nederlandse delegatie meeging naar Lyon en daar de lunch verzorgde in het Holland Culinary House, is één van de kandidaten. Uit deze voorronde gaan er twee deelnemers door naar de Nederlandse finale."

*Nederlandse finale*
Fenny: "De Nederlandse finale gaan we dit jaar op een nieuwe manier neerzetten. Samen met Gastvrij Rotterdam gaan we iets heel moois presenteren. We werken met verschillende Rotterdamse partners samen om er tijdens en rond de wedstrijd een breed gastronomisch evenement van te maken. Tijdens de finale koken 5 chefs in de wedstrijdkeukens, die worden ingericht door onze partner Bakker Vakkeuken uit het Friese Berlikum. De opdracht bestaat uit het maken van een vlees (kalf) en een vis (vermoedelijk schol) gerecht. Deze opdracht maken we binnenkort bekend. Net als bij de "wereldfinale in Lyon":http://www.derestaurantkrant.nl/?q=wereldfinale&x=zoeken hebben de chefs 5,5 uur om de gerechten te bereiden." Het wedstrijdterrein wordt volgens Fenny een soort 'Lyon in het klein'. "We willen er echt iets moois van maken. Zo komt er een heuse wedstrijdarena met een kleine tribune, is er een VIP-deck voor onze partners en hebben we ook een business lounge. Ook voor de opening van Gastvrij Rotterdam, de presentatoren bij de wedstrijd en een aansluitend avondprogramma, hebben we ideeën."

*Europese finale 2018 in Nederland*
Tussen alle hectiek rondom de voorronde en de Nederlandse finale op 21 september bij Gastvrij Rotterdam door, is het bestuur van de Bocuse d'Or druk met het bekijken van de mogelijkheden om de Europese finale in 2018 tijdens Gastvrij Rotterdam te kunnen organiseren. Fenny: "We hebben contact gehad met de Zweden die de Europese finale in 2014 in Stockholm verzorgden. Hier hebben we veel van geleerd, vooral dat we de wedstrijd kunnen gebruiken om Gastvrij Rotterdam, de stad Rotterdam en natuurlijk de hele Nederlandse horeca (nog) meer op de kaart te zetten. Ook voor onze export zou een Europese finale geweldig zijn."

~Christel Tuin~

Overig nieuws