Verdubbeling aantal hotelboekingen, eerste tekenen herstel

Auteur: Redactie
Corona 1 mei 2020
Verdubbeling aantal hotelboekingen, eerste tekenen herstel

Het aantal hotelboekingen in de laatste week van april is meer dan verdubbeld ten opzichte van de eerste week van april, zo meldt Hoteliers.com een leverancier van boeking software voor meer dan 1.000 hotels. ‘Het aantal transacties is om precies te zijn met 110% gestegen. Dit is mooi nieuws, maar het is pas een eerste teken van herstel van de hotelmarkt. Het totale volume is nu -78% vergeleken met vorig jaar, tegen -91% in de eerste week van april, dus er is nog een lange weg te gaan’, aldus Erik Baumann directeur van Hoteliers.com.

Wat verder opvalt is dat de gemiddelde boekingswaarde in de laatste week van april zelfs 8% hoger ligt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. ‘Dit komt omdat er met name langere verblijven zijn geboekt en ook de wat luxere accommodaties in eigen land in trek zijn. Bijkomend voordeel is dat hotels over deze directe boekingen geen torenhoge commissies betalen zoals bij booking.com, dat scheelt zomaar 15-20% aan kosten voor de hotelier. Onze boodschap is dan ook, lekker weg in eigen land en boek direct bij het hotel’, aldus Baumann. 

Een voorbeeld hiervan is Landgoed de Holtweijde, een luxehotel in Twente met een culinair restaurant dat sinds eind april weer is geopend voor hotelgasten. Met speciale arrangementen speelt het hotel in op de behoefte er weer eens lekker uit te gaan en culinair te genieten. ‘In de laatste week van april is er behoorlijk geboekt voor met name mei en juni, sommige weekenden zitten we zelfs alweer op onze huidige maximale bezetting. Het is een broos herstel en nog niet alle hotelkamers zijn in gebruik, om ruimte en veiligheid te kunnen garanderen. Toch zijn we blij dat we weer gasten kunnen ontvangen’, aldus Bob Lodder, commercieel manager van het landgoed.

Hotelketen Gr8 Hotels zet de komende weken zelfs groots in met een zogenaamde ‘Staycation in eigen land’ campagne, om de naamsbekendheid van de keten in de binnenlandse markt te vergroten. ‘We bieden 3- en 4 daagse arrangementen aan, waarbij er iedere dag een leuke activiteit is gepland, van kanovaren in de Biesbosch tot een fietstocht door het Groene hart. Er valt nog zoveel te ontdekken in Nederland’, aldus Maarten Bakker operationeel directeur bij Gr8 Hotels.

Overig nieuws