Vijf toptalenten door naar volgende ronde Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019

11 juni 2019 | Yonne van Geene
Vijf toptalenten door naar volgende ronde Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019

Na een intensieve theoretische toets en een proeftechnisch gedeelte zijn vijf kandidaten geselecteerd voor de volgende ronde van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019. De vijf toptalenten behaalden op maandag 3 juni 2019 de hoogste score van de 24 kandidaten die tijdens de theoriedag in ROC Mondriaan in Den Haag streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw. Samen met de vijf wildcardhouders vormen zij het tiental dat doorgaat naar de volgende ronde van deze prestigieuze wedstrijd voor jong gastvrijheidstalent.

De kandidaten legden tijdens de theoriedag een theoretische toets af met een brede selectie vragen over gastheerschap, menuleer, combineren van wijn en gerecht, kooktechnieken en productkennis. Daarnaast werd hun kennis getest door middel van een proeftechnisch gedeelte dat bestond uit het proeven en beschrijven van wijnen, een wijn-spijs-opdracht en het herkennen van producten. De deelnemers werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben en Eduard van der Toolen, SVH Meestergastheer en docent aan ROC Mondriaan.

Hoogste score

Deze vijf deelnemers behaalden de hoogste score: Anne Nijhoff van restaurant Fizzy in Epe, Tim Wellenberg van restaurant Hanninkshof in Enschede, Marvin Walraven van restaurant Smink in Wolvega, Pauline Wiskerke van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat en Iris Volgers van restaurant AlaCarte Prinsenhof in Groningen. Zij gaan door naar de volgende ronde van de wedstrijd, de praktijkdag.

Zichtbaar gemotiveerd

Juryvoorzitter Edwin Raben is in zijn nopjes met het resultaat van de theoriedag. Raben: ”Het was opvallend hoe serieus de deelnemers hun proeven namen, ze waren allemaal zichtbaar gemotiveerd om een plaats te veroveren in de volgende ronde. Door de diversiteit van de vragen werd het verschil in kennisniveau tussen de deelnemers goed duidelijk. Dat verschil was met name zichtbaar op de onderwerpen wijn, warenkennis keuken en gastheerschap. De talenten die door zijn naar de volgende ronde zijn met recht toptalenten te noemen.”   

Praktijkronde

De kandidaten die door zijn naar de volgende ronde worden tijdens de praktijkdag in het restaurant waar ze werkzaam zijn bezocht door een vakjury. Tijdens een lunch of diner vervullen zij daarbij de rol van hoofdgastheer/hoofdgastvrouw.

De vakjury bestaat dit jaar uit Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist en tevens ere-juryvoorzitter Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Marc van Gulick namens Alliance Gastronomique, Rik Jansma namens JRE-Nederland, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten juryvoorzitter en wijndocent Edwin Raben, oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant Hotel & Spa Savarin en Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper in de jury.

De jurybezoeken aan een deel van de vijf wildcardhouders hebben inmiddels plaatsgevonden. De wildcardhouders zijn deelnemers die aangedragen zijn door de G4, de vijfde wildcard is voor een van de deelnemers van de zwarte brigade aan de wedstrijd Future Talents.

Finaledag

De wildcardhouders ontmoeten de andere kandidaten op 9 september tijdens de finaledag. Dan worden de tien kandidaten een-op-een geïnterviewd door de jury, is er een profielgesprek met een journalist van Lekker500, bereiden ze als proeve van bekwaamheid een Hennessy-cocktail en worden ze onderworpen aan een praktijkproef bijzondere verrichting. Daarnaast is er deze dag een theorietest voor de wildcardhouders en wordt er een masterclass gegeven door Hennessy.

Bekendmaking winnaar

De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 vindt plaats tijdens de bekendmaking van Lekker500 editie 2020 op 28 oktober 2019. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis Imperial ter waarde van 1.235 euro en een geldprijs van maar liefst 2.500 euro. 

NHGP: Gastheerschap op niveau

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Bij deze 18e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs sluit Lekker500 zich aan als mediapartner. Deelname staat open voor kandidaten tot en met 26 jaar die werkzaam zijn in de gastvrijheidssector.

De 10 deelnemers inclusief de 5 wildcardhouders op een rijtje:

1.         Anne Nijhoff                Fizzy                                       Epe

2.         Tim  Wellenberg         Hanninkshof                           Enschede

3.         Marvin Walraven        Smink                                     Wolvega

4.         Pauline Wiskerke       De Kromme Watergang         Hoofdplaat

5.         Iris Volgers                 AlaCarte Prinsenhof               Groningen

 

Wildcardhouders:

6.         Iris van Moorsel          Rantrée                                   Maastricht               JRE-Nederland

7.         Ivar Roerink                De Swarte Ruijter                    Holten                     Les Patrons Cuisiniers

8.         Stefan Emmen            Zarzo                                      Eindhoven               Alliance Gastronomique

9.         Lisa Hu                       Grand Plaza                            Eibergen                 Fine Eastern Restaurants

10.       Daphne Kolk               Huis ter Duin                           Noordwijk                Future Talents

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Hotelketens
Egeria neemt meerderheidsbelang in Fletcher Hotels, vizier op internationale groei

Vandaag hebben de aandeelhouders van Fletcher Hotels een meerderheidsbelang verkocht aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Egeria. NIBC en Xead verkopen beide hun minderheidsbelang, het management van Fletcher blijft aan als aandeelhouder. Met de hands-on betrokkenheid en de ervaring met in ...

Inge van de Ven is trots op haar pas geopende hotel

Inge van de Ven, eigenaresse van het op 12 april geopende Hotel Flora Batava in Nieuwersluis, aan de rand van Breukelen, is trots op haar hotel. Alhoewel het uitdagende tijden zijn binnen onze branche, is ze optimistisch gestemd. “Zaterdag beleefden we onze eerste drukke dag, met 27 van de 45 ...

Interview Longread
Interview: moeders en dochters in familiehotels

Familiehotels. Je zou ze bijna vergeten tussen al het geweld van de aankondigingen die de grote hotelketens doen. De ene keten introduceert een nieuw merk, terwijl een andere keten zich gaat richten op ‘long stay’ of het aanbieden van werkplekken. Tegelijkertijd zijn familiehotels de dri ...

Corona
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt d ...

Drinks Corona
Grote bierbrouwers klaar voor herstart

Mocht vanavond bekend worden gemaakt dat de horeca de terrassen vanaf 28 april mag openen, zijn de grote bierleveranciers klaar om de horeca te voorzien van bier. Heineken laat tegenover persbureau ANP weten dat de brouwer ongeveer 8000 klanten heeft met een terras. Veel horecabedrijven spelen a ...

Columns
Leiderschap in onmogelijke tijden

Het is 05.30 uur. Ik zit te werken in een stil huis. Ik kan niet slapen, in mijn brein borrelt iets en dat moet eruit. Buiten is het nog donker, al zie ik de dag wel al voorzichtig duwen. Het zwart van de nacht wordt langzaam maar zeker donkerblauw en dat blauw wordt steeds lichter. Een merel fluit ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: