Vijf toptalenten door naar volgende ronde Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019

11 juni 2019 | Yonne van Geene

Na een intensieve theoretische toets en een proeftechnisch gedeelte zijn vijf kandidaten geselecteerd voor de volgende ronde van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019. De vijf toptalenten behaalden op maandag 3 juni 2019 de hoogste score van de 24 kandidaten die tijdens de theoriedag in ROC Mondriaan in Den Haag streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw. Samen met de vijf wildcardhouders vormen zij het tiental dat doorgaat naar de volgende ronde van deze prestigieuze wedstrijd voor jong gastvrijheidstalent.

De kandidaten legden tijdens de theoriedag een theoretische toets af met een brede selectie vragen over gastheerschap, menuleer, combineren van wijn en gerecht, kooktechnieken en productkennis. Daarnaast werd hun kennis getest door middel van een proeftechnisch gedeelte dat bestond uit het proeven en beschrijven van wijnen, een wijn-spijs-opdracht en het herkennen van producten. De deelnemers werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben en Eduard van der Toolen, SVH Meestergastheer en docent aan ROC Mondriaan.

Hoogste score

Deze vijf deelnemers behaalden de hoogste score: Anne Nijhoff van restaurant Fizzy in Epe, Tim Wellenberg van restaurant Hanninkshof in Enschede, Marvin Walraven van restaurant Smink in Wolvega, Pauline Wiskerke van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat en Iris Volgers van restaurant AlaCarte Prinsenhof in Groningen. Zij gaan door naar de volgende ronde van de wedstrijd, de praktijkdag.

Zichtbaar gemotiveerd

Juryvoorzitter Edwin Raben is in zijn nopjes met het resultaat van de theoriedag. Raben: ”Het was opvallend hoe serieus de deelnemers hun proeven namen, ze waren allemaal zichtbaar gemotiveerd om een plaats te veroveren in de volgende ronde. Door de diversiteit van de vragen werd het verschil in kennisniveau tussen de deelnemers goed duidelijk. Dat verschil was met name zichtbaar op de onderwerpen wijn, warenkennis keuken en gastheerschap. De talenten die door zijn naar de volgende ronde zijn met recht toptalenten te noemen.”   

Praktijkronde

De kandidaten die door zijn naar de volgende ronde worden tijdens de praktijkdag in het restaurant waar ze werkzaam zijn bezocht door een vakjury. Tijdens een lunch of diner vervullen zij daarbij de rol van hoofdgastheer/hoofdgastvrouw.

De vakjury bestaat dit jaar uit Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist en tevens ere-juryvoorzitter Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Marc van Gulick namens Alliance Gastronomique, Rik Jansma namens JRE-Nederland, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten juryvoorzitter en wijndocent Edwin Raben, oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant Hotel & Spa Savarin en Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper in de jury.

De jurybezoeken aan een deel van de vijf wildcardhouders hebben inmiddels plaatsgevonden. De wildcardhouders zijn deelnemers die aangedragen zijn door de G4, de vijfde wildcard is voor een van de deelnemers van de zwarte brigade aan de wedstrijd Future Talents.

Finaledag

De wildcardhouders ontmoeten de andere kandidaten op 9 september tijdens de finaledag. Dan worden de tien kandidaten een-op-een geïnterviewd door de jury, is er een profielgesprek met een journalist van Lekker500, bereiden ze als proeve van bekwaamheid een Hennessy-cocktail en worden ze onderworpen aan een praktijkproef bijzondere verrichting. Daarnaast is er deze dag een theorietest voor de wildcardhouders en wordt er een masterclass gegeven door Hennessy.

Bekendmaking winnaar

De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 vindt plaats tijdens de bekendmaking van Lekker500 editie 2020 op 28 oktober 2019. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis Imperial ter waarde van 1.235 euro en een geldprijs van maar liefst 2.500 euro. 

NHGP: Gastheerschap op niveau

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Bij deze 18e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs sluit Lekker500 zich aan als mediapartner. Deelname staat open voor kandidaten tot en met 26 jaar die werkzaam zijn in de gastvrijheidssector.

De 10 deelnemers inclusief de 5 wildcardhouders op een rijtje:

1.         Anne Nijhoff                Fizzy                                       Epe

2.         Tim  Wellenberg         Hanninkshof                           Enschede

3.         Marvin Walraven        Smink                                     Wolvega

4.         Pauline Wiskerke       De Kromme Watergang         Hoofdplaat

5.         Iris Volgers                 AlaCarte Prinsenhof               Groningen

 

Wildcardhouders:

6.         Iris van Moorsel          Rantrée                                   Maastricht               JRE-Nederland

7.         Ivar Roerink                De Swarte Ruijter                    Holten                     Les Patrons Cuisiniers

8.         Stefan Emmen            Zarzo                                      Eindhoven               Alliance Gastronomique

9.         Lisa Hu                       Grand Plaza                            Eibergen                 Fine Eastern Restaurants

10.       Daphne Kolk               Huis ter Duin                           Noordwijk                Future Talents

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Duurzaamheid
a&o Hostels biedt gasten gratis drankje aan in plaats van kamerschoonmaak

Hostelgasten kunnen vanaf nu bij alle a&o Hostels vrijwillig afzien van een dagelijkse schoonmaak van hun kamer. In ruil hiervoor krijgen zij een gratis drankje in de bar aangeboden. De hostelketen, met 39 vestigingen in 23 Europese steden, is tot deze beslissing gekomen na een uitgebreide proef...

Economie
Dit zijn de hotelvastgoed transacties van 2018

In 2018 is in Nederland voor ruim € 910 miljoen aan hotelvastgoed verkocht. Dit is een verwachte daling ten opzichte van het recordjaar van 2017, toen ruim € 1,7 miljard aan hotelvastgoed werd verkocht. Gezien het grote aantal unieke transacties in 2017 kon niet worden verwacht dat 2018 di...

Interview Longread
Outsourcing (deel 1): Volledig ontzorgen door outsourcing is een illusie

Hotels kunnen niet zonder outsourcing. Maar waar de één zonder blikken of blozen een externe partij inhuurt voor de F&B, doet de ander uit volle overtuiging zelf de schoonmaak. Of je nu in- of uitbesteedt, in beide gevallen blijft er voor de opdrachtgever een belangrijke rol weggel...

Columns Ewout Hoogendoorn
Go, Dutch Hotel Cities!

De Dutch Hotel City Index heeft dit jaar weer Amsterdam als de verrassende nummer één. Niet spannend? Nee, nu nog niet. Maar voor hoe lang nog? Amsterdam doet z’n stinkende best om van die pole position af te komen. Geen ‘I Amsterdam’, wordt het ‘Hi Lemmermeer&r...

Tech Advertorial
Meer tijd voor gasten met minder leveranciers

Met nieuwe technologie en smart data kun je rechtstreeks boeken bevorderen, doeltreffend upsellen en service op maat bieden. Maar als je al die mogelijkheden wilt benutten, heb je vaak met veel verschillende leveranciers te maken. PMS-aanbieder Guestline breidt het bestaande platform uit met de nieu...

Wet- en regelgeving Hotelbouwplannen
Brandveiligheid in hotels: “Hoteliers hebben vaak geen idee”

Max van Holst Pellekaan is dé expert op het gebied van brandveiligheid in de hotellerie. Hij verbaast zich over de onwetendheid van veel hoteliers. “En dat kan uiteindelijk ontzettend veel geld kosten, dat is zonde.” Hij ziet het steeds vaker om zich heen. Hoteliers die na de v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: