Vijf toptalenten door naar volgende ronde Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019

11 juni 2019 | Yonne van Geene

Na een intensieve theoretische toets en een proeftechnisch gedeelte zijn vijf kandidaten geselecteerd voor de volgende ronde van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019. De vijf toptalenten behaalden op maandag 3 juni 2019 de hoogste score van de 24 kandidaten die tijdens de theoriedag in ROC Mondriaan in Den Haag streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw. Samen met de vijf wildcardhouders vormen zij het tiental dat doorgaat naar de volgende ronde van deze prestigieuze wedstrijd voor jong gastvrijheidstalent.

De kandidaten legden tijdens de theoriedag een theoretische toets af met een brede selectie vragen over gastheerschap, menuleer, combineren van wijn en gerecht, kooktechnieken en productkennis. Daarnaast werd hun kennis getest door middel van een proeftechnisch gedeelte dat bestond uit het proeven en beschrijven van wijnen, een wijn-spijs-opdracht en het herkennen van producten. De deelnemers werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben en Eduard van der Toolen, SVH Meestergastheer en docent aan ROC Mondriaan.

Hoogste score

Deze vijf deelnemers behaalden de hoogste score: Anne Nijhoff van restaurant Fizzy in Epe, Tim Wellenberg van restaurant Hanninkshof in Enschede, Marvin Walraven van restaurant Smink in Wolvega, Pauline Wiskerke van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat en Iris Volgers van restaurant AlaCarte Prinsenhof in Groningen. Zij gaan door naar de volgende ronde van de wedstrijd, de praktijkdag.

Zichtbaar gemotiveerd

Juryvoorzitter Edwin Raben is in zijn nopjes met het resultaat van de theoriedag. Raben: ”Het was opvallend hoe serieus de deelnemers hun proeven namen, ze waren allemaal zichtbaar gemotiveerd om een plaats te veroveren in de volgende ronde. Door de diversiteit van de vragen werd het verschil in kennisniveau tussen de deelnemers goed duidelijk. Dat verschil was met name zichtbaar op de onderwerpen wijn, warenkennis keuken en gastheerschap. De talenten die door zijn naar de volgende ronde zijn met recht toptalenten te noemen.”   

Praktijkronde

De kandidaten die door zijn naar de volgende ronde worden tijdens de praktijkdag in het restaurant waar ze werkzaam zijn bezocht door een vakjury. Tijdens een lunch of diner vervullen zij daarbij de rol van hoofdgastheer/hoofdgastvrouw.

De vakjury bestaat dit jaar uit Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist en tevens ere-juryvoorzitter Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Marc van Gulick namens Alliance Gastronomique, Rik Jansma namens JRE-Nederland, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten juryvoorzitter en wijndocent Edwin Raben, oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant Hotel & Spa Savarin en Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper in de jury.

De jurybezoeken aan een deel van de vijf wildcardhouders hebben inmiddels plaatsgevonden. De wildcardhouders zijn deelnemers die aangedragen zijn door de G4, de vijfde wildcard is voor een van de deelnemers van de zwarte brigade aan de wedstrijd Future Talents.

Finaledag

De wildcardhouders ontmoeten de andere kandidaten op 9 september tijdens de finaledag. Dan worden de tien kandidaten een-op-een geïnterviewd door de jury, is er een profielgesprek met een journalist van Lekker500, bereiden ze als proeve van bekwaamheid een Hennessy-cocktail en worden ze onderworpen aan een praktijkproef bijzondere verrichting. Daarnaast is er deze dag een theorietest voor de wildcardhouders en wordt er een masterclass gegeven door Hennessy.

Bekendmaking winnaar

De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 vindt plaats tijdens de bekendmaking van Lekker500 editie 2020 op 28 oktober 2019. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis Imperial ter waarde van 1.235 euro en een geldprijs van maar liefst 2.500 euro. 

NHGP: Gastheerschap op niveau

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Bij deze 18e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs sluit Lekker500 zich aan als mediapartner. Deelname staat open voor kandidaten tot en met 26 jaar die werkzaam zijn in de gastvrijheidssector.

De 10 deelnemers inclusief de 5 wildcardhouders op een rijtje:

1.         Anne Nijhoff                Fizzy                                       Epe

2.         Tim  Wellenberg         Hanninkshof                           Enschede

3.         Marvin Walraven        Smink                                     Wolvega

4.         Pauline Wiskerke       De Kromme Watergang         Hoofdplaat

5.         Iris Volgers                 AlaCarte Prinsenhof               Groningen

 

Wildcardhouders:

6.         Iris van Moorsel          Rantrée                                   Maastricht               JRE-Nederland

7.         Ivar Roerink                De Swarte Ruijter                    Holten                     Les Patrons Cuisiniers

8.         Stefan Emmen            Zarzo                                      Eindhoven               Alliance Gastronomique

9.         Lisa Hu                       Grand Plaza                            Eibergen                 Fine Eastern Restaurants

10.       Daphne Kolk               Huis ter Duin                           Noordwijk                Future Talents

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Achtergronden Coronacrisis
Leegstaande hotelkamers worden verhuurd aan thuiswerkers

Door de coronacrisis werken veel Nederlanders vanuit huis. Met spelende kinderen, huilende baby's en bellende partners is dat een soms een flinke uitdaging. Tegelijkertijd staan er veel hotelkamers leeg door het het wegvallen van toerisme. Olivier Kruger en Seffie Treistman willen beide probleme...

Coronacrisis
80% Nederlanders wil in toekomst meer schoonmaak van openbare ruimtes

Schoonmakers doen belangrijk werk, juist nu meer dan ooit. Premier Mark Rutte noemde schoonmakers in zijn speeches de afgelopen weken in één adem met verpleegkundigen en artsen als een cruciaal beroep in de coronacrisis. 91 procent van de Nederlanders deelt de mening van Rutte en noemt...

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Een faillissement kan worden voorkomen

In 2019 brak de Nederlandse hotelmarkt nog alle records. Nu hebben hotels massaal de deuren gesloten vanwege het coronavirus. Als dit maanden gaat duren, komen hotels onverminderd in zwaar weer. De NOW-regeling is slechts een tijdelijke en beperkte oplossing. De Wet homologatie onderhands akkoord (W...

Coronacrisis
Koningin Máxima steekt horeca een hart onder de riem

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagochtend een werkbezoek gebracht aan twee horecagelegenheden in Amsterdam. Het bezoek vond plaats in het kader van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19). De uitbraak van het coronavirus heeft voor de horecabranche geresulteerd ...

Economie Coronacrisis
Rabobank: Nederlandse economie krimpt dit jaar harder dan in 2009 

Aangenomen dat de coronabeperkende maatregelen pas vanaf 1 juni worden versoepeld, krimpt de Nederlandse economie dit jaar naar verwachting met 5 procent. Daarbij raakt de coronacrisis veel sectoren bijzonder hard, zoals de horeca, de landbouw, de industrie en delen van de zakelijke dienstverlening....

Toerisme Coronacrisis
NBTC: Boek- en zoekgedrag met 85 procent gedaald

NBTC, het marketingplatform voor toerisme in en naar Nederland, monitort de komende tijd relevante indicatoren die inzicht kunnen geven in het effect van de coronacrisis op het gedrag van bezoekers. Denk daarbij aan het zoek- en boekgedrag, maar ook het sentiment onder potentiële reizigers. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: