YAYS bundelt krachten met NUMA Group

Auteur: Redactie
Financieel Overname 21 december 2023
YAYS bundelt krachten met NUMA Group

YAYS, een exploitant van serviced apartments in Europa, is overgenomen door NUMA Group, Europa’s snelst groeiende en vooraanstaande aanbieder van een volledig gedigitaliseerd hospitality platform. YAYS beheert momenteel 489 appartementen in Nederland, België en Frankrijk en opent in de nabije toekomst 124 appartementen in Madrid, Frankfurt, en Den Haag.

NUMA groeide in de laatste jaren van een lokale start-up tot een belangrijke pan-Europese speler en heeft onlangs nog 59 miljoen dollar opgehaald om de groeiambities en de technologieën verder te kunnen optimaliseren. Door de krachten te bundelen streeft NUMA ernaar om de positie als dominante speler in Europa’s AAA-steden verder uit te bouwen.

Grootste speler in Benelux en DACH-regio

NUMA neemt YAYS over van Proprium Capital Partners en versnelt daarmee de groei binnen Europa. Nu YAYS en NUMA de handen ineen hebben geslagen, zijn ze de grootste speler in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. NUMA Group verwierf 100 procent van YAYS; de aankoopprijs is niet bekendgemaakt. De transactie werd ondersteund door DLA Piper, CBRE en EY aan de verkoopkant en Greenberg Traurig, Taylor Wessing en Eight Advisory aan de koperskant. 

Hottest start-up: NUMA

Het bedrijf is onlangs door WIRED erkend als een van "EUROPE'S 100 HOTTEST STARTUPS’’. "NUMA is een hotelketen met een twist: elke kamer heeft een unieke esthetiek en elk verblijf wordt vergemakkelijkt door digitale tools voor inchecken en support. Het doel is om het perfecte compromis te bereiken, tussen een standaard hotel en een ongepolijste Airbnb’’, aldus Christian Gaiser, CEO en co-founder van NUMA Group. "We democratiseren de boetiekervaring en doen het beste van beide."

Groeiambities van hét digitale hospitality platform

De overname van YAYS sluit naadloos aan bij de groeistrategie van NUMA, dat zich richt op hotel- en commercieel vastgoed op centrale locaties in de grote Europese steden. Het bedrijf focust daarbij op levendige buurten en de belangrijkste behoeften van toeristen en zakenreizigers. NUMA beheert €1,5 miljard aan vastgoedactiva, met meer dan 4.700 kamers en appartementen in 28 grote Europese steden. YAYS voegt ongeveer 20 procent nieuwe eenheden toe aan NUMA's vastgoedportefeuille, wat het totaal op meer dan 5.200 kamers en appartementen brengt.

In september 2023 kondigde NUMA Group aan dat het 59 miljoen dollar aan groeikapitaal had opgehaald, geleid door Verlinvest, om het geavanceerde technologiepakket verder te ontwikkelen het digitale hospitality-platform in heel Europa verder uit te breiden.

NUMA wordt, naast Verlinvest, ondersteund door een breed netwerk van investeerders en technologiefondsen. De top investeerders zijn Headline, Cherry en Soravia. Daarnaast worden ze ondersteund door gerenommeerde Duitse family offices (Otto en Miele) en meer dan 30 technologieondernemers, waaronder de oprichters van Zalando. 

Groeiende vraag naar serviced apartments

NUMA's missie is het transformeren van de Europese hospitality sector, waarin traditionele hotelketens worstelen om zich aan te passen aan het nieuwe consumentengedrag, terwijl platforms voor korte termijnverhuur te maken hebben met strengere regelgeving.

Volgens nieuws- en onderzoeksplatform Skift en experts uit de sector vertegenwoordigden alternatieve accommodaties - zoals korte termijnverhuur - in 2022 20 procent van de markt. Daarmee zijn ze twee keer zo snel gegroeid als de rest van de markt. De verwachting is dat die groei gestaag doorzet doordat alternatieve accommodaties steeds meer mainstream worden. 

Naast een hoogwaardig aanbod zorgen NUMA's technologie, prijsstellingtools en het gebruik van geanonimiseerde gegevens voor hogere inkomsten door slimme prijsstelling en de maximalisering van de bezettingsgraad. Daarnaast draagt de technologie bij aan operationele besparingen, bijvoorbeeld via procesautomatisering. Het resultaat is een stabiele groei en een hogere structurele winstgevendheid dan gemiddeld in de hospitality sector.

Inspelen op behoeften van moderne consument

Christian Gaiser, CEO en co-founder van NUMA Group, zegt: "Onze missie bij NUMA is het creëren van een nieuwe categorie in gastvrijheid die voldoet aan de behoeften van de moderne consument. We staan nog maar aan het begin als het gaat om het digitaliseren en verbeteren van de totale reiservaring en we streven er altijd naar om onze gasten beter in verbinding te brengen met hun favoriete steden." Hij voegt eraan toe: "We kijken uit naar de samenwerking met YAYS en om gezamenlijk de positie als dominante speler in Europa’s AAA-steden verder uit te bouwen. YAYS biedt een zeer aantrekkelijk portfolio van appartementen met hoge scores op het gebied van gasttevredenheid, in markten waar NUMA nog niet aanwezig is. YAYS biedt NUMA een perfecte voorsprong om een toppositie te ontwikkelen in de belangrijke markten Amsterdam en Parijs - twee van de top 10 bestemmingen in Europa. Samen met het YAYS-team zijn we van plan om onze gezamenlijke groei in de Benelux en Frankrijk te versnellen."

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws