Zo kom je de hitte in de horeca door

25 juni 2019 | David Bakker

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips acht helpen we je een beetje op weg.

 

1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat je genoeg water drinkt. Vanwege de warmte zal er genoeg gezweet worden op de terrassen en in de keukens. Om je vochtbalans op orde te houden, is het van groot belang voldoende water te drinken. Kleine tip: lauw water drinken kost het lichaam minder energie. Het lichaam moet koud water omzetten tot de lichaamstemperatuur van rond de 38 graden. Lauw water neemt het lichaam makkelijker op. Maar ja, niet zo lekker. Ook thee drinken wordt geadviseerd. Dit stimuleert de zweetklieren waardoor je lichaam afkoelt.

2. Kleine kans dat er gasten binnen zitten. Lampen geven hitte af, zorg er dan ook voor dat er zo min mogelijk lampen binnen aan staan en verduister zo veel als mogelijk de zaak. Het scheelt misschien een graad, maar alles is meegenomen.

3. Eet gekruid eten. Misschien een wat rare tip. Maar pittig eten zorgt ervoor dat je gaat transpireren en je lichaam dus afkoelt. Zorg er echter wel voor dat je voldoende blijft drinken om je vochtbalans weer op orde te krijgen.

4. Als je je de luxe kan permitteren: stel een tropenrooster op. Niemand kan 14 uur achter elkaar werken in deze hitte. Trommel alle parttimers op, steek de koppen bij elkaar, maak ze bewust van de problemen deze week en fabriceer een rooster waar iedereen mee kan leven. Nogmaals: als je de luxe hebt.

5. Verkoel je polsen en je nek. Je nek en polsen zijn goed doorbloed en er lopen slagaders. Slagaders vernauwen niet als de omgeving afkoelt, in tegenstelling tot de kleinere vaatjes in de huid. Daar heeft langer koelen dus wel effect. Plaats bakken met ijswater bij de bar en in de keuken.

6. Nog een cliché, maar hij moet er wel in: draag luchtige en lichtkleurige kleding. Een zwarte koksbuis in de keuken is natuurlijk een hel voor iedere kok op dit moment. Sta boven de dertig graden gewoon een T-shirt toe. Misschien niet hygiënische en veilig, maar een flauwgevallen sous-chef is dat ook niet. De bediening met een sloof laten lopen, is ook niet echt een goed idee.

7. Blijf relaxed! Dat moet je altijd doen natuurlijk, maar met deze hitte is het extra van belang. In Nederlander hebben we nogal de neiging om ons erg druk te maken over het warme weer. Dat zorgt voor extra stress, stress zorgt voor een hogere hartslag en als de hartslag stijgt, wordt het lichaam warmer. Be easy!

8. De laatste tip, en zeker niet de meest onbelangrijke: laat je gasten weten dat jullie last hebben van de hitte. Dat zorgt voor minder irritaties, minder stress en dus een koeler lichaam (zie tip 7). Leg uit dat het eten wat langer kan duren en het drankje iets langer op zich kan laten wachten. Daar hebben de gasten ongetwijfeld alle begrip voor!

Succes deze dagen!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Amsterdam Hotel Duurzaamheid
Duurzaamste hotelketen van Europa viert tiende verjaardag

Conscious Hotels opende 10 jaar geleden, in juli 2009, haar eerste hotel in Amsterdam. Dit was het eerste duurzame hotel van Nederland. Inmiddels is Conscious gegroeid tot 4 hotels, waar in totaal maar liefst 800.000 groene nachten geslapen zijn. Het nieuwste hotel opende een jaar geleden in het...

Amsterdam Culinair
Baby Shower Afternoon Tea in Waldorf Astoria Amsterdam

De Baby Shower Afternoon Tea is de jongste loot aan de stam van de befaamde Afternoon Tea thema’s in Waldorf Astoria Amsterdam. Chef Vipin Charly tovert verwachtingsvolle dromen om tot verbluffende patisserie. De hartige en zoete hapjes worden gepresenteerd in tot de verbeelding sprekende &lsq...

Hotelketens Internationaal
Icelandair Hotels heeft een koper gevonden

De Icelandair Group heeft in het Maleisische Berjaya Land Berhad een koper gevonden voor Icelandair Hotels. Via de Ierse dochter Berjaya Property Ireland Limited neemt het een meerderheidsaandeel in de hotelketen. Icelandair heeft op dit moment acht hotels op IJsland, met een negende hotel in ont...

Events Achtergronden
Mindervalidenhotel op Zwarte Cross

Het wordt dit jaar voor 20 tot 25 mindervaliden mogelijk om de Zwarte Cross maximaal te beleven. De 33-jarige Rick Brink uit Hardenberg is maandag 17 juni in het KRO-NCRV programma Minister van Gehandicaptenzaken verkozen tot de eerste minister van Gehandicaptenzaken van Nederland en zal MIVA Las Ve...

Accor Amsterdam
Vierde Accor-hotel klaar voor meetings en events farmaceuten

Ook Novotel Amsterdam City voldoet nu aan de eisen voor meetings en events in de gezondheidszorg / farmaceutische industrie. Het is het vierde als groen gecertificeerde Accor-hotel, na Mercure Amsterdam City, Movenpick Amsterdam City Centre en Novotel Amsterdam Schiphol Airport. De locatie in de omg...

Hilton Hotelketens
Hotelketen uitgelicht: Hilton

In deze rubriek presenteert Hospitality Management de bekendere hotelketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers. In 1919 opende Conrad Hilton het eerste Hilton Hotel in Cisco, Texas in de Verenigde Staten. In honderd jaar tijd groeide het bedrijf uit tot een van de bekendste en grootste...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: