Zorgen KHN over nieuwe horecawet

31 december 2012
Zorgen KHN over nieuwe horecawet

Met het in werking treden van de nieuwe Drank- en Horecawet per 1 januari uit Koninklijke Horeca Nederland zorgen over de gebrekkige naleving. Nog niet alle gemeenten zijn er klaar voor.

*Handhaving nieuwe verantwoordelijkheid*
Eén van de belangrijkste wijzigingen van deze nieuwe wet houdt in dat gemeenten en burgemeesters de verantwoordelijkheid krijgen over de handhaving. KHN zegt diverse signalen uit het land te hebben ontvangen waaruit zou blijken dat de meeste gemeenten en/of burgemeesters nog niet klaar zijn voor deze nieuwe handhavingstaak. KHN heeft in een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeente haar zorgen geuit.

*Géén tussenjaar*
KHN constateert dat er zelfs gemeenten zijn die aangeven dat 2013 een overgangsjaar is als het gaat om de handhaving invulling te gaan geven. Deze gemeenten gaan pas met ingang van 2014 concreet van start. Een misvatting, want per 1 januari 2013 zijn gemeenten/burgemeesters echt verantwoordelijk.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt in een reactie al een tijd samen te werken met gemeenten en verwacht geen grote problemen bij de overdracht van de handhaving van de Drank- en Horecawet.

~Frank Lindner~

Overig nieuws