Zwitserse politici strijden tegen OTA's

Auteur: Thijs Jacobs
OTA's Internationaal 19 januari 2017
Zwitserse politici strijden tegen OTA's

Zwitserland trekt ten strijde tegen de OTA's. Nee, we doelen hiermee niet alleen op Zwitserse hoteliers, maar ook de politici mengen zich in de strijd. Pirmin Bischof (CVP) en Silva Semandeni (SP) zijn voortrekkers in de strijd die woedt.

Bischof (CVP) wil de 'wurgcontracten' van OTA's aanpakken, terwijl Semandeni (SP) een commissievrije nationale OTA in het leven wil roepen. In Zwitserland is 57 procent van het totale aantal hotelboekingen een directe boeking. Van de 25 procent die geboekt wordt via een OTA, is Booking.com verantwoordelijk voor 70 procent van dit aantal. 

Met name het gegeven dat hotels geen lagere prijs kunnen bieden op hun eigen website, of een andere 'incentive' kunnen aanbieden, frusteert hoteliers enorm. Dat is overigens niet alleen in Zwitserland het geval. 

Twee jaar geleden heeft het Swiss Travel Centre Swisshotels.com in het leven geroepen. Dit is een boekingsportal die de strijd aan moet gaan met Expedia en Booking. Helaas - voor de Zwitserse website - werden er maar 38759 boekingen gedaan afgelopen jaar. Dat is 1,5 procent van het totaal aantal hotelboekingen in het land. Een flater dus... En dat terwijl de Zwitserse website een commissie hanteert van slechts 10 procent. Een gemiste kans voor de hotellerie, die doorgaans hogere commissies moet betalen aan OTA's. Gelukkig hebben zij nu enkele politici aan hun zijde. 

Overig nieuws