a&o Hostels biedt gasten gratis drankje aan in plaats van kamerschoonmaak

14 augustus 2019 | David Bakker

Hostelgasten kunnen vanaf nu bij alle a&o Hostels vrijwillig afzien van een dagelijkse schoonmaak van hun kamer. In ruil hiervoor krijgen zij een gratis drankje in de bar aangeboden. De hostelketen, met 39 vestigingen in 23 Europese steden, is tot deze beslissing gekomen na een uitgebreide proef bij een aantal vestigingen. Hieruit bleek dat de meeste gasten een dagelijkse schoonmaak van hun kamer onnodig vinden. Het resultaat sinds de invoering van deze optie: meer dan 10.000 schoonmaakbeurten minder in slechts twee maanden tijd.

Dagelijks schoonmaken van kamers is een verspilling van het milieu. a&o Hostels heeft berekend dat er per schoonmaakbeurt ongeveer 7,5 liter water wordt verbruikt voor oa. spoelen van toiletten, reinigen van wastafels en douches, reinigen van vloeren en oppervlakken en wassen van linnen. Ook wordt er gemiddeld 5 minuten per kamer gestofzuigd; dat is met een vermogen van 850 watt goed voor ongeveer 0,07 kWh.

“Sinds mei 2019 bieden we onze gasten de mogelijkheid om vrijwillig af te zien van een dagelijkse schoonmaak in ruil voor een drankje. We werden echt verrast door de positieve ontvangst van de proef en hadden niet verwacht dat er in twee maanden tijd 10.000 schoonmaakbeurten minder zouden zijn", vertelt Matthias Posth, Project Manager Operations bij a&o Hostels. “Dit heeft onder andere 75.000 liter water, 708 kWh elektriciteit en 20.000 vuilniszakken bespaard."

Sinds het begin van dit jaar is de 31-jarige Matthias ook verantwoordelijk voor de ‘groene projecten’ van de hostelketen, die nu een minimaal een kwart van zijn tijd in beslag nemen. "We willen niet alleen over duurzaamheid praten, we willen ook actief worden - op kleine en grote schaal. Duurzaamheid is relevanter dan welk ander onderwerp dan ook. In de toekomst zullen we regelmatig enquêtes houden onder onze gasten over dit onderwerp. We hebben een groot aantal jonge gasten en kunnen leren van hun behoeften en verwachtingen. En als we daaraan kunnen voldoen, blijven ze ons ook in de toekomst trouw”, aldus Matthias.

Ontbijt zonder verpakking

De verbouwing van bestaande panden tot a&o Hostels maakt deel uit van het fundamentele begrip van het bedrijf voor duurzaamheid. Daarnaast worden er enkel Greencare-producten in de F&B-sector gebruikt, wordt er alleen in uitzonderlijke gevallen in de schoonmaak gewerkt met chloor, zijn alle lampen 100% LED, beschikken de parkeerplaatsen over laadzuilen voor elektrische auto’s voor gasten en personeel, en draagt het personeel enkel duurzame kleding. Er is al veel gebeurd, maar er is nog veel gepland. Zo moet binnenkort de verpakte jam en margarine bij het ontbijtbuffet, het plastic in lunchpakketten en de in krimpfolie verpakte broodjes in de snackbar verleden tijd zijn volgens Matthias. "We testen en onderzoeken momenteel verschillende alternatieven.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Events Internationaal
International Hotel Investment Forum verplaatst vanwege coronavirus

Vanwege de wereldwijde bezorgdheid over de uitbraak van het coronavirus kondigt organisator Questex vandaag aan dat het International Hospitality Investment Forum (IHIF) zal worden verplaatst van 2-4 maart naar 4-6 mei 2020. Het IHIF is 's werelds grootste en meest invloedrijke horeca-investe...

Achtergronden Internationaal
Coronavirus: checklist en veelgestelde ondernemersvragen. Wie betaalt de rekening?

In Nederland is donderdagavond een eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld, gevolgd door een tweede op vrijdag. Volgens experts is er nog geen reden tot paniek, maar wat heeft de internationale uitbraak van het virus voor impact op de Nederlandse logiesverstrekkers? Het RIVM en KHN hebb...

Economie Achtergronden
Omzet horeca stijgt 1,6 procent in vierde kwartaal

De omzet van de horeca steeg in het vierde kwartaal van 2019 met 1,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam met 1,4 procent toe. De omzet van logiesverstrekking steeg met 1,2 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 1,7 procent. Al bijna zeven jaar nee...

Interview
Interview met Joachim de Looij, algemeen directeur BUNK hotels

Na een snelle oversteek met de pont over het IJ en wandeling door de Van der Pekbuurt, zijn we in Amsterdam-Noord. Joachim de Looij algemeen directeur van BUNK hotels, neemt ons direct mee naar het magische hart van de kerk. ‘Verwonderen en verbinden' dat is waar het over gaat bij BUNK. En...

Amsterdam Opening
BUNK Amsterdam gaat open

Na het knallende succes in Utrecht krijgt nu ook Amsterdam een BUNK Hotel. In de voormalige Sint-Rita kerk in Amsterdam Noord opent BUNK op 5 maart haar deuren. Na een grondige verbouwing heeft het monumentale gebouw plek voor 300 gasten. Is het een hotel met hostelprijzen? Of een hostel met de kwal...

Achtergronden Internationaal
Coronavirus laat diepe wonden achter bij hotels in Hongkong

Hoteliers in Hongkong voelen zich in de steek gelaten door hun overheid. De recente uitbraak van het coronavirus heeft de hotellerie in de stad diep getroffen: terwijl er vorig jaar in februari 90.000 nachtelijke bezoekers werden geregistreerd, is dat aantal nu gedaald naar 3.000. De overheid heeft ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: