Booking.com en CheapTickets mobielvriendelijkst

29 december 2016 | Jorien Slager

Google heeft de mobiele prestaties van bedrijven in travel, retail en finance onder de loep genomen. Van de ruim 300 websites uit zeven Europese landen scoren de Nederlandse exemplaren goed op de gebruikerservaring. De snelheid laat wel nog te wensen over.

Dat Google hamert op een goede mobiele webervaring moge inmiddels duidelijk zijn: de introductie van de webstandaard AMP, de mobiele weergave als factor in de ranking van zoekresultaten en de recentere aankondiging de mobiele zoekindex als actuele standaard te gaan zien. Het is slechts een greep uit de veranderingen.

Om duidelijk te maken hoe het gesteld is met de mobiele ervaring in zeven Europese landen (het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Italië en Zweden) heeft het bedrijf ‘bekende experts op het gebied van user experience’ gevraagd de sites van 316 bedrijven te beoordelen. De sites van Booking.com (travel), Etsy (retail) en ING Direct Italië (financials) zijn als beste beoordeeld.

Goede gebruikservaring, mag wat sneller

Opvallend is dat Nederlandse bedrijven hoge ogen gooien. Binnen de top-20 van iedere vertical zijn meerdere binnenlandse namen te vinden. Een greep uit de namen: binnen travel scoren naast booking.com, Cheaptickets, Kras, VakantieVeilingen, NS, Landal GreenParks en Vliegtickets.nl goed. Onder de winkelbedrijven krijgen de Bijenkorf, bol.com en Gamma een vermelding. Nederlandse financials doen wat dat betreft nauwelijks onder. Ohra, Centraal Beheer, Nationale Nederlanden en SNS Bank worden bij naam genoemd.

Op het gebied van sitesnelheid is er nog wel een hoop werk aan de winkel. Binnen de vertical travel verdient volgens Googles standaard geen enkel bedrijf een betere beoordeling dan ‘matig’. Alleen websites die sneller laden dan 2 seconden verdienen volgens Google een positieve beoordeling. VakantieVeilingen.nl, TravelBird en booking.com laden met maximaal 3 seconden nog relatief het vlotst. Bij de retailsites krijgt het Nederlandse Marktplaats het predicaat ‘goed’. Die site laadt volgens de metingen keurig binnen 2 seconden. Van de financiële sites weet alleen Spaarrente.nl snel op het mobiele scherm te verschijnen.

Mobiele UX: Nederlandse voorbeelden

In de bijbehorende rapportages licht het zoekbedrijf een aantal succesvolle voorbeelden uit, waaronder Nederlandse. Zo scoort booking.com samen met hotels.com zeer goed op het gebied van registratie en conversie. Het registratieproces wordt duidelijk en eenvoudig genoemd. De invulvelden zijn voor mobiel geoptimaliseerd en de invoer wordt real time gevalideerd. Wat verder wordt gewaardeerd is dat de reissite de USP’s door de funnel heen versterkt.

De Bijenkorf krijgt de maximale score voor de mobiele zoekfunctie. Die is namelijk goed zichtbaar op alle pagina’s en er is een spellingscorrectie en auto-complete ingebouwd. Daardoor kunnen gebruikers nog makkelijker door de collectie ‘browsen’. Met hetzelfde doel toont De Bijenkorf verschillende filteropties en subcategorieën tijdens het zoeken. Opties die veel andere bedrijven zouden moeten overnemen.

Onder de financiële spelers krijgt een aantal Nederlandse bedrijven een 100 procents-score voor de homepage en navigatie: CZ, Rabobank, ING en Nationale Nederlanden. De website van Centraal Beheer wordt als voorbeeld aangehaald. Wat de experts sterk vinden aan de navigatie is dat die de bezoeker direct begeleidt naar de kernactiviteiten.

Het hoofdmenu leidt tot de belangrijkste verzekeringen en sparen en beleggen. Met de de prominente call to actions op de homepage kan de bezoeker direct een schade melden of contact opnemen. Het aantal verwijzingen is beperkt en daardoor overzichtelijk, bij de indeling is gedacht vanuit de eindgebruiker.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Accor Internationaal
Accor doet plastic in de ban

Accor kondigt vandaag haar toezegging aan om als eerste hotelgroep ter wereld toe te treden tot de UN Global Tourism Plastics Initiative. Hiermee tekent de hotelgroep voor het verwijderen van alle plastic wegwerpartikelen voor gasten uit alle hotels voor het einde van 2022. Dit initiatief van Accor ...

Toerisme KHN
KHN wil toeristendrukte spreiden door het jaar, maar kan dat wel?

Het aantal toeristen in Nederland groeit de komende jaren van 42 miljoen in 2017, naar bijna 60 miljoen in 2030. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) biedt deze groei gouden kansen voor de Nederlandse economie. KHN wil er dan ook voor zorgen dat deze groei positief uitpakt voor bedrijven, bew...

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Hotelbouwplannen Opening
Nieuw hotelconcept van Kloeg Collection in Zeeland: Boutique Hotel Rijks [Video]

Kloeg Collection voegt aan het einde van dit jaar een nieuw hotel in Goes toe aan de collectie 4-sterren accommodaties: Boutique Hotel Rijks. De sloopwerkzaamheden zijn bijna achter de rug en de 'vernieuwbouw' gaat binnenkort van start. In dit concept komt de rijke historie van het pand same...

Wet- en regelgeving Ondernemen
Airbnb vogelvrij verklaard, een update

'Airbnb vogelvrij verklaard?', zo luidde de kop boven de bijdrage van mijn kantoorgenoten Loes ter Meer en Nico Jacobs in oktober van het vorige jaar. Deze vrees lijkt met de uitspraak van het Europese Hof van 19 december 2019 bewaarheid te zijn geworden. Of zoals Thijs Jacobs eind december ...

Awards Amsterdam
House of Hospitality-awards uitgereikt

Maandagavond 20 januari zijn de eerste House of Hospitality-awards uitgereikt. Dat gebeurde tijdens een feestelijke avond in het nieuwe Nhow Amsterdam RAI Hotel. Tegen een indrukwekkend decor vanaf de 23ste etage werden de winnaars bekendgemaakt in verschillende categorieën waaronder student, d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: