Booking.com en CheapTickets mobielvriendelijkst

29 december 2016 | Jorien Slager

Google heeft de mobiele prestaties van bedrijven in travel, retail en finance onder de loep genomen. Van de ruim 300 websites uit zeven Europese landen scoren de Nederlandse exemplaren goed op de gebruikerservaring. De snelheid laat wel nog te wensen over.

Dat Google hamert op een goede mobiele webervaring moge inmiddels duidelijk zijn: de introductie van de webstandaard AMP, de mobiele weergave als factor in de ranking van zoekresultaten en de recentere aankondiging de mobiele zoekindex als actuele standaard te gaan zien. Het is slechts een greep uit de veranderingen.

Om duidelijk te maken hoe het gesteld is met de mobiele ervaring in zeven Europese landen (het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Italië en Zweden) heeft het bedrijf ‘bekende experts op het gebied van user experience’ gevraagd de sites van 316 bedrijven te beoordelen. De sites van Booking.com (travel), Etsy (retail) en ING Direct Italië (financials) zijn als beste beoordeeld.

Goede gebruikservaring, mag wat sneller

Opvallend is dat Nederlandse bedrijven hoge ogen gooien. Binnen de top-20 van iedere vertical zijn meerdere binnenlandse namen te vinden. Een greep uit de namen: binnen travel scoren naast booking.com, Cheaptickets, Kras, VakantieVeilingen, NS, Landal GreenParks en Vliegtickets.nl goed. Onder de winkelbedrijven krijgen de Bijenkorf, bol.com en Gamma een vermelding. Nederlandse financials doen wat dat betreft nauwelijks onder. Ohra, Centraal Beheer, Nationale Nederlanden en SNS Bank worden bij naam genoemd.

Op het gebied van sitesnelheid is er nog wel een hoop werk aan de winkel. Binnen de vertical travel verdient volgens Googles standaard geen enkel bedrijf een betere beoordeling dan ‘matig’. Alleen websites die sneller laden dan 2 seconden verdienen volgens Google een positieve beoordeling. VakantieVeilingen.nl, TravelBird en booking.com laden met maximaal 3 seconden nog relatief het vlotst. Bij de retailsites krijgt het Nederlandse Marktplaats het predicaat ‘goed’. Die site laadt volgens de metingen keurig binnen 2 seconden. Van de financiële sites weet alleen Spaarrente.nl snel op het mobiele scherm te verschijnen.

Mobiele UX: Nederlandse voorbeelden

In de bijbehorende rapportages licht het zoekbedrijf een aantal succesvolle voorbeelden uit, waaronder Nederlandse. Zo scoort booking.com samen met hotels.com zeer goed op het gebied van registratie en conversie. Het registratieproces wordt duidelijk en eenvoudig genoemd. De invulvelden zijn voor mobiel geoptimaliseerd en de invoer wordt real time gevalideerd. Wat verder wordt gewaardeerd is dat de reissite de USP’s door de funnel heen versterkt.

De Bijenkorf krijgt de maximale score voor de mobiele zoekfunctie. Die is namelijk goed zichtbaar op alle pagina’s en er is een spellingscorrectie en auto-complete ingebouwd. Daardoor kunnen gebruikers nog makkelijker door de collectie ‘browsen’. Met hetzelfde doel toont De Bijenkorf verschillende filteropties en subcategorieën tijdens het zoeken. Opties die veel andere bedrijven zouden moeten overnemen.

Onder de financiële spelers krijgt een aantal Nederlandse bedrijven een 100 procents-score voor de homepage en navigatie: CZ, Rabobank, ING en Nationale Nederlanden. De website van Centraal Beheer wordt als voorbeeld aangehaald. Wat de experts sterk vinden aan de navigatie is dat die de bezoeker direct begeleidt naar de kernactiviteiten.

Het hoofdmenu leidt tot de belangrijkste verzekeringen en sparen en beleggen. Met de de prominente call to actions op de homepage kan de bezoeker direct een schade melden of contact opnemen. Het aantal verwijzingen is beperkt en daardoor overzichtelijk, bij de indeling is gedacht vanuit de eindgebruiker.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Alles over legionella en dode leidingen

Legionella… Veteranen onder de hoteliers zullen zich herinneren hoe deze ziekteverwekker naam en ‘faam’ kreeg dankzij een congres van het American Legion (Philadelphia, 1976). Dat was nog ver weg, maar in 1999 sloeg de bacterie hard toe in Nederland: 32 mensen overleden door de zi...

Ewout Hoogendoorn spreekt zich uit

Op het Van Hessen relatie event van 6 juni komen een aantal interessante sprekers. Onder wie Ronnie Hinrichs (directeur Van Hessen), Ronald Huiskamp (eigenaar van H-Hospitality en restaurant Arles) en Ewout Hoogendoorn. Ewout is managing eigenaar en managing director van Horwarth HTL Benelux en ...

Interview Utrecht Longread
Interview: BUNK Hotels geeft het Nederlandse hotellandschap extra glans

Robin Hagedoorn (links op de openingsfoto) en Joachim de Looij stralen van oor tot oor. Hun BUNK Hotel in Utrecht opent op 20 juni de deuren voor de allereerste gasten en wij mochten alvast een kijkje nemen in de Westerkerk die omgetoverd wordt tot hotel. Eenmaal binnen, blijken de bouwvakkers nog d...

Achtergronden
Op deze manier houd je je aan de privacyregels in je hotel

Ben jij bang om ongastvrij te zijn als je je aan privacyregels houdt? Denk jij dat het een enorme rompslomp is om de privacy in je hotel op orde te krijgen? Heb je geen idee waar en hoe je moet beginnen? Lees dan vooral even verder, want we hebben een aantal bruikbare tips voor je. Het zorgvuldi...

Hotel
Park Plaza Victoria Amsterdam en art'otel amsterdam lanceren We are Amsterdam

Gelegen aan de Prins Hendrikkade, direct tegenover het Centraal Station, is een uniek aanbod van twee fantastische hotels: Park Plaza Victoria Amsterdam en art'otel amsterdam, die samen alle voordelen van een complete ervaring bieden. Een schat aan verbonden faciliteiten op één loc...

Advertorial
Walk-In met accessoires: een design met veel toegevoegde waarde

De veelzijdige accessoires van HÜPPE Select+ vullen nu elke moderne Walk-In douche perfect aan. Één design met veel toegevoegde waarde, esthetisch, tijdloos mooi en functioneel. De veelzijdige accessoires zijn niet alleen nuttig voor uw gasten, ze zorgen ook voor veel extra comfor...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: