Column David Bakker: Quitters day

Auteur: David Bakker
Columns David Bakker 6 januari 2023
Column David Bakker: Quitters day

De tweede vrijdag van januari staat bekend als ‘quitters day’. De dag dat alle goede voornemens massaal overboord worden gegooid. Slechts twee weken houden wij mensen onze goede voornemens vol. Dat is niet al te best.

Uit nieuwe studies is gebleken dat ongeveer twee derde van de mensen binnen een maand hun goede voornemen voor het nieuwe jaar opgeeft. Strava, het sociale netwerk voor sporters, deed in 2019 uitgebreid onderzoek naar de goede voornemens van hun gebruikers. Daaruit bleek dat ongeveer 80 procent na twee weken al de handdoek in de ring gooide. Op het vlak van doorzettingsvermogen en discipline is het eigenlijk best somber gesteld. Maar hoe komt dat nou?

Een van de grootste problemen bij het bereiken van goede voornemens voor het nieuwe jaar is dat degenen die ze stellen te ambitieus zijn. Mensen beginnen meestal met een hoge mate van motivatie, maar naarmate de tijd vordert, begint de drive af te nemen. De sleutel bij het bereiken van doelen is het stellen van korte-, middellange- en langetermijndoelen in plaats van één groot onrealistisch doel. Grote doelen halen begint met het stellen (en behalen) van kleinere doelen.

Iedereen wil altijd beter dan vorig jaar. De hotelsector heeft in 2022 over het algemeen goede bezettingen gedraaid. Hoe realistisch is het dat 2023 daar overheen gaat? Waar zet u op in? Gaat u uit van groei of neemt u genoegen met een jaar zoals 2022 was? Ondernemers zijn in de basis positieve mensen. Ik verwacht dat iedere hotelier er stiekem vanuit gaat dat 2023 nog beter gaat worden dan 2022. Waarom zou je genoegen nemen met een minder jaar?

Maar is het jaar niet geslaagd als het minder was dan het vorige? Het antwoord nu is ja. In december 2023 kunnen we daar een beter oordeel over geven. Met kennis van zaken is een oordeel makkelijker gemaakt. Maar de intentie moet altijd zijn: beter dan de vorige. Niemand weet wat 2023 gaan brengen, ook al is er veel ‘business on the books’. Wat we wel weten is dat op vrijdag de dertiende de diëten worden gestopt, de sportscholen weer leegstromen en de slijters juist weer meer mensen zullen verwelkomen.

Veel hotelondernemers die ik heb gesproken hopen op een stabiel jaar. De afgelopen drie jaar waren nogal wispelturig. Een beetje stabiliteit kan geen kwaad, maar dan wel graag met een vol hotel. Met het vullen van het hotel en het restaurant wenst het team van Hospitality Management u veel wijsheid, geluk en vooral veel plezier. Maak er, met of zonder goede voornemens, een onvergetelijk jaar van!

David Bakker is hoofdredacteur van het vakblad Hospitality Management. Reageren? Graag! david.bakker@uitgeverijps.nl of via LinkedIn.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

 

Overig nieuws