Column Gabriella Esselbrugge: Met een vrouw in de top zit het wel snor

2 mei 2017 | Roy Spijker

Te weinig vrouwen aan de top voelt als een tekort aan vitamines. Met vrouwen aan de top heb je meer dynamiek en inspiratie. Uiteraard moet je bij een vacature voor een topfunctie allereerst kijken naar het juiste cv en de geschikte kandidaat. Maar wordt er naar mannen wel net zo gekeken als naar vrouwen? Worden vragen als: ‘komt ze zelfverzekerd over, ziet ze er verzorgd uit, heeft ze misschien nog een kinderwens en zijn er gaten in haar carrière’ ook gesteld bij mannelijke kandidaten? Ik vraag het me af. 

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN HOSPITALITY MANAGEMENT

Als één van de Dames van de Jonge spreekt de term ‘emancipatisch’ (vitamine E) mij bijzonder aan. Ik kom uit een familie waar de Dames het vaak voor het zeggen hebben. Mijn oma begon te ondernemen, mijn moeder zette het familiehotel voort en bouwde het uit en ik maak een stap naar het internationale toneel. Ik weet niet beter. Bij ons speelt de discussie juist andersom: ik vind zo nu en dan dat we in ons bedrijf wel een vleugje man kunnen gebruiken. Mannen voegen echt iets anders toe aan ons bedrijf. 

Mede door de vorige generaties meegegeven, probeer ik mijn eigen weg te zoeken. Ik heb daarbij wel het geluk dat ik door mijn omgeving gesteund word. En daardoor ook gesterkt. Ik kan zelf mijn keuzes maken. Aan de ene kant kan ik veel in China zijn om te bouwen aan Nederlandse hospitality, aan de andere kant kan ik ook van het gezinsleven genieten. Soms heb je het gevoel dat je veel ballen tegelijk in de lucht moet houden. Maar als er volgens mij iets is dat juist vrouwen goed kunnen, is het dát wel. 

Ik geloof niet in een quotum. Ik geloof wel dat vrouwen meer hun mannetje moeten staan. Want met een vrouw in de top zit het met je bedrijf wel snor. Hebben we niet té weinig zelfvertrouwen? Moeten wij niet ook iets meer bluffen? Niet meer het braafste meisje van de klas zijn en ons zakelijk succes zelf vormgeven. Volgens mij moeten we minder twijfelen en kunnen we in onze hospitalitysector het voorbeeld geven.  Verder gun ik vrouwen dat ze net zo’n onderlinge gunfactor naar elkaar hebben als mannen dat onderling kunnen hebben. Laten we leren vanuit het verleden, de patronen doorbreken en onze branche een vitamineboost van vitamine E geven.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

Verbouwen
City Resort Hotel Leiden realiseert nieuw Meeting & Event Center

City Resort Hotel Leiden gaat haar huidige Meeting & Event Center uitbreiden en vernieuwen. Het Meeting & Event Center van City Resort Hotel Leiden komt op de vijfde verdieping van het Level-gebouw aan de Bargelaan, direct naast het Centraal Station en krijgt een oppervlakte van maar liefst ...

Van der Valk
Cantharel’s keukentafel verbindt gast met eten

Vanaf 1 november start Van der Valk Hotel Apeldoorn-de Cantharel met een nieuwe initiatief. Gasten kunnen vanaf dat moment ook dineren aan Cantharel’s Keukentafel. Een culinair avondje uit in het naast het hotel gelegen landhuis waar ze onder leiding van chef-kok Justa van Ryssen en sommelier...

Columns Sander Allegro
Column Sander Allegro: vijf keer raak

“De hotelindustrie verliest de controle over haar eigen kamervoorraad.” Dat was een van de belangrijkste – wat apocalyptisch aandoende - voorspellingen in de white paper van de International Hotel Association over de toekomst van de hotelsector. Het in 1996 gepubliceerde rapport me...

Economie Achtergronden
Stevige groei meetings- en eventsbranche verwacht in 2019

Een decennium na de wereldwijde economische recessie van 2008, is de meetings- en eventsbranche teruggeveerd. Voor het vierde achtereenvolgende jaar laat de sector een consistente groei van uitgaven en bezoekers zien. Deze gestage en stabiele groei is de nieuwe norm binnen de meetings- en eventsbran...

Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: