Column Gabriella Esselbrugge: Met een vrouw in de top zit het wel snor

2 mei 2017 | Roy Spijker

Te weinig vrouwen aan de top voelt als een tekort aan vitamines. Met vrouwen aan de top heb je meer dynamiek en inspiratie. Uiteraard moet je bij een vacature voor een topfunctie allereerst kijken naar het juiste cv en de geschikte kandidaat. Maar wordt er naar mannen wel net zo gekeken als naar vrouwen? Worden vragen als: ‘komt ze zelfverzekerd over, ziet ze er verzorgd uit, heeft ze misschien nog een kinderwens en zijn er gaten in haar carrière’ ook gesteld bij mannelijke kandidaten? Ik vraag het me af. 

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN HOSPITALITY MANAGEMENT

Als één van de Dames van de Jonge spreekt de term ‘emancipatisch’ (vitamine E) mij bijzonder aan. Ik kom uit een familie waar de Dames het vaak voor het zeggen hebben. Mijn oma begon te ondernemen, mijn moeder zette het familiehotel voort en bouwde het uit en ik maak een stap naar het internationale toneel. Ik weet niet beter. Bij ons speelt de discussie juist andersom: ik vind zo nu en dan dat we in ons bedrijf wel een vleugje man kunnen gebruiken. Mannen voegen echt iets anders toe aan ons bedrijf. 

Mede door de vorige generaties meegegeven, probeer ik mijn eigen weg te zoeken. Ik heb daarbij wel het geluk dat ik door mijn omgeving gesteund word. En daardoor ook gesterkt. Ik kan zelf mijn keuzes maken. Aan de ene kant kan ik veel in China zijn om te bouwen aan Nederlandse hospitality, aan de andere kant kan ik ook van het gezinsleven genieten. Soms heb je het gevoel dat je veel ballen tegelijk in de lucht moet houden. Maar als er volgens mij iets is dat juist vrouwen goed kunnen, is het dát wel. 

Ik geloof niet in een quotum. Ik geloof wel dat vrouwen meer hun mannetje moeten staan. Want met een vrouw in de top zit het met je bedrijf wel snor. Hebben we niet té weinig zelfvertrouwen? Moeten wij niet ook iets meer bluffen? Niet meer het braafste meisje van de klas zijn en ons zakelijk succes zelf vormgeven. Volgens mij moeten we minder twijfelen en kunnen we in onze hospitalitysector het voorbeeld geven.  Verder gun ik vrouwen dat ze net zo’n onderlinge gunfactor naar elkaar hebben als mannen dat onderling kunnen hebben. Laten we leren vanuit het verleden, de patronen doorbreken en onze branche een vitamineboost van vitamine E geven.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

30 jaar Hospitality Management
11 jaar geleden in Hospitality Management: Chris Luken

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Deze week Fletcher-oprichter Chris Luken. In 2010 sprak Hospitality Management met de 'self- ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
Hotelovernachtingen volgend jaar weer terug op niveau 2019

Na de grootste dip uit de historie van de hotelsector is herstel in zicht. In 2022 komt het aantal hotelovernachtingen in Nederland weer uit op het niveau van piekjaar 2019 met bijna 55 miljoen. In Amsterdam duurt het een jaar langer voordat de schade is ingelopen, omdat de stad erg afhankelijk is v ...

Achtergronden Ondernemen
Max Brown Hotels winnaar 'Hotel Website of the Year 2021'

Zojuist is tijdens een digitale ceremonie bekend gemaakt dat Max Brown Hotels winnaar is geworden van de Hotel Website of the Year verkiezing 2021. De hotelketen mag deze titel een jaar lang voeren en heeft een bokaal en een cheque ter waarde van € 1.000 ontvangen. Communicatieboodschap door ...

Personeel Achtergronden
Bekende gezichten van Château Neercanne nemen afscheid

Château Neercanne kondigt aan dat twee bekende gezichten van Château Neercanne per 1 maart aanstaande afscheid gaan nemen vanwege een volgende stap in hun carrière. Maître d’Hotel Dennis Lemmens maakt promotie binnen Oostwegel Collection en wordt Food & Beverage Ma ...

Hans van Spronsen
Column Hans van Spronsen: 2020; Het jaar van personeelstekort tot gastentekort

Begin 2020 was onze zorg en grootste uitdaging voor het jaar: het personeelstekort. In maart werden we ruw geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid. Corona sneed ons de pas af. Dit met ongelofelijke gevolgen voor onze sector. Al snel moesten we leven met de verplichte sluiting en vervolgens met d ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: