Pyromaan en Kaban beste huisbieren

28 december 2012
Pyromaan en Kaban beste huisbieren

Pyromaan van bierencafé De Heks in Deventer en Kaban van Kapellerput in Heeze zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2012. Pyromaan won in de categorie lichte bieren, Kaban bij de zware.

*Graag een tweede, en een derde...*
De jury over Pyromaan: "Een mooie verrassing. Elegant. Erg mooi bij het eten, of met kaas." "Tikje Orval-achtig. Hier zou ik een tweede van bestellen. En een derde..." "Een mooie, lange en volle afdronk."
De nummer twee in de categorie licht is Tantesbier van herberg Bie de Tantes in het Zuid-Limburgse Eys. "Veel smaak voor een bier met zo weinig alcohol", aldus de jury. Op de derde plaats eindigde het Tempelbier van proeflokaal Arendsnest in Amsterdam. Er deden acht bieren mee in de proeverij van de lichte huisbieren.

*Gedurfd bier*
Bij de zware bieren komt Kaban als smakelijkste huisbier uit de bus. "Volle zoete aanzet die alcohol en bitters goed verpakt." "Gekke geur. Zoet en stal. Heel bijzonder." "Geen allemansvriend. Wel gedurfd. De lef hiervoor moet beloond worden."
Slechts één punt achter Kaban eindigt de Cleijne Tripel, het huisbier van café Samson in Nijmegen. "Zeer sinaasappelachtig." "Zoethout, kruidig, vol." Op plaats drie staat het Elburgsch Gappie van restaurant en partycentrum De Haas in Elburg. De categorie zware bieren telde vijf inschrijvingen.

*Juryleden*
Het panel dat alle bieren proefde, bestond uit Henri Reuchlin (Bierburo, bieropleiding StiBON), Constant Keinemans (bierbrouwer, Klein Brouwerij Collectief), Annette Wiesman (auteur ‘Jong bier in oude vaten’), Dirk Breedveld (biersommelier, De 12 Balcken op Texel), Derek Walsh (analytisch proever), Doinja Karmelk (De Drie Dorstige Herten in Utrecht, winnaar Bier & Gastronomie Award 2012), Henk Meinsma ('t Raedthuys in Doetinchem) en Sander van Werkhoven (freelancejournalist en bierkenner).

*Meer huisbieren in horeca*
De wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland is een jaarlijks initiatief van het vakblad Proost! Magazine. De wedstrijd is dit jaar voor het eerst gehouden, omdat steeds meer horecazaken hun eigen huisbier hebben.

Foto: Joost van Manen

~Frank Lindner~

Overig nieuws