Dit mag uw jongste horecawerker niet!

23 augustus 2013
Dit mag uw jongste horecawerker niet!

De NVWA heeft in opdracht van het ministerie van SZW onlangs 194 horecabedrijven geïnspecteerd op misstanden met jonge werknemers. Hoewel het nalevingspercentage ten opzichte van
2010 is gestegen, worden er nog steeds overtredingen geconstateerd. De laatste inspectieronde waren dat er 173 bij 85 bedrijven.

*In orde*
Bij 109 (56 procent) bedrijven is de naleving na het eerste inspectiebezoek in orde bevonden. Heeft u jonge werknemers in dienst die bij u een zakcentje bijverdienen? Let dan op wat wel en niet mag. We presenteren hieronder een overzicht van de punten waarop de NVWA in de laatste inspectie veel overtredingen heeft geconstateerd. Dit overzichtje is niet volledig.

*Wat mag uw jongste werknemer zoal allemaal niet?*
• *14-jarigen* mogen niet na *19.00 uur* werken.
• *15-jarigen* mogen niet na *21.00 uur* arbeid verrichtten.
• *16- en 17-jarigen* mogen niet na *23.00 uur* nog aan het werk zijn, of meer dan *9 uur per dienst* draaien.
• *13-, 14- en 15-jarigen* mogen niet: zelfstandig *kassahandelingen* uitvoeren, werken in een omgeving waar ook *alcohol* wordt geschonken, *friet bakken*, in een keuken werken in de nabijheid van *gevaarlijke machines*.

*Niet oké*
Het is goed dat er in de Arbeidstijdenwet en de Nadere Regeling Kinderarbeid regels zijn vastgelegd die jongeren beschermen. We moeten deze in acht nemen. Echter, de inspectierapporten van de NVWA en SZW wringen aan alle kanten.

*Hiaten*
In 2010 (in 2011 is er geen rapport uitgekomen) werden 315 horecabedrijven geïnspecteerd (zonder verdere specificatie naar deelbranche). Dit jaar zijn 194 bedrijven in de horeca geïnspecteerd. Dit waren alleen restaurants, cafés en cafetaria's. Geen hotels en lunchrooms. In 2013 zijn 85 bedrijven waar in 2010 overtredingen bij zijn geconstateerd opnieuw onderzocht. Deze bedrijven hanteren de regels nu netjes waardoor het nalevingspercentage omhoog is geschoten. Dit noteert SZW ook wel in haar rapportage, maar om over de hele horeca iets te kunnen concluderen had er een onafhankelijke steekproef moeten worden genomen bij 383 bedrijven (bij de meest gangbare foutmarge van 5 procent en een betrouwbaarheidsniveau van 95 procent). Dat zijn er een stuk meer dan de 194 adressen die zijn geïnspecteerd. Jammer, want dagbladen koppen meteen in chocoladeletters 'Jonge horecamedewerker werkt te laat door'.

*Bij 0,14 procent gaat het mis*
Er werken 120.000 jongeren van 15-25 jaar in de horeca. Als wij net als de NVWA en SZW over de hele branche gaan concluderen (waarbij we leeftijdscategorieën en deelbranches 'voor het gemak' door elkaar zullen gooien) dan zijn de op jaarbasis 173 geconstateerde overtredingen op 120.000 jongeren die werken in de horeca (ofwel 0,14 procent!) niet zo veel. Ik concludeer: veilig en volgens het rooster werken, het kan in de horeca!

"~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl ~, hoofdredacteur De RestaurantKrant, Lunchroom en Hospitality Management~

Overig nieuws