Hoeveel gas en elektriciteit verbruiken hotels nu eigenlijk?

19 oktober 2020 | redactie

Duurzaamheid is al jaren een belangrijk thema binnen de toeristische sector. Er zijn momenteel weinig relevante cijfers beschikbaar omtrent dit thema. Vanuit het Data Center Toerisme (DCT) heeft het NBTC het energieverbruik van hotels in kaart gebracht naar regio’s. Hoe duurzaam zijn de hotels in Nederland?

Binnen de toeristische sector is duurzaamheid al jaren een belangrijk thema. Steeds meer toeristische bedrijven besteden aandacht aan duurzaamheid in hun bedrijfsvoering. Ook binnen de toekomstvisie van bestemming Nederland: Perspectief 2030 is duurzaamheid een strategische pijler. Het ontbreekt momenteel echter nog aan relevante cijfers omtrent duurzaamheid. Vanuit het Data Center Toerisme (DCT) heeft het CBS onlangs een project uitgevoerd om het energieverbruik van hotels in kaart te brengen. Het gaat hierbij om zowel het aardgas- als het elektriciteitsverbruik van hotels in Nederland.

Het verbruik is inzichtelijk gemaakt naar provincieniveau en naar COROP gebieden. Ook wordt er onderscheid gemaakt naar de gebouwkenmerken oppervlakte en bouwjaar van de hotels. Het energieverbruik is eenmalig in kaart gebracht voor 2018.

Key resultaten: Energieverbruik hotels

In 2018 hebben de ruim 2800 hotels gezamenlijk 1,4 miljoen m3 aardgas verbruikt. Dit is 0,4% van het totale aardgasverbruik in Nederland. Het elektriciteitsverbruik lag op ruim 775 miljoen kWh, circa 1% van het totale elektriciteitsverbruik. Binnen de horecasector is ongeveer een kwart van het totale energieverbruik afkomstig van hotels. Gemiddeld gezien verbruikte een hotel in 2018 zo’n 48.000 m3 aardgas en 275.000 kWh aan elektriciteit. Ter vergelijking, een gemiddeld huishouden verbruikte 1.270 m3 aardgas en 2.790 kWh elektriciteit in 2018.

Het energieverbruik van hotels in de provincie Noord-Holland is het hoogst. Bijna een derde van het totale energieverbruik is hieruit afkomstig. Vooral COROP gebied Groot-Amsterdam draagt het meest bij aan het totale energieverbruik. Dit is ook logisch, omdat hier de meeste hotels te vinden zijn en de capaciteit van de hotels in deze regio ook het grootste is.

Het energieverbruik is ook inzichtelijk gemaakt per provincie en regio, de volledige publicatie is hier te vinden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Hotelketens
Egeria neemt meerderheidsbelang in Fletcher Hotels, vizier op internationale groei

Vandaag hebben de aandeelhouders van Fletcher Hotels een meerderheidsbelang verkocht aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Egeria. NIBC en Xead verkopen beide hun minderheidsbelang, het management van Fletcher blijft aan als aandeelhouder. Met de hands-on betrokkenheid en de ervaring met in ...

Inge van de Ven is trots op haar pas geopende hotel

Inge van de Ven, eigenaresse van het op 12 april geopende Hotel Flora Batava in Nieuwersluis, aan de rand van Breukelen, is trots op haar hotel. Alhoewel het uitdagende tijden zijn binnen onze branche, is ze optimistisch gestemd. “Zaterdag beleefden we onze eerste drukke dag, met 27 van de 45 ...

Interview Longread
Interview: moeders en dochters in familiehotels

Familiehotels. Je zou ze bijna vergeten tussen al het geweld van de aankondigingen die de grote hotelketens doen. De ene keten introduceert een nieuw merk, terwijl een andere keten zich gaat richten op ‘long stay’ of het aanbieden van werkplekken. Tegelijkertijd zijn familiehotels de dri ...

Corona
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt d ...

Drinks Corona
Grote bierbrouwers klaar voor herstart

Mocht vanavond bekend worden gemaakt dat de horeca de terrassen vanaf 28 april mag openen, zijn de grote bierleveranciers klaar om de horeca te voorzien van bier. Heineken laat tegenover persbureau ANP weten dat de brouwer ongeveer 8000 klanten heeft met een terras. Veel horecabedrijven spelen a ...

Columns
Leiderschap in onmogelijke tijden

Het is 05.30 uur. Ik zit te werken in een stil huis. Ik kan niet slapen, in mijn brein borrelt iets en dat moet eruit. Buiten is het nog donker, al zie ik de dag wel al voorzichtig duwen. Het zwart van de nacht wordt langzaam maar zeker donkerblauw en dat blauw wordt steeds lichter. Een merel fluit ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: