Horeca Utrecht boos om digitaal dossier

5 december 2013
Horeca Utrecht boos om digitaal dossier

Horecaondernemers in Utrecht ergeren zich aan de gemeente. De plaatselijke overheid stelde eerder dit jaar een nieuwe horecaverordening in. Voor aanvragen en wijzigingen zou men niet meer
naar de gemeentelijke balies hoeven, maar terecht kunnen bij een online loket middels een digitaal ondernemersdossier. Winst van tijd, kosten en efficiëntie.

*Werkt (nog) niet*
In werkelijkheid blijft het ideaalbeeld voorlopig nog uit. Hierover bericht het AD/Utrechts Nieuwsblad, dat een rondgang maakte langs diverse horecaondernemers in de Domstad. Zo werkt bijvoorbeeld het online inschrijven van een nieuwe of extra bedrijfsleider nog niet goed. De wijziging schijnt wel online door te geven zijn. Maar deze wordt vervolgens nog niet goed verwerkt. Hierdoor loopt een ondernemer bij controle zelfs risico op een hoge boete. Ook moet men nog steeds langs de balie om de kosten in levende lijve te voldoen.

*Reactie*
De gemeente Utrecht pareert in de krant door te melden dat aan de fysieke balie de tevredenheid onder ondernemers is toegenomen. Dit zou komen omdat er tegenwoordig in de gemeentelijke kantoren op afspraak wordt gewerkt, en de verwerktijden van vergunningen zijn versneld.

*Wijziging a 62 vaasjes bier*
Het digitale ondernemersdossier is een landelijk project. Op het moment zijn er 16 gemeenten die dit hebben toegepast. In Utrecht kost het wijzigen of toevoegen van een bedrijfsleider bij een horecaonderneming 124 euro, oftewel 62 vaasjes bier van 2 euro extra verkopen.

*Exit gemeente?*
In maart 2014 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Hoe is uw relatie met de gemeente? Een gelukkig huwelijk of kan een scheiding bijna niet uitblijven? De redactie is benieuwd naar uw verstandhouding als horecaondernemer met de lokale overheid. Heeft u problemen met een vergunning, sluitingstijden of andere zaken? Stuur een mail naar "redactie@uitgeverijps.nl":mailto:redactie@uitgeverijps.nl&SUBJECT=Mijn%20probleem%20met%20de%20gemeente

Overig nieuws