Hotel Okura viert jubileum met co-creatie Yamazato en Ciel Bleu

Auteur: Redactie
Gastronomie Michelin 16 februari 2022
Hotel Okura viert jubileum met co-creatie Yamazato en Ciel Bleu

Van 3 tot en met 19 maart creëren de executive chefs van restaurant Yamazato en Ciel Bleu gezamenlijk een Omakase menu met 16 gangen westerse en Japanse smaakbeleving. Dit verrassingsmenu wordt dagelijks in co-creatie door de chefs samengesteld ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het Japanse restaurant Yamazato. Beide sterrenrestaurants bevinden zich onder het hoge dak van Hotel Okura Amsterdam, dat dit jaar ook haar gouden jubileum viert.

Yamazato ontving in 2002 als eerste authentiek Japans restaurant in Europa een Michelinster. De internationale keuken van Ciel Bleu is bekroond met twee Michelinsterren. Voor het eerst in de geschiedenis maken de chefs samen een culinaire creatie. Om tot dit gastronomische hoogtepunt te komen, brengen de chefs eigen, traditionele Japanse en westerse invloeden in. Het menu verenigt de haute cuisine van beide keukens. Dit komt bijvoorbeeld terug in het bijpassende wijnmenu wat een afwisseling is van sake en wijn.

Omakase

Omakase is een artistieke manier van koken waarbij het menu voor iedereen een verrassing is. Een beperkt aantal gasten schuift aan de sushibar van Yamazato aan bij de chefs en geven zich volledig over aan de deskundigheid van de chefs. Zij laten zich op hun beurt verleiden en verwonderen door de ingrediënten van die dag. Tijdens de jubileumavonden verwelkomen de chefs en beide teams de gasten persoonlijk in Yamazato. Om deze exclusieve en feestelijke gelegenheid nog intiemer te maken dan anders, is er plaats voor slechts zestien gasten per avond.

Japanse keuken omarmd

"Het is heel speciaal om het jubileum van Yamazato samen met Arjan te vieren met dit exclusieve Omakase diner", vertelt Masanori Tomikawa, executive chef bij Yamazato. "Om onze 50ste verjaardag te vieren, willen wij iets unieks doen. We bestaan omdat de gasten onze culinaire creaties op waarde weten te schatten. Dat is niet altijd vanzelfsprekend geweest. De authentieke Japanse keuken was 50 jaar geleden nog relatief onbekend in Nederland. Ik vind het een voorrecht dat ik aan die wieg heb gestaan en dat de Japanse keuken rijkelijk is omarmd. Gasten zijn al zo bekend met het oosterse smakenpallet. Met dit verrassingsmenu dagen we ze uit een unieke combinatie met Ciel Bleu te beleven."

Creatief feest

Arjan Speelman, executive chef bij Ciel Bleu: "Niet alleen het jubileum van Yamazato is feestelijk. Ook het samenstellen van het menu is een groot creatief feest. Elke dag opnieuw! Letterlijk en figuurlijk nemen we een kijkje in elkaars keuken. Gedreven om er iets van de maken dat onze gasten niet verwachten en dat de smaakpapillen prikkelt als nooit tevoren. Heel bijzonder is het om samen met Tomikawa te werken. Hij heeft met Yamazato geschiedenis geschreven in Nederland." 

"Yamazato is één van de parels van Hotel Okura", aldus Michiel Roelfsema, General Manager bij Hotel Okura Amsterdam: "Ik ben trots dat we vijftig jaar na de opening van het hotel en restaurant dit jubileum op deze unieke manier vieren. Al die jaren hebben Yamazato en het hotel de totaalbeleving van het Okura versterkt. In het Yamazato wanen gasten zich in Japan. In alle facetten ademt het de Japanse cultuur. Onze mensen maken hierin het verschil. De Japanse gastvrijheid; omotenasi, die proef je en beleef je. Ons jubileumjaar staat in het teken van The Art of Okura. Daar voegen we The Art of Omakase aan toe."

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws