Hotels wereldwijd 3% duurder

8 maart 2014
Hotels wereldwijd 3% duurder

De gemiddelde prijs van een hotelkamer is wereldwijd met 3% gestegen in 2013, zo blijkt uit de laatste Hotel Price Index (HPI) van Hotels.com. Dit betekent dat de hotelprijzen vier
opeenvolgende jaren van groei hebben gekend, na aanzienlijk te zijn gedaald tijdens financiële crisis die in 2008-2009 begon.

*Sinds 2004*
De HPI, die in 2004 startte op een beginwaarde van 100, verschaft inzicht in de prijzen die hotelgasten wereldwijd daadwerkelijk betalen voor hun overnachtingen. De HPI voor 2013 staat op 110 punten. Dit is zeven punten lager dan tijdens het toppunt in 2007 en ondanks de huidige groei slechts tien punten hoger dan bij de introductie.

*Piek*
Latijns-Amerika behaalde zijn hoogste notering ooit, na een prijsstijging van vijf procent. Hiermee oversteeg de regio de piek van vlak voor de wereldwijde economische neergang.

*Signalen*
Johan Svanstrom, President van Hotels.com, zegt: “Het lijdt geen twijfel dat de Europese hotelprijzen tot de zwaarst getroffenen behoorden tijdens de economische crisis. Maar de meeste signalen geven er nu blijk van dat het economische verval afneemt, of zelfs ten einde is.”

*Vollere hotels*
In grote delen van Noord-Amerika droeg een hogere bezettingsgraad bij aan 3% stijging van de HPI, gelijk aan de wereldwijde toename.

*Stabilisatie*
In Europa en het Midden-Oosten gingen de hotelprijzen met twee procent omhoog. Nu veel financiële indicatoren er op wijzen dat het economische herstel in Europa een hogere vlucht neemt, zagen enkele van de zwaarst getroffen bestemmingen hun prijzen stabiliseren en in sommige gevallen zelfs stijgen.

*Onder druk*
In Azië zakte de HPI met twee procent. Dit betekende echter goed nieuws voor inkomende reizigers. Zij bleven profiteren van ’s werelds best geprijsde hotelovernachtingen in deze regio. De waardedalingen van de yen, roepie en roepia droegen bij aan deze ontwikkeling. Dat geldt ook voor de terugloop van het aantal inkomende reizigers in China, hoewel het aantal uitgaande reizigers vanuit China bleef toenemen. In Azië is een langetermijntrend zichtbaar van meer reisverkeer binnen de regio.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:redactie@uitgeverijps.nl

Overig nieuws