KHN schort alle gesprekken met kabinet op

19 juni 2020 | David Bakker
KHN schort alle gesprekken met kabinet op<

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), belangenvereniging voor horecaondernemers, heeft het kabinet laten weten de gesprekken per direct op te schorten. KHN heeft de volksgezondheid op nummer 1 staan, maar ziet - naar eigen zeggen - vanuit het kabinet onvoldoende wil om de horecasector deze coronacrisis te laten overleven. Zo deed KHN de afgelopen weken verschillende malen een oproep tot samenwerking, maar het kabinet biedt geen écht perspectief, aldus de werkgeversorganisatie.

Horecaondernemers hebben baat bij vooruitgang aan de onderhandelingstafel, maar dan moeten er nu eerst vanuit het kabinet toezeggingen worden gedaan om de branche tegemoet te komen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Ik ervaar dat het kabinet last heeft van tunnelvisie en merk dat men te weinig oog heeft voor de realiteit van de dag. Het draagvlak voor sommige maatregelen van het kabinet is zowel bij consumenten als bij ondernemers de afgelopen weken enorm afgenomen. Daar kun je als kabinet niet voor weglopen, vandaar ook dat alle anderhalve meter restricties voor buiten per direct moeten verdwijnen.”

Wel in gesprek, maar niet ‘in goed overleg’

Om een verregaande versoepeling van de maatregelen in werking te zetten, heeft KHN de afgelopen weken verschillende constructieve voorstellen ingediend bij het kabinet. Er hebben inmiddels verschillende gesprekken plaatsgevonden, maar KHN ervaart dit als eenrichtingsverkeer; er is geen sprake van ‘in goed overleg’. De focus vanuit het kabinet ligt op restricties en extra handelingen voor horecaondernemers, terwijl KHN heeft voorgesteld om voor de langere termijn samen met de overheid te werken aan een roadmap om meer perspectief te bieden. Echter komt het kabinet de horeca hierin niet tegemoet en is er in de meeste gesprekken geen ruimte om vooruit te kijken en gezamenlijk te werken naar perspectief voor horecaondernemers; iets dat nu écht cruciaal is om ervoor te zorgen dat ondernemers de handdoek niet in de ring gooien.

“We hebben tijdens het laatste gesprek met minister Grapperhaus opnieuw aangegeven dat horecaondernemers het liefst niet aan het overheidsinfuus willen en zelf willen overleven, maar dat als échte versoepelingen en perspectief uitblijven, er vanuit het ministerie van EZK extra financiële maatregelen moeten komen. Daar wordt vervolgens niets mee gedaan. Hiermee geeft het kabinet er geen blijk van de pijn van ondernemers écht serieus te nemen”, aldus Willemsen.

Versneld en verantwoord versoepelen mogelijk én cruciaal

De mogelijke versoepelingen per 1 juli a.s. zijn hoogstens een stap in de goede richting, maar hiermee wordt zowel op de korte als langere termijn géén perspectief geboden. Cafés en restaurants sluiten hun deuren omdat de restricties niet rendabel zijn, maar ook omdat zij bang zijn voor hoge boetes als gasten de coronaregels niet naleven. Ook hotels hebben het zwaar door de terugloop in (buitenlands) toerisme en evenementen en voor clubs is er nog steeds geen perspectief. Horecaondernemers staan dan ook voor zeer moeilijke keuzes als het gaat om ontslagen of bedrijfsbeëindiging. Op dit moment weten zij alleen maar dat er misschien per 1 juli kleine versoepelingen worden aangekondigd, maar het is nog maar de vraag in hoeverre deze ondernemers extra ruimte geven voor een rendabele exploitatie van hun bedrijf. Daarom is het cruciaal dat de overheid nu met toezeggingen komt en samen met KHN gaat werken aan een roadmap die zowel op de korte, als op de langere termijn écht perspectief moet bieden.

KHN voelt zich door recente wetenschappelijke onderzoeken over besmettingskansen in de buitenlucht gesterkt om het kabinet op te roepen om per direct alle restricties voor buiten/terrassen op te heffen. Zo blijkt bijvoorbeeld uit het onderzoek van GGD Zuid Limburg dat de heropening van de horeca geen invloed heeft gehad op het aantal besmettingen. Maar ook voor binnen moet het kabinet snel aanpassingen doorvoeren. “Er zijn echt manieren om op een zeer verantwoorde wijze, ook binnen én met inachtneming van de volksgezondheid, verdere versoepelingen door te voeren. Bijvoorbeeld door te kijken naar een maximum aantal personen per vierkante meter en de mogelijkheid om meer dan twee mensen binnen anderhalve meter bij elkaar aan tafel te kunnen laten zitten”, aldus Willemsen.

Beleving

De horeca is nog steeds een veilige plek om uit te gaan. Maar met alle restricties wordt het gasten enorm lastig gemaakt om naar de horeca te komen voor een moment van ontspanning. Ondernemers hebben steeds meer begrip voor het feit dat gasten zich niet aan de restricties voor buiten houden en hekelen dat er op gehandhaafd wordt. Bovendien is niet meer uit leggen dat de horeca nog steeds te maken heeft met deze verregaande restricties en het ondernemersvertrouwen is in korte tijd dan ook sterk gedaald. Horecaondernemers hebben er problemen mee dat er met twee maten wordt gemeten; de horeca is de enige branche die verantwoordelijk wordt gehouden voor de handhaving van de regels bij het publiek. Als het gaat om het versoepelen van de restricties, ziet KHN hier een grote rol voor het kabinet. Het verplicht reserveren kan volgens KHN bijvoorbeeld worden vervangen door een ontvangstgesprek waarbij triage plaats kan vinden.

Kabinet is nu aan zet

Horecaondernemers hebben baat bij vooruitgang aan de onderhandelingstafel. Daarom wil KHN geen legitimiteit geven aan de starre houding van het kabinet, waarin wordt vastgehouden aan het eigen gelijk en de vele restricties en waarin geen vooruitgang wordt geboekt. Het kabinet is nu zelf aan zet om te laten zien dat zij de horecabranche en diens 400.000 werknemers serieus neemt en de branche niet ten onder laat gaan. De woorden van het kabinet uit het begin van de crisis “ondernemers wij laten u niet vallen” klinken nog door, maar de uitwerking laat te wensen over.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Blog
Blog Gijs Hendrikx: opgedroogde tranen

En dan vermindert de sneltreinvaart en staan de voertuigen plots stokstijf stil. Corona heeft toegeslagen en dat heeft tot op de dag van vandaag een enorme impact op de totale horecabranche. We kenden in ons Theaterhotel in Venlo vóór het coronatijdperk alleen maar groei en dat stopt v...

Branded Content Coronacrisis
In jouw hotel voelen gasten en medewerkers zich veilig, toch?

Bij binnenkomst in een hotel bepaalt de gast of hij zich comfortabel en op zijn gemak voelt. Dat gaat allemaal vanzelf en is een gevoelskwestie. Natuurlijk speelt hierbij de receptioniste een belangrijke rol. Een glimlach, een luisterend oor, zakelijk maar toch vriendelijk, het helpt allemaal mee. ...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Toerisme Coronacrisis
Nederlanders willen weer op reis volgens verzekeraars

De Nederlandse reislust komt weer terug. Na de uitbraak van corona liep het aantal afgesloten reisverzekeringen fors terug. Maar juni liet een ommekeer zien. Uit een analyse van Independer blijkt dat er in juni driemaal meer reisverzekeringen werden afgesloten dan in mei. Maar mensen lijken het wel ...

NH Hotels
Sporten in stijl in nhow Amsterdam RAI en nhow Rotterdam

De Nederlandse nhow hotels, onderdeel van het lifestylemerk vanNH Hotel Group, zijn een samenwerking gestart met sportplatform OneFit. Vanaf 7 juli kunnen er in nhow Rotterdam door OneFit members diverse sportlessen gevolgd worden, waaronder yoga en Pilates lessen. Bij nhow Amsterdam RAI zullen de l...

Columns
Column Tanja Seegers: Het C-woord

Obeying the rules… Zo ben ik grootgebracht. En dat ging me de eerste zes weken van de quarantaine erg goed af. Na de persconferentie van 15 maart waarin de ‘slimme lockdown’ van Nederland werd aangekondigd, heb ik me - zij het eerst nog beduusd - volledig geschaard achter de besli...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: