Meerderheid kamer wil rookvrije horeca

12 februari 2013
Meerderheid kamer wil rookvrije horeca

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat in de hele horeca een rookverbod moet gelden. Dat blijkt nadat de ChristenUnie op 12 februari een motie indiende. Wat het kabinet nu gaat doen is nog onduidelijk.

*Verbod in ere hersteld*
De motie is met 77 procent van de stemmen aangenomen. Voorstanders van het voorstel waren de PvdA, CDA, D66, SGP en Partij voor de Dieren. Kamerlid Carla Dik-Faber van deze partij is blij met de uitspraak van de kamer. Volgens haar gaat het verbod weer gelden zoals oorspronkelijk wordt bedoeld. VVD, SP, PVV en 50Plus scharen zich niet achter de motie. Zij delen de mening dat eigenaren van kleine kroegen zonder personeel zelf kunnen beslissen of er mag worden gerookt.

*Politieke willekeur*
De branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland is ontstemd over deze ontwikkeling. "Het is weer een voorbeeld van inconsistent, ondoordacht en onzorgvuldig overheidsgedrag. Ondernemers moeten kunnen vertrouwen op een voorspelbaar en betrouwbaar overheidsbeleid. De investeringen en inrichting van bedrijfsvoering van deze uitbaters horen niet onderhevig te zijn aan de politieke willekeur", laat de organisatie weten.
~Marijn Brok~

Overig nieuws