Onderzoek hygiëne in hotels: vijfsterrenhotels viezer dan driesterrenhotels

22 januari 2019 | Thijs Jacobs

Of het nu voor een familievakantie of een zakenreis is, de kans is groot dat je in de toekomst in een hotel verblijft. Hoewel je bepaalde aspecten van de accommodatie kunt aanpassen, blijft één factor buiten je controle: het aantal ziektekiemen op de kamer. Hoe 'bacteriebeladen' zijn hotelkamers? Om dit te achterhalen heeft  Travelmath.com een team naar negen verschillende hotels gestuurd om 36 monsters te verzamelen.

Over het geheel genomen, volgens de oppervlakken die zijn getest, blijkt de gemiddelde hotelkamer vuiler te zijn dan een typisch huis, een vliegtuig en zelfs een school. Wat kun je doen om het risico op ziekte te minimaliseren? Was je handen vaak, om te beginnen. Je kunt ook een klein flesje desinfecterende spray en een doosje alcoholische doekjes pakken om vaak aangeraakte oppervlakken te desinfecteren, zoals de telefoon, het badmeubel en het bureau.

De volledige resultaten van het onderzoek vind je hieronder. Lees verder om te weten te komen in welke soorten hotels specifieke bacteriën aanwezig zijn en welke oppervlakken je moet vermijden of desinfecteren.

Bacteriën, virussen en parasieten zijn overal aanwezig, maar vooral de openbare ruimte kan een toevluchtsoord zijn voor de 'ziekmakers' . We hebben de bacterieniveaus in kolonievormende eenheden (CFU's) - het aantal levensvatbare bacteriecellen in een monster - beoordeeld.

In het gemiddelde van alle negen geteste hotelkameroppervlakken zijn deze vaak aangeraakte oppervlakken als volgt gerangschikt: 


1. Badkamermeubel - 1.288.817 CFU/sq. in. 
2. Afstandsbediening - 1.211.687 CFU/sq. in. 
3. Bureau - 604.907 CFU/sq. in. 
4. Telefoon - 4.252 CFU/sq. in.

Het goede nieuws: je kunt de meeste van deze oppervlakken vrij gemakkelijk desinfecteren met antibacteriële doekjes of spray. En in plaats van de afstandsbediening te desinfecteren, is het beter om de afstandsbediening te verzegelen in een doorzichtige plastic sandwichzak alvorens deze te gebruiken.

Hoewel er geen universeel hotelclassificatiesysteem bestaat, worden Amerikaanse hotels vaak gerangschikt op sterren. Om de diversiteit in het onderzoek te vergroten, zijn er monsters verzameld van drie-, vier- en vijfsterrenhotels.

De driesterrenhotels staan erom bekend goed ingerichte kamers aan te bieden, met een beperkt serviceaanbod, met een niveau boven de basis- en tweesterrenhotels. Interessant, voor deze studie: de driesterrenhotels lijken de minst minste ziektekimen te herbergen. Bijvoorbeeld, de vuilste oppervlakte in een driesterren hotelkamer, de badkamercounter, bevatte gemiddeld slechts 320.000 CFU/sq. in. - ongeveer acht keer minder dan een viersterren hotelkamer en drie keer minder dan een vijfsterren hotelkamer.

Hogere viersterrenhotels zijn luxueus, met speciale accenten zoals kussenmatrassen en extra zitplaatsen. In onze viersterrenhotels was het badkamermeubel het meest bacteriebeladen oppervlak (in feite was het het enige vuile oppervlak van alle ruimtes), gevolgd door het bureau. In de driesterrenhotels was de badkamerteller het vuilst, gevolgd door de afstandsbediening.

Aan de top van de ranglijst staan vijfsterrenhotels die luxe naar een nieuw niveau tillen, vaak met een scala aan gepersonaliseerde diensten en voorzieningen zoals verse bloemen. Bij onze vijfsterrenhotels was de afstandsbediening de meest bacteriegeladen oppervlakte, gevolgd door het badkamermeubel.

Niet alle ziektekiemen zijn gelijk. Voor dit onderzoek hebben we getest op de aanwezigheid van verschillende soorten bacteriën (waaronder bacillen en cocci), gist en grampositieve bacteriën (bacteriën die verschillende aandoeningen veroorzaken, zoals huidinfecties en longontsteking) en gramnegatieve bacteriën (bacteriën die ademhalings- en andere infecties veroorzaken).

In driesterrenhotels vind je op de  afstandsbediening zeer vaak Bacillus spp, die kan worden geassocieerd met verschillende infecties, waaronder respiratoire en gastro-intestinale infecties. Bovendien werd er gist gevonden in de badkamers in driesterrehotels. In viersterrenhotels domineerde Bacillus spp. en werd vaak aangetroffen op de afstandsbediening en de telefoon. In vijfsterrenhotels bleken de meeste bacteriën gramnegatief, hoewel de telefoon met grampositieve cocci was bedekt.

Gezien het grote aantal verschillende mensen dat er verblijft, is het logisch dat hotelkamers nooit zo schoon zullen zijn als een typisch huis. Het spreekt echter voor zich dat de bacterieniveaus niet alleen tussen verschillende hotels of kamers variëren, maar ook in verschillende delen van dezelfde kamer. Over het geheel genomen zou een effectief reinigingsschema het aantal bacteriën moeten verminderen; factoren zoals hoe glad een oppervlak is en hoe recent het is gereinigd, kunnen ook van invloed zijn op het aantal bacteriën.

Daarnaast zijn er grote verschillen tussen factoren zoals de reinigingsfrequentie en -praktijken. Verborgen camerabeelden hebben bijvoorbeeld gevaarlijke reinigingstechnieken aan het licht gebracht, zoals het hotelpersoneel dat het aanrecht afveegt met dezelfde handdoek die gebruikt wordt om het toilet schoon te maken. Hoewel veel soorten bacteriën geen gezondheidsrisico's met zich meebrengen, is het altijd een goed idee om voorzichtig en voorbereid te zijn. Handwassen blijkt het risico op infecties van de luchtwegen met 16% te verminderen. Tijdens een hotelverblijf moet je je handen dus regelmatig wassen, oppervlakken desinfecteren voordat je ze aanraakt en bepaalde gebieden vermijden.


EmLab P&K heeft alle laboratoriumtests uitgevoerd. De gepresenteerde aantallen zijn een gemiddelde van alle soortgelijke monsters die genomen zijn. Er werden monsters genomen bij negen verschillende hotels. De items die in elk hotel werden getest waren de afstandsbediening, het badkamermeubel, het bureau en de telefoon.

Hier vind je het oorspronkelijke item: https://www.travelmath.com/feature/hotel-hygiene-exposed/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Toerisme Coronacrisis
''Dit jaar 70 procent minder buitenlanders naar Nederland''

Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Bovendien gaan ongeveer 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land, waarmee het niveau van het toerisme terug op het niveau is van de jaren negentig, zo schetst het Nederlands Bureau voor T...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: