Oranje boven in eerste boek 'Hospitality Essentials Series'

Auteur: Thijs Jacobs
Onderwijs 1 november 2017
Oranje boven in eerste boek 'Hospitality Essentials Series'

Internationaal uitgever van studieboeken en wetenschappelijke tijdschriften Routledge publiceerde in oktober het eerste deel van haar nieuwe reeks ‘Hospitality Essentials Series’. Onder deze vlag verschijnt de komende jaren een twintigtal boeken die ieder beogen de lezer op toegankelijke en beknopte wijze in te voeren in de belangrijkste thema’s in de gastvrijheidssector.

Hotelschoolstudenten vormen zeker een doelgroep van dit eerste boek in de serie, maar het boek bevat ook voor hen die al werkzaam zijn in de sector veel nuttige informatie. In het voorwoord constateert Constantinos Verginis, V.P. Loding Development van Marriott, dat de hotelmanager van vandaag over een veel groter arsenaal aan strategische, diplomatieke, financiële en technische vaardigheden moet beschikken dan die van vroeger.

Toegenomen complexiteit

De redacteur van het boek, Roy Wood, wijst in zijn eerste, eigen hoofdstuk ook op de toegenomen complexiteit van met name het ‘verblijfs’deel van de sector. Hoog tijd dus voor een overzichtelijk werk hierover, aldus Wood.

Hotel Accommodation Management bevat zowel meer operationeel gerichte hoofdstukken over bijvoorbeeld front office, housekeeping en spa en wellness management, als hoofdstukken over ontwikkelingen in de sector (en de wereld) als geheel. Met name die laatste hoofdstukken kleuren in ruime mate oranje. Vier docenten van de Hoge Hotelschool van NHTV - Wood is als Visiting Professor aan de opleiding in Breda verbonden – schreven evenzoveel hoofdstukken. Rob van Ginneken gaat in ‘Trends and issues in hotel ownership and control’ in op de asset-light trend en wat die betekent voor hotelinvesteerders en exploitanten.

Duurzaamheid

Stan Josephi en Frans Melissen beschrijven in ‘Hotel Revenue Management’ onder andere de ontwikkeling van Revenue Management als capacity management (het openen dan wel dichtzetten van vooraf bepaalde kamerprijzen) tot het veel complexere en uitdagender price optimisation (wat is het juiste prijs niveau). Frans Melissen’s ‘Hotels and sustainability’ bespreekt het enorme potentieel van de sector om bij te dragen aan een meer duurzame wereld, maar constateert ook dat veel bestaande duurzaamheidsinitiatieven in feite slechts neerkomen op minder niet-duurzaam zijn.

Jörn Fricke levert met “Co-creation and the sharing economy in hospitality and tourism” wellicht de meest genuanceerde bespreking tot op heden van het fenomeen wat vaak tot ‘Airbnb’ wordt platgeslagen.

Voor een overzicht van alle hoofdstukken, zie: https://www.routledge.com/Hotel-Accommodation-Management/Wood/p/book/9781138048799. Het boek is hier ook te bestellen, evenals via bol.com.

Overig nieuws