Oranje boven in eerste boek 'Hospitality Essentials Series'

1 november 2017 | Thijs Jacobs

Internationaal uitgever van studieboeken en wetenschappelijke tijdschriften Routledge publiceerde in oktober het eerste deel van haar nieuwe reeks ‘Hospitality Essentials Series’. Onder deze vlag verschijnt de komende jaren een twintigtal boeken die ieder beogen de lezer op toegankelijke en beknopte wijze in te voeren in de belangrijkste thema’s in de gastvrijheidssector.

Hotelschoolstudenten vormen zeker een doelgroep van dit eerste boek in de serie, maar het boek bevat ook voor hen die al werkzaam zijn in de sector veel nuttige informatie. In het voorwoord constateert Constantinos Verginis, V.P. Loding Development van Marriott, dat de hotelmanager van vandaag over een veel groter arsenaal aan strategische, diplomatieke, financiële en technische vaardigheden moet beschikken dan die van vroeger.

Toegenomen complexiteit

De redacteur van het boek, Roy Wood, wijst in zijn eerste, eigen hoofdstuk ook op de toegenomen complexiteit van met name het ‘verblijfs’deel van de sector. Hoog tijd dus voor een overzichtelijk werk hierover, aldus Wood.

Hotel Accommodation Management bevat zowel meer operationeel gerichte hoofdstukken over bijvoorbeeld front office, housekeeping en spa en wellness management, als hoofdstukken over ontwikkelingen in de sector (en de wereld) als geheel. Met name die laatste hoofdstukken kleuren in ruime mate oranje. Vier docenten van de Hoge Hotelschool van NHTV - Wood is als Visiting Professor aan de opleiding in Breda verbonden – schreven evenzoveel hoofdstukken. Rob van Ginneken gaat in ‘Trends and issues in hotel ownership and control’ in op de asset-light trend en wat die betekent voor hotelinvesteerders en exploitanten.

Duurzaamheid

Stan Josephi en Frans Melissen beschrijven in ‘Hotel Revenue Management’ onder andere de ontwikkeling van Revenue Management als capacity management (het openen dan wel dichtzetten van vooraf bepaalde kamerprijzen) tot het veel complexere en uitdagender price optimisation (wat is het juiste prijs niveau). Frans Melissen’s ‘Hotels and sustainability’ bespreekt het enorme potentieel van de sector om bij te dragen aan een meer duurzame wereld, maar constateert ook dat veel bestaande duurzaamheidsinitiatieven in feite slechts neerkomen op minder niet-duurzaam zijn.

Jörn Fricke levert met “Co-creation and the sharing economy in hospitality and tourism” wellicht de meest genuanceerde bespreking tot op heden van het fenomeen wat vaak tot ‘Airbnb’ wordt platgeslagen.

Voor een overzicht van alle hoofdstukken, zie: https://www.routledge.com/Hotel-Accommodation-Management/Wood/p/book/9781138048799. Het boek is hier ook te bestellen, evenals via bol.com.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Agnes Raggers F&B Professional of the Year 2020

Tijdens het AF&BM-jaargala in Hotel Okura Amsterdam heeft Agnes Raggers, F&B Manager van Mooirivier Hotel & Congres in Dalfsen, de F&B Professional of the Year Award 2020 uitgereikt gekregen. De finalestrijd ging dit jaar tussen Agnes Raggers, Bart Vanderstukken (Kruisherenhotel M...

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: