Premiedifferentiatie: kans of risico?

2 mei 2013 |
Premiedifferentiatie: kans of risico?<

Met ingang van 2006 geldt in een aantal sectoren met cyclische werkloosheid een differentiatie in de sectorpremie. Ook voor het sectorfonds Horeca algemeen geldt deze
premiedifferentiatie. De hoogte van de premie is afhankelijk van de overeengekomen duur van de dienstbetrekking met de (tijdelijke) werknemers. De keuze van het type arbeidscontract kan derhalve loonkosten besparen.
In de horecasector gelden twee premiepercentages: een hoog en een laag.

Horeca Algemeen Sectorpremie 2013
Hoog 7,91%
Laag 3,01%

Het verschil van 4,9% levert bij een loonsom van € 400.000 een besparing van € 19.600 op (of een naheffing, te vermeerderen met heffingsrente en/of boete).
Per werknemer dient te worden bezien of het hoge of lage premiepercentage toegepast moet worden.
De toepasselijkheid van de hoge of de lage premie is afhankelijk van de aard van de arbeidsovereenkomst die de horecaonderneming met haar werknemers sluit: kort- of langdurend.

Kort of lang contract
In beginsel geldt het hoge percentage. Het lage percentage mag worden toegepast als de horecaonderneming een schriftelijke arbeidsovereenkomst sluit voor ten minste één jaar of voor onbepaalde tijd met een werknemer. In de arbeidsovereenkomst moet de omvang van de door de werknemer te verrichten arbeid eenduidig zijn vastgelegd. Voor (buitenlandse) studenten gelden aangepaste regels.
Daarnaast dient de horecaonderneming aan een aantal administratieve voorwaarden te voldoen om het lage percentage te kunnen toepassen.

Kritische controle
Bij een oproepcontract waarin de omvang van de werkzaamheden niet is vastgelegd of bij een nul-uren-contract, mag het lage percentage niet worden toegepast.
Onjuiste toepassing van de premiepercentages levert dikwijls forse naheffingsaanslagen op (te verhogen met een boete en berekening van heffingsrente). En de Belastingdienst controleert tegenwoordig kritisch of de sectorpremie tot een juist bedrag wordt afgedragen. Controleer dus of u de juiste percentages heeft toegepast. En met wat handigheden kunt u wellicht ook een besparing realiseren.

Roland van Gessel AA
Mazars Paardekooper Hoffman NV
"Roland.vangessel@mazars.nl"

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Hotelketens Achtergronden
Viervoeters welkom bij deze Eden Hotels

In Nederland worden ruim 1,5 miljoen honden als huisdier gehouden. En hoe gezellig is het om er samen met je trouwe viervoeter even tussenuit te gaan. Daarom bieden deze zomer het City Hotel Hengelo, Designhotel Maastricht, The ED Amsterdam, Oranje Hotel Leeuwarden en The Lancaster Hotel Amsterdam s...

Toerisme
Vakantie blijft belangrijk voor Nederlanders 

Ondanks de coronacrisis blijft vakantie nog altijd belangrijk voor Nederlanders. Een meerderheid wil daarom de komende jaren gewoon op vakantie blijven gaan. Zekerheid en flexibiliteit zijn daarbij belangrijke keuzecriteria. Dit blijkt uit consumentenonderzoek dat Trends & Tourism half juni - na...

Personalia Hotelketens Internationaal
Marcel van Aelst benoemd tot chairman van Okura

Dat de eeuwenoude handelsrelatie die in Deshima ontstond tussen Japan en Nederland onverminderd sterk is en doorsijpelt in hedendaagse betrekkingen, blijkt uit veranderingen binnen de top van de Japanse Okura-groep. Met de benoeming van Marcel van Aelst als Chairman van Okura Nikko Hotel Management ...

Fletcher Hotelketens
Fletcher Hotels krijgt kansen te groeien in de huidige coronacrisis

De grootste hotelketen van Nederland, Fletcher Hotels, krijgt vele kansen om door te groeien in de huidige coronacrisis; vooral door het overnemen van hotels die failliet zijn gegaan vanwege de coronacrisis. Het bekende Arc Hotel in Renesse heeft per 15 maart de deuren moeten sluiten in verband met ...

Accor Hotelketens
Accor tekent voor TRIBE hotel in Nederland en een nieuw Mercure hotel

Accor heeft samen met WIN Hotels een franchiseovereenkomst getekend voor de komst van het allereerste TRIBE hotel en een Mercure hotel in Amsterdam. De hotels zijn gevestigd in twee torens van het nieuw te ontwikkelen gebied ‘Gare du Nord’ in Amsterdam-Noord, naast metrostation Noord (No...

F&B
Dutch Cuisine: Juist nu is een kortere keten belangrijk

Dutch Cuisine zal steeds breder gekend en gewaardeerd worden, denken Monique Mulder en Marjan Pijnenburg, bestuursleden van de stichting die de Nederlandse eetcultuur weer op de kaart zet. “Zeker nu is het belangrijker dan ooit om gezonde gerechten met een bekende herkomst aan te bieden. Korte...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: