Renovatie Hotel 717 Amsterdam:  Steigers aan de gracht en een puinschuit voor het bouwafval

Auteur: Redactie
Branded Content 19 december 2022
Renovatie Hotel 717 Amsterdam:  Steigers aan de gracht en een puinschuit voor het bouwafval

Hotel 717 opende 25 jaar geleden zijn deuren aan de Prinsengracht, als een van de eerste boutique hotels in Nederland. Het oorspronkelijke concept, op basis van kleinschaligheid en persoonlijke aandacht, staat nog altijd als een huis. Maar de inrichting en indeling waren na 25 jaar aan vervanging toe.

Meer foto's onderaan bericht

Onlangs onderging het hotel een grondige renovatie, die general contractor Bulsink in een half jaar tijd wist af te ronden.

Ombouw: van 12 naar 23 kamers

Door het gebouw anders in te delen, realiseerde Bulsink bijna een verdubbeling van het aantal kamers; 23 in plaats van de eerdere 12. Ook is er nieuwe apparatuur geïnstalleerd en werd de elektrische installatie up to date gebracht. Als kers op de taart kreeg Hotel 717 een restaurant op de benedenverdieping: ‘De Living’.

“Naast het à la carte ontbijt, dat we gasten altijd al boden, serveren we daar de hele dag bits en bites”, vertelt General Manager Brita Röhl. “Het is een echte living geworden, waar hotelgasten kunnen werken, een boek lezen, een relatie ontvangen. In de tuin hebben we ook gelegenheid gecreëerd om ’s ochtends te ontbijten, overdag een high tea te doen of ‘s avonds een wijntje te drinken. Een oase van rust, midden in het centrum van Amsterdam.” 

Rijksmonument: originele details als startpunt

De verbouwing van een monumentaal pand in hartje Amsterdam brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Voor die uitdagingen vond Hotel 717 in samenwerking met Bulsink een passende oplossing. 

“Hotel 717 is een rijksmonument, dus in de basis cultureel erfgoed waar je moet afblijven”, aldus Brita. “De openhaarden, de plafondornamenten, de monumentale deuren, de marmeren vloer, het trappenhuis. Aan de ene kant zorgt dat voor beperkingen. Aan de andere kant kun je ook zeggen: die originele details zijn juist gave startpunten, die het pand zijn unieke karakter geven.”

Bouwlogistiek: aan- en afvoer via de gracht

Een andere uitdaging was de aanvoer van bouwmaterialen en de afvoer van bouwpuin: “We zijn in positieve zin onderwerp van gesprek geweest op het gemeentehuis, vanwege de manier waarop we dat voor elkaar hebben gekregen.” 

“De bouwmaterialen voerden we per boot aan over de gracht. En het bouwpuin voerden we ook weer over de gracht af, met een puinschuit. Daarvoor had Bulsink een steiger tegen de gevel van het pand gebouwd, die over de weg heen verbonden was met een steiger aan de gracht. We hebben de grachten in 2022 dus weer gebruikt op de manier waarvoor ze oorspronkelijk aangelegd zijn. Hoe gaaf is dat?”

Hotel 717 over de samenwerking met Bulsink

General Manager Brita Röhl: “In een monumentaal pand loop je al snel aan tegen dingen die niet kunnen of mogen. Bulsink heeft daarin oplossingsgericht met ons meegedacht. Kan het niet zus? Dan doen we het zo. Ze blijven niet hangen in wat er niet kan, maar dragen alternatieven aan.” 

“Keuringen, advies inwinnen, de bouwlogistiek: voor alles wat er bij onze renovatie kwam kijken hebben ze de juiste partijen om zich heen verzameld. En ze onderhielden ook goed contact met de gemeente. Je merkt dat ze bij Bulsink vaker met dat bijltje hebben gehakt. Ze hebben alles tot in de puntjes voorbereid en geweldig uitgevoerd.” 

Een hotel moderniseren of verduurzamen? Bulsink is dé afbouw- en renovatiepartner voor de hospitality-sector. Check bulsink.com/hospitality voor inspiratie en informatie.

Overig nieuws