SRA: Financiële gezondheid van de horeca is sterk verbeterd

14 november 2017 | Roy Spijker

De financiële gezondheid van de horeca is sterk verbeterd en de meeste ondernemers in de branche gaan voor het komende jaar uit van een verdere groei. Horecaondernemers rekenen in 2018 op een omzetstijging van 5 procent en een toename van de winst met zo’n 4 procent. Verder is de kredietwaardigheid aanzienlijk verbeterd en zal de branche naar verwachting iets meer gaan investeren. Dit blijkt uit het SRA-rapport ‘2018 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. Het tekort aan personeel en overheidsmaatregelen vormen volgens hen een belangrijke bedreiging. Efficiënter werken, samenwerken en netwerken worden als kansen gezien voor het volgend jaar.

Horecaondernemers zien het komende jaar met vertrouwen tegemoet. Ze rekenen voor 2018 op een stijging van de omzet met 5% en een winstgroei van iets meer dan 4%. Daarmee blijft de branche wel voorzichtiger dan het mkb als geheel. In lijn met de fors aantrekkende werkgelegenheid in de horeca zullen de personeelskosten naar verwachting relatief sterk toenemen: +6%, versus +4% voor het mkb als geheel.

Kredietwaardigheid verbetert sterk
De financiële positie van de horeca is sterk verbeterd. Uit de analyse van SRA-BiZ blijkt dat het deel van de horecabedrijven dat aan alle financiële verplichtingen kan voldoen, is toegenomen van 71,5% in 2015 naar ruim 76% in 2016. Daarnaast is het aantal ondernemingen dat op de korte termijn in de financiële problemen kan komen opvallend sterk gedaald, van 22% in 2015 naar 6% in 2016. Dit cijfer is beter dan het gemiddelde voor het mkb (7,4%).

Financiering nodig om investeringen te doen
Horecaondernemers willen in 2018 meer investeren, al is de verwachte investeringsgroei beperkt in vergelijking met het mkb-gemiddelde: +3%, versus +5,4%. Daarbij denkt de branche wel relatief vaak een beroep te doen op externe financiering. Dit lijkt meteen ook een potentiële kink in de kabel. Bijna een kwart van de horecaondernemers noemt namelijk financiering als een van de grootste bedreigingen voor verdere groei. Paul Dinkgreve, bestuursvoorzitter van SRA: “Dit laatste hangt deels samen met de lastige toegang tot krediet, vooral voor micro-ondernemingen (1-10 fte). Omdat deze bedrijven 94% van het mkb vertegenwoordigen, kan dit een sterk remmende werking op de groei hebben. Uit SRA-onderzoek onder haar leden komt naar voren dat vooral banken weinig genegen zijn om microbedrijven van krediet te voorzien. Ondernemers kunnen zich wapenen met een betere kwaliteit in de kredietaanvraag. De accountant kan hen hierbij als geen ander ondersteunen.”

Sturen op efficiënter werken
Horecaondernemers zien voor 2018 vooral kansen in een efficiëntere manier van werken en hebben goede verwachtingen van de ontwikkelingen in de markt. Daarnaast kijken ze sterk naar het eigen bedrijf: ongeveer een derde noemt de verbetering van de financiële situatie van het bedrijf als groeimogelijkheid. Als bedreigend noemen zij, naast financiering, het tekort aan gekwalificeerd personeel en de overheidsmaatregelen. Door toenemende wet- en regelgeving lopen de administratieve lasten voor deze sector steeds verder op.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

Longread NHTV
"Het hotelmanagementcontract ... als u begrijpt wat ik bedoel"

We hebben het waarschijnlijk allemaal weleens meegemaakt: vragen wie de eigenaar is van een hotel en dan als antwoord iets krijgen als: “Ja, de stenen zijn van meneer/mevrouw X.” Doorvragen levert niet altijd meer duidelijkheid op over de precieze eigendomsstructuur, zéker niet al...

Hotel Achtergronden
Oproep: werk je mee aan dit onderzoek over toeristenbelasting?

Ilse van Ipenburg sudeert af aan de Universiteit Maastricht. In opdracht van BookDifferent.com en ABN AMRO doet zij onderzoek naar de verduurzaming van de hotelsector en specifiek naar hoe de toeristenbelasting slimmer kan worden ingezet. Hoe kan dit worden gebruikt zodat investeren in duurzaamheid ...

Wet- en regelgeving Columns
Fooien: dit zijn de regels

In de horeca zijn fooien een gebruikelijk fenomeen. Stond er voorheen een fooienpot zichtbaar op een centrale plek, bijvoorbeeld receptie of bar, tegenwoordig worden fooien vaak via de bankpas/creditcard gedaan. De geschiedenis van fooien gaat ver terug. Niettemin is de term 'fooi' in de ...

Toerisme Achtergronden
De populairste vakantielanden van 2018

HomeToGo, ‘s werelds grootste zoekmachine voor vakantiehuizen, onderzocht wat de meest populaire bestemmingen zijn voor de aanstaande zomervakantie van 2018 door de zoekopdrachten van Nederlandse vakantiegangers te analyseren. De populairste vakantielanden van 2018: Nederlanders blijken ...

Toerisme Achtergronden
Nederlanders laten werk niet los tijdens vakantie

Ruim 40% van de Nederlanders onder de 65 jaar laat het werk niet helemaal los op vakantie. Ouders met jonge kinderen zijn op vakantie het meest met werk bezig. Bijna de helft kan het niet laten om e-mails te checken en werktelefoontjes te beantwoorden. Dit terwijl tijd met elkaar doorbrengen en onts...

Fletcher Opening Hotelketens
Officiële opening pastarestaurant Laguna

Woensdag 27 juni vindt in het 4-sterren Fletcher Hotel-Restaurant Nautisch Kwartier te Huizen de officiële opening plaats van het pastarestaurant Laguna. Tijdens de feestelijke opening zal er kinderentertainment aanwezig zijn. Iedereen is tussen 13.00 en 17.00 uur van harte welkom om een kijkje...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: