Toerisme verliest ruim 750 miljard wereldwijd; Nederland in de middenmoot

9 februari 2021 | Redactie

Onderzoek door Hoo, het platform voor hotelkameraanbiedingen, heeft uitgewezen dat de wereldwijde toerisme-industrie een geschat verlies van 753,6 miljard dollar heeft geleden als gevolg van Covid, en dat is alleen al in de top-50 landen, waarbij de totale impact waarschijnlijk nog veel groter is.

Volgens de cijfers van Hoo behaalde Nederland in het topjaar 2019 18,5 miljard dollar inkomsten uit de toerisme-industrie. In 2020 was dat 9,6 miljard dollar. Een daling van bijna vijftig procent. Onderaan dit bericht staat een tabel met de inkomstenverliezen per land.

Hoo analyseerde gegevens van de Wereldorganisatie voor Toerisme over de inkomsten uit internationaal toerisme in de 50 belangrijkste toeristische bestemmingen ter wereld en keek daarbij naar het niveau van vóór de Covid-epidemie, de geschatte daling als gevolg van de pandemie en wat dit in financiële termen betekent voor de sector.

Uit de cijfers blijkt dat de inkomsten uit internationaal toerisme in 2019 in totaal 1302,5 miljard dollar bedroegen, waarbij de Verenigde Staten met 214,1 miljard dollar goed was voor de hoogste toeristische uitgaven.

Op basis van de geschatte impact van de pandemie toont het onderzoek van Hoo echter aan dat dit daalt tot slechts $ 548,9 miljard in 2020; een daling van -57,9% en een verlies van $ 753,6 miljard aan toeristische inkomsten.

Verre Oosten

Het Verre Oosten heeft de grootste verliezen geleden door een gebrek aan internationaal toerisme: Hongkong, Taiwan, Macau en Maleisië zagen de inkomsten uit internationaal toerisme met 80% tot 90% teruglopen.

Spanje en Griekenland behoren met een verlies van respectievelijk 75% en 78% tot de zwaarst getroffen vakantiebestemmingen van Europa, hoewel bijna alle Europese landen de helft van hun inkomsten hebben verloren.

Japan heeft met 75% ook een van de grootste dalingen geleden. Dit is een wereld van verschil ten opzichte van de verwachte toename van het toerisme als gevolg van de Olympische Spelen in Tokio, die inmiddels zijn uitgesteld.

India heeft het het best gedaan in termen van totale marktomvang. Hoewel het land de inkomsten uit internationaal toerisme in 2020 met 2,7 miljard dollar zag dalen, komt dit neer op een daling van slechts -8,8%, de kleinste daling van alle naties.

De Verenigde Staten is het zwaarst getroffen als alleen naar de monetaire daling wordt gekeken. Door de wijdverspreide politieke onrust en de Covid in de VS zijn de inkomsten uit internationaal toerisme met 125 miljard dollar gedaald tot slechts 89,1 miljard dollar in 2020.

Spanje heeft de op een na grootste daling van de inkomsten uit internationaal toerisme gekend, met een daling van de toeristische inkomsten met 59,9 miljard dollar tot slechts 19,8 miljard dollar in 2020.

Thailand (38,4 miljard dollar), Japan (34,6 miljard dollar), Macau (33,2 miljard dollar), Frankrijk (30 miljard dollar), Italië (28,1 miljard dollar), het Verenigd Koninkrijk (26,7 miljard dollar), Hongkong (26,3 miljard dollar) en Turkije (20,4 miljard dollar) behoren ook tot de zwaarst getroffen landen wat betreft de jaarlijkse daling van de werkelijke uitgaven via internationale toerisme-inkomsten.

Kleinste impact

België heeft de kleinste impact met een daling van 1,7 miljard dollar, maar dit vertegenwoordigt nog steeds een opmerkelijke daling van 19,6% op jaarbasis.

Hoo mede-oprichter, Adrian Murdock, merkte op: "We beginnen nu een idee te krijgen van de omvang van de impact van de pandemie op het wereldwijde toerisme in het afgelopen jaar en het is op zijn zachtst gezegd onthutsend. We kunnen wel stellen dat de sector door de Covid gedecimeerd is, met wijdverspreide reisbeperkingen die over de hele linie drastische dalingen van de inkomsten uit toerisme veroorzaken."

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Den Haag
Intell Hotel Den Haag Marina Beach is open

Direct aan het Noorderstrand ligt het dertien verdiepingen tellende Inntel Hotels Den Haag Marina Beach. Dit gloednieuwe strandhotel met het thema strand en haven beschikt over 226 luxe hotelkamers, Bar & Brasserie Willem I, Spa Flow en Meetings & Events zalen. Het hotel is een eyecatcher aa ...

Horeca naar de stembus deel vijf: D66

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonder ...

Landal GreenParks verliest 35 procent omzet in 2020

Landal GreenParks heeft zich in 2020 – ondanks de coronacrisis – goed staande gehouden en wist haar positie als marktleider te handhaven, mede dankzij een sterke zomer met hoge bezettingscijfers en forse investeringen in marketing en op de parken. De uitstekende zomerprestaties maakte ...

Horeca naar de stembus deel vier: SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van Hospitality Management wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonde ...

Hotelketens Interview Longread
"De langetermijnverwachtingen zijn onverminderd goed"

Erwin van der Graaf is directeur van Accor Hotels Services Nederland en als Vice President Operations verantwoordelijk voor de door Accor gemanagede hotels in Nederland. In het oog van de orkaan - het jaar 2020 - kreeg hij veel interviewaanvragen. Hij hield ze merendeels af; voelde geen behoeft ...

Interview Corona
Interview: deze hotelier opent zijn terras op 16 maart

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als er geen stipje op de ho ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: