Uit heel Europa naar Middelbare Hotelschool Friesland voor vakwedstrijden AEHT

7 november 2018 | Thijs Jacobs

Ze komen uit alle hoeken. Van Finland tot Portugal, en van scholen als Touristicko (Split) tot de Ecole d’Hotellerie (Diekirch). Wie maakt de beste koffie? Het fijnste gebak? Het mooiste gerecht? Of weet gasten héél soepel te bedienen? Van 12 tot en met 16 november 2018 zijn zo’n 650 studenten van scholen voor de hotel- en toerismesector uit heel Europa bijeen in Leeuwarden voor de jaarlijkse vakwedstrijden van de AEHT.
 

Ontmoetingen

Dagenlang zal het knetteren van de energie op de campus van het Friesland College. Het gaat niet alleen om winnen. Leren, elkaar ontmoeten én inspireren zijn minstens even belangrijk. En dat past uitstekend bij de cultuur van de Middelbare Hotelschool Friesland (MHF), onderdeel van het Friesland College, die dit jaar in samenwerking met Stenden Meeting U van NHL Stenden zorgt voor de organisatie van dit grote evenement.

De studenten van de MHF hebben het er dus razend druk mee, dit keer niet als deelnemers - zoals in andere jaren - maar in de organisatie. Al tientallen jaren doen jongeren van de hotelschool mee aan dit prestigieuze event van de AEHT (Association Européenne des Écoles d’Hotellerie et de Tourisme).

Tien wedstrijden

Uit 23 landen mag de MHF deelnemers en hun begeleiders verwelkomen. De gasten hoeven zich geen moment te vervelen in Leeuwarden, met een programma waarin zij veel zien van de Culturele Hoofdstad van Europa. Maar vooral draait deze AEHT om tien wedstrijden in twee dagen: Barista, Cocktail, Culinary Art, Decathlon, Front Office, Hospitality Management, Pastry, Restaurant Service, Tourist Destination en Wine Service.

Al die wedstrijden vinden plaats op de campus van het Friesland College, die op woensdag en donderdag grotendeels is ingericht voor dit evenement. Zo staat de keuken midden in het atrium, werken de barista’s in LEF - het nieuwe restaurant van de MHF - en gaan de computers in het Leercentrum aan de kant om ruimte te maken voor een frontoffice.

Complexe opdrachten

De opdrachten zijn complex. Maak verschillende cocktails met ingrediënten uit een Mystery Box, bijvoorbeeld. Hoe bedien je verschillende gasten in het restaurant, die allemaal wat anders willen en liefst nú… Hoe stel je in de regio vlot een interessant programma samen voor toeristen? En hoe houd je het hoofd koel als je bij jouw balie zo ongeveer drie klachten tegelijkertijd op je bordje krijgt?

Dat is al uitdagend genoeg, zeker als er tijdsdruk is. Bijzonder bij deze AEHT-wedstrijden is dat een deelnemer altijd aan een student uit een ander land wordt gekoppeld om als een team te werken. Dan speelt taal een rol, net als het vermogen om te improviseren vanuit verschillende culturen. Wat doe je dan? Dat is uitdagend én heel leerzaam.

Programma

Naast deze wedstijden krijgen de gasten een warme ontvangst bij een opening, met onder meer een vlaggenparade waarin iedereen in eigen ‘werkkleding’ - van lederhosen tot bandana - een gloedvolle entree maakt. En niet te vergeten als afsluiter een galadiner in Stadsschouwburg De Harmonie met een afterparty in Neushoorn. Wie sportief genoeg is, kan schaatsen in de Elfstedenhal. Zo wordt het een bijzondere week, voor gasten én de studenten van de MHF - die volgend jaar vast graag weer zelf op reis gaan…

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Achtergronden
In memoriam: Michel Geurts

Het droevige bericht van het overlijden van Michel Geurts (1944) heeft de Nederlandse hotellerie geschokt. De hotelier legde in 1982 in Zutphen de basis voor Inntel Hotels. In 1986 werd het tweede hotel geopend in Zaandam: Inntel Hotels Amsterdam Zaandam. Het hotel kent sinds de verbouwing in 2010 e...

Interview
Camille Oostwegel: "We gaan van beleving naar betekenis"

Jong, energiek en ambitieus, zo ontmoeten wij Camille Oostwegel onder het schip van de voormalige kerk waar sinds 2005 het Kruisherenhotel is gevestigd. Onderwerpen als herformuleren van de hotelfunctie, openstaan voor de nieuwe werkethiek van co-working, anticiperen op nieuwe verwachtingen van gast...

Hotelketens Internationaal
Scandic lanceert nieuw hotelmerk 

Scandic GO is een nieuw hotelmerk dat een speelser en slanker concept biedt binnen het groeiende economische hotelsegment. Met Scandic GO streeft het bedrijf naar een sterke aanwezigheid in de stad op alle Scandinavische markten. Scandic zal in eerste instantie vijf hotels lanceren onder het nieuwe ...

Interview Longread
Rick Claus: ''Er is te veel hotelaanbod''

In deze editie van Hospitality Management mogen we best weer eens verzuchten: Wat vliegt de tijd! Het is immers december. Zoals de oude Romeinen zeiden: Nullum est jam dictum, quod non sit dictum prius. (Niets kan gezegd worden dat al niet eerder gezegd is.) Waaronder: Tempus fugit. (De tijd snelt v...

Interview Longread
Twee bankiers over de 'herontdekking van de hotellerie'

Op de drempel van een nieuw decennium bespreken twee bankiers de staat van de hotellerie. Lianne Zondervan, Sector directeur Leisure van de ABN AMRO en Jos Klerx, Sectorspecialist Horeca & Recreatie van de Rabobank, blikken terug en kijken vooruit in een uitgebreid dubbelinterview. Dit interv...

Achtergronden
Hoe likable is jouw hotel?

We willen allemaal leuk gevonden worden. Niets menselijks is ons vreemd. Voor ondernemingen geldt hetzelfde. Sterker nog, als consumenten jouw bedrijf leuk vinden, betaalt zich dat altijd terug. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zet je dat in gang? En wat betekent dat voor je kernwaarden? Likability. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: