Toeristenbelasting weer hoger

8 april 2013
Toeristenbelasting weer hoger

Bijna de helft van de gemeenten in Nederland heeft per één januari 2013 de toeristenbelasting verhoogd. Dit blijkt uit onderzoek van LookingforBooking.com. Van de 408 gemeenten
heeft 63 procent de belasting in de afgelopen drie jaar minimaal één keer vermeerderd. In 2013 heft meer dan driekwart van de Nederlandse gemeenten toeristenbelasting op een overnachting en deze stijgt ieder jaar weer.

*Opbrengsten*
Sinds 2010 hebben negentien gemeenten de toeristenbelasting ingevoerd. Vanaf dit jaar is de belasting met 23 procent gestegen. Waar toen 1,08 euro voor een overnachting werd betaald, betaalt men nu 1,33 euro. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de toeristenbelasting dit jaar dertig miljoen euro meer opbrengt dan in 2010. Toen werd er een opbrengst van 132 euro berekend.

*Hoogste verhoging*
De afgelopen drie jaar hebben de gemeenten Bunschoten, Hoorn en Ridderkerk de toeristenbelasting aangeschaft. En de gemeenten Duiven, Kampen, Oudewater en Weststellingswerf heffen sinds 2013 belasting. De hoogste verhogingen zijn doorgevoerd in Culemborg, Lingewaal, Beverwijk, Bussum en Den Bosch. In de laatstgenoemde stad moet een gast vergeleken met 2010 twee euro meer voor een overnachting betalen. Waar het in 2010 ongeveer één euro per nacht kostte, betaalt men nu drie euro.

*Geen afschaffing*
Geen enkele gemeente heeft, in tegenstelling tot voorgaande jaren, de toeristenbelasting afgeschaft. Wel heeft de gemeente Vlist in Zuid-Holland het tarief met tien eurocent verlaagd.

~Maud Vissers~

Overig nieuws