Column Ewout Hoogendoorn: Wanneer komt de Remarkable Dutch Revival?

Auteur: Ewout Hoogendoorn
Columns Ewout Hoogendoorn 16 september 2013
Column Ewout Hoogendoorn: Wanneer komt de Remarkable Dutch Revival?

De Nederlandse hotellerie chagrijnt gezellig mee met de Nederlandse economie. Als het CBS laat zien dat we de periode van krimp achter
de rug hebben, en het CPB voorspelt dat ons - waarschijnlijk - nog meer krimp te wachten staat, dan kiest de Nederlandse hotellerie voor scenario 2.

Horwath HTL heeft wereldwijd net haar sentiment survey afgerond; daaruit blijkt dat de resultaten in Nederland veel beroerder waren dan in de andere Europese landen. En Europa scoort ook nog eens beduidend negatiever dan de wereldwijde hotelmarkt. Wat een ellende allemaal. Het eerste halfjaar van 2013 leverde voor 59% van de hoteliers een slechter resultaat op dan verwacht.

Maar goed, 24% gaf aan dat het resultaat de verwachtingen overtrof, en 16% zei dat het ongeveer conform de verwachting was. De achteruitgang in gemiddelde kamerprijs was het heftigst. De impact van de financiële crisis werd in Nederland nog steeds als bijzonder zwaar omschreven, waar dat sentiment in andere landen al was afgenomen. Met al die sombere gedachten in het achterhoofd zijn de voorspellingen voor de tweede helft van 2013 niet moeilijk te raden. Het wordt de hoteliers allemaal ‘vreemd te moede’ zoals premier Den Uyl dat zo mooi verwoordde bij het aanbieden van het ontslag van zijn kabinet in 1977. Hij had toen vier jaar en twee maanden gevochten tegen de bierkaai. Ondanks de vechter en doorzetter die hij was, zag hij het allemaal even niet meer zitten. Toch sloot hij een paar jaar later als minister van Sociale Zaken het Akkoord van Wassenaar, dat een periode van enorme economische groei inluidde. Internationaal werd het ‘the Dutch Miracle’ genoemd.

Kijk, daar zitten we nu ook weer op te wachten. Persoonlijk denk ik niet dat premier Rutte een tweede ‘Dutch Miracle’ zal weten te realiseren, maar we staan ongetwijfeld aan de vooravond van een nieuw kabinet dat een dergelijk nieuw elan misschien wél weet te brengen. Hoewel, we hebben in al die jaren ook wel geleerd dat de hervormingen in werkelijkheid niet van de politiek komen, maar van de ondernemers in dit land.

Daarnaast moeten we ons realiseren dat toerisme wereldwijd - en dus ook in Nederland - een van de sterkste groeisectoren is. Vreemd genoeg heeft niemand het daarover, maar ook de afgelopen jaren is die sector, tegen de economie in, met bijna 3% per jaar gegroeid. De verwachting is, dat die groei niet snel zal afnemen. Het feit dat toerisme in de politiek van de meeste landen een ondergeschoven kindje is, hoeft niet nadelig te zijn. In Nederland wordt ook alleen maar gekort op het NBTC, en dat is goed. Hoe meer die sector zelf de broek ophoudt, des te beter gaat het. Wie weet worden het toerisme en de hotellerie leidend in een ‘Remarkable Dutch Revival’!

HM302013

Overig nieuws