Zo werd dit hotel en restaurant gas(t)vrij

Auteur: redactie
Duurzaamheid 11 oktober 2023
Zo werd dit hotel en restaurant gas(t)vrij

Met één restaurant, twaalf hotelkamers en één appartement is de Zevende Heerlijkheid in Slenaken, Zuid-Limburg, sinds deze maand een volledig gasvrije accommodatie.

Het keukenteam kookt al ruim 2 jaar op inductie. Al vóór de zware coronajaren zijn 120 zonnepanelen op het dak gelegd. En bij alle kamerrenovaties zijn in de laatste 5 jaar direct warmtepompen geïnstalleerd. Het restaurant verwarmt (en verkoelt) sinds begin van het jaar op elektriciteit. Sinds juli 2023 douchen alle gasten duurzaam via warmtepompboilers. En nu, net voordat de verwarming aanmoet, is de laatste hand gelegd door ook de laatste kamers, te voorzien van warmtepompen. 

Zonnepanelen op het dak

Deze laatste stappen van 2023 zet de onderneming met hulp van de subsidie 'Innovatieproject' van het Liof. Het doel op zich was het bereiken van een situatie waarin er in de Zevende Heerlijkheid geen fossiele brandstof meer wordt gebruikt, en dit doel is bereikt. De elektriciteit die ze opwekken met het PV-systeem is toereikend om te voorzien in eigen energiebehoefte. Gedurende de aankomende wintermaanden zal er nog een Gebouw Beheer Systeem worden geïnstalleerd, wat ervoor zal zorgen dat de gebruikte energie op een slimme manier wordt ingezet. Bijvoorbeeld dat op warme zomerdagen de airco stopt met koelen als een gast de schuifdeuren van de kamer naar buiten opent. Maar ook het benutten van zoveel mogelijk elektriciteit tijdens de uren waarop het PV-systeem de meeste energie opwekt. Daarnaast wilt de organisatie ook het energieverbruik en de besparingen hierin zichtbaar maken voor de gasten, en hiermee een stukje bewustwording creëren; een communicatiebureau gaat ze daarbij ondersteunen.

Vloer- en wandelmodellen warmtepompen op de kamers

"We deden en doen al veel meer: van een duurzaam water concept via Made Blue, tot zoveel mogelijk lokale producten gebruiken in onze gerechten. Maar de stap naar een gas(t)vrije accommodatie is wederom een flinke stap om onze ecologische voetafdruk te verkleinen", aldus De Zevende Heerlijkheid. 

Warmtepompboilers in de kelder

Overig nieuws