3.194 hotelkamers in de planning

4 mei 2012
3.194 hotelkamers in de planning

Als het om bouwplannen in de hotellerie gaat, dan vallen twee zaken op: het gemiddeld aantal kamers per plan neemt toe, en de plannen concentreren zich in de Randstad en Zuid-Nederland.

*Optimisme*
Die concentratie is wellicht verklaarbaar door de economische situatie. Bij recessies is al vaker gezien dat het optimisme het grootst blijft in de economisch sterkste gebieden. Op horecagebied zijn dat ongetwijfeld de Randstad en de zuidelijke provincies. Vaak blijkt uit achtergrondinformatie bij de hotelbouwplannen bovendien dat de initiatiefnemers klaar willen zijn voor de toekomst. Als de markt aantrekt, wil men vooraan staan. Vooral rond Amsterdam lijkt dat het geval. Aan de grote plannen met soms honderden kamers per hotel lijkt geen eind te komen. Het ombouwen van structureel leegstaande kantoren naar hotels speelt daarbij een belangrijke rol. De investering kan immers relatief laag blijven. Bovendien zijn lokale overheden steeds vaker geneigd hiervoor een vergunning te verlenen.

*Veel kamers*
Dat laatste is dan meteen een verklaring voor het gemiddeld hoge aantal kamers. In de eerste vier maanden van dit jaar gaat het om gemiddeld bijna 80 kamers per plan. Dat zijn er bijna 30 meer dan in het topjaar op dit gebied, 2002, toen over een heel jaar gemiddeld 51 kamers per plan werden genoteerd. In totaal zien wij 3.194 kamers die betrokken zijn bij deze hotelbouwplannen.

*Over Hotelbouwplannen*
Hotelbouwplannen is het overzicht van (ver)bouwplannen in de Nederlandse hotellerie en is een uitgave van Uitgeverij PS: bv. De redactie houdt door het jaar heen per regio de plannen bij en constateert hoeveel initiatieven er in Nederland zijn om hotels te (ver)bouwen. Hotelbouwplannen verschijnt zes keer per jaar voor abonnees en wordt verspreid onder adverteerders in het horecavakblad Hospitality Management. Hotelbouwplannen wordt uitgegeven sinds 1999.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Sprakel, uitgever, tel. (030) 251 22 70, e-mail: "paul.sprakel@uitgeverijps.nl.":mailto:paul.sprakel@uitgeverijps.nl

Overig nieuws