Column Ewout Hoogendoorn: Trumponomics, wat maakt het uit?

20 december 2016 | Ewout Hoogendoorn

Niets. Alles! Of misschien iets daartussenin? Niemand die het weet. Maar daarmee wordt 2017 wel een heel spannend jaar. Trump kan links en rechts om zich heen meppen, het maakt eigenlijk allemaal niet uit want er zijn zoveel variabelen op hol. Olieprijzen zijn laag, de Brexit is een feit, China heeft problemen met Rusland, Rusland met Amerika en Trump klemt het af door China nog maar weer eens flink aan te pakken nadat het eerst leek of ze nader tot elkaar zouden komen door het afschaffen van TTIP. Inflatie stijgt, rente ook, en in veel Europese landen komen de populisten aan de macht. Althans, dat denken ze. Ze worden eerst nog een paar jaar kunstig omzeild door de zittende orde die wel is geschrokken, maar denkt dat het wel over gaat als je samenzweert en meer van hetzelfde blijft doen. Het bestuur van Europa blijft dus gewoon iedere zes weken van Brussel naar Straatsburg verhuizen en weer terug, niemand die daar wat aan doet, ‘want het is toch een evenwichtige afspraak’. 

Uiteindelijk, in of kort na 2018 krijgen we het allemaal wat beter door. Dan worden dapper knopen doorgehakt, steeds meer landen besluiten voor zichzelf te gaan en nog wat later wordt de EU opgeheven. Hèhè, eindelijk. Maar ja, wat dan? Ja, dan moeten we toch wel handelsverdragen gaan afsluiten met belangrijke partnerlanden. Dat loopt vervolgens nog niet ideaal en dan bedenkt een slimmerik (misschien wel premier Wilders) dat het toch wel heel handig zou zijn om een monetaire unie op te richten, want dat scheelt een hoop gedoe. Na nog een tijdje komt de politieke unie om de bocht. En ja hoor! Dan zijn we weer waar we nu zijn! Zo beschouwd maakt het eigenlijk niet zoveel uit dat Trump president wordt. Vertaald naar hotels en bezettingen betekent het dan ook niet veel nieuws: 7 slechte jaren, 7 goede jaren. Die stelling is niet van mij, ik weet het, maar hij blijft sterk. Wanneer de boel instort en om zeep wordt geholpen, moeten we het hebben van de gasten uit eigen land, en als er dan weer gepraat gaat worden met het buitenland, ja dan komen er weer meer buitenlanders. Het is allemaal niet zo ingewikkeld.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

Verbouwen
City Resort Hotel Leiden realiseert nieuw Meeting & Event Center

City Resort Hotel Leiden gaat haar huidige Meeting & Event Center uitbreiden en vernieuwen. Het Meeting & Event Center van City Resort Hotel Leiden komt op de vijfde verdieping van het Level-gebouw aan de Bargelaan, direct naast het Centraal Station en krijgt een oppervlakte van maar liefst ...

Van der Valk
Cantharel’s keukentafel verbindt gast met eten

Vanaf 1 november start Van der Valk Hotel Apeldoorn-de Cantharel met een nieuwe initiatief. Gasten kunnen vanaf dat moment ook dineren aan Cantharel’s Keukentafel. Een culinair avondje uit in het naast het hotel gelegen landhuis waar ze onder leiding van chef-kok Justa van Ryssen en sommelier...

Columns Sander Allegro
Column Sander Allegro: vijf keer raak

“De hotelindustrie verliest de controle over haar eigen kamervoorraad.” Dat was een van de belangrijkste – wat apocalyptisch aandoende - voorspellingen in de white paper van de International Hotel Association over de toekomst van de hotelsector. Het in 1996 gepubliceerde rapport me...

Economie Achtergronden
Stevige groei meetings- en eventsbranche verwacht in 2019

Een decennium na de wereldwijde economische recessie van 2008, is de meetings- en eventsbranche teruggeveerd. Voor het vierde achtereenvolgende jaar laat de sector een consistente groei van uitgaven en bezoekers zien. Deze gestage en stabiele groei is de nieuwe norm binnen de meetings- en eventsbran...

Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

Personeel Achtergronden
Onderzoek personeel & horeca: 'De horecaondernemer heeft geen plan'

‘’Het moet een familie zijn’’, ‘’ludieke wervingsfilmpjes helpen’’ en ‘’duidelijke communicatie is alles’’. Bovenstaande uitspraken komen van horecamanagers en -ondernemers. Kortom: elke ondernemer of manager die ik spreek heeft...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: