Column Gabriella Esselbrugge: graag zonder prikkels

21 augustus 2018 | David Bakker

De tijd van less is more is aangebroken. Ons brein krijgt meer informatie aangeboden dan ze kan verwerken. Hoe lastig is dat als je als hotelier onophoudelijk een informatiestoot krijgt: dashboards met managementinformatie, review-verslagen, online data, gastcontacten en teamoverleggen.

Meer data zorgt voor een betere besluitvorming, maar kan ik de overload nog wel handelen? Op een gegeven moment was daar de druppel: ik blokkeerde in mijn hoofd omdat er zo’n lading data over me heen kwam en ik door de bekende bomen het bos niet meer zag. Ik zocht naar minder en waardevollere informatie.

Door deze tegenstrijdigheden kreeg ik behoefte aan overzicht. Tegenwoordig vraag ik  samenvattingen van data die op me worden afgevuurd. Ik ben dashboards gaan gebruiken, die meedenken. We hebben bijvoorbeeld online data over ons hotelbereik op social media keihard nodig maar hoe zoek ik, hoe kan ik het vertalen, interpreteren en op waarde schatten?

Door het instellen van dashboards werd mijn analytisch vermogen nog wel op de proef gesteld, maar er kwam ook structuur. Ik kreeg weer ruimte om na te denken over zaken die daadwerkelijk relevant zijn. Zo hoefde ik bijvoorbeeld niet meer alle social media-berichten zelf door te lezen, maar kreeg ik een samenvatting van mijn social performance. En ik kan nu met één druk op de knop zien wat de inhoud is van reviews en hoe wij scoren op onderdelen als merkwaarde, comfort, faciliteiten, personeel en prijs-kwaliteitsverhouding. Waar ik ook veel aan heb, zijn de statistieken van onze eigen websites in één tool. Ik ben nu nog maar één klik verwijderd van week- en maandscores op het gebied van conversie en in welke markt(en) een potentiële groei ligt. Met een speciaal managementrapportagesysteem krijg ik de broodnodige financiële interne informatie.

Nu denk ik: had ik maar veel eerder gebruik gemaakt van deze supertools.

I found paradise in a dashboard light

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Hotelbouwplannen Opening
[FOTO'S] easyHotel met 153 kamers geopend bij Amsterdam Airport Schiphol

easyHotel Benelux heeft vorige week de deuren van haar nieuwste vestiging Amsterdam Airport Schiphol volledig geopend. Deze negende vestiging van easyHotel Benelux is met maar liefst 153 kamers het grootste hotel tot nu toe van dit snelgroeiende label. Sinds afgelopen juli was een gedeelte van de...

Interview Hoteltech
Annemarie van Gaal: "Ook de hotellerie kan nieuwe verdienmodellen aanboren"

Toen Wayne Gretzki, de wereldberoemde Canadese ijshockeyer, gevraagd werd naar de reden van zijn succes, antwoordde hij: “Ik skate naar waar de puck heen gaat en niet naar waar hij vandaan komt.” En zo is het. Veel ondernemers en managers borduren nog steeds voort op het verleden, op ...

Events Hoteltech
Programma HotelTech: Annemarie van Gaal, Jeroen Smit en nog veel meer

Het programma van HotelTech 2019, dat op 18 november plaatsvindt in Bunnik, is definitief. De namen zijn bekend en hierbij lichten we een tipje van de welbekende sluier op. DAGVOORZITTER Jeroen Smit Jeroen Smit is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken 'Het drama Ahold' en &#...

Fletcher Opening Hotelketens
Honderdste hotel voor Fletcher

Met de bouw van een volledig nieuw hotel in het Zeeuwse Burgh Haamstede, zet Fletcher Hotels de teller op 100 hotels in Nederland. Dit is in Nederland uitzonderlijk, nog niet eerder is er een hotelketen geweest met zoveel ‘unieke’ hotels onder dezelfde vlag en volledig in eigendom. Voor ...

Hotelketens
Eden Hotels omarmt Dutch Cuisine

Eden Hotels gaat als eerste hotelketen van Nederland het ontbijt verduurzamen op basis van de uitgangspunten van Dutch Cuisine. Vanochtend tekende Eden Hotels directeur Léon Dijkstra in Hotel Babylon in Den Haag de overeenkomst met Dutch Cuisine. Dit is het eerste hotel van Eden Hotels wa...

Awards Mensen
Leonardo Royal Hotel Amsterdam ontvangt  700e Green Key certificaat van Nederland

Het onlangs geopende Leonardo Royal Hotel in Amsterdam heeft vandaag het 700e Green Key certificaat uitgereikt gekregen. Het hotel in Amsterdam heeft met hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen het hoogst haalbare niveau weten te behalen, namelijk ni...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: