Column Sander Allegro: Baantje of loopbaan?

15 mei 2007 | Sander Allegro

Horecamedewerkers willen dat hun baan een 'gewone' baan wordt, net als in andere sectoren. Een baan met een duidelijke structuur als het gaat om leidinggeven, inspraak, doorgroeimogelijkheden en scholing, want daar ontbreekt het volgens de meerderheid binnen de horeca vaak aan. - Zo luidt de conclusie van 'Het Grote Horeca Debat' dat FNV Horeca de afgelopen maanden voerde in verschillende grote steden.

Ik steun deze conclusie, maar maak er tevens een grote kanttekening bij: het geldt slechts voor een deel (!) van de horecamedewerkers. Generaliserend bekeken is er namelijk - naar mijn overtuiging - sprake van twee hoofdgroepen: de horecamedewerkers die hun werk als echte baan zien, graag carrière willen maken, begeleid willen worden en naar de toekomst willen kijken (daar heeft de FNV het over); en de medewerkers die het werken in de horeca helemaal niet als een carrièrekans zien, maar het vooral beschouwen als een leuke of makkelijke manier om geld te verdienen. En om mensenkennis en werkervaring op te doen!

Die tweede groep bestaat uit mensen die op weg zijn naar een andere carrière: studenten Medicijnen, Economie, Psychologie...; acteurs die dromen van een carrière op de bühne; scholieren die sparen voor een vakantie naar een van de Costa’s. Allemaal mensen die we in de branche buitengewoon hard nodig hebben en die we - mits zij hun vak goed uitoefenen - met open armen ontvangen.

Er is mijns inziens niets tegen om ook deze groep te erkennen. We hoeven er ook niet rouwig over te doen als ze na een paar jaar weer vertrekken. Sterker nog, we zouden helemaal geen plaats en geld hebben om al deze mensen voor altijd bij ons te houden. Ik pleit dan ook voor een veel meer gedifferentieerd personeelsbeleid, waarin beide groepen tot hun recht komen. Laat de werknemer kiezen wat hij of zij wil: een korte-termijn-resultaat met veel netto rendement nu, of een lange-termijn-resultaat met goede resultaten nu en in de toekomst.

Natuurlijk hebben beide groepen recht op een sociale, veilige en inspirerende werkplek. Bij de lange-termijn-groep moet je echter zaken extra doen: pensioen, loopbaanbegeleiding, scholing et cetera. Door de twee groepen te scheiden blijft er bovendien meer tijd over voor de groep blijvers, en kunnen we er ook voor zorgen dat zij daadwerkelijk blijvers blijven!

Natuurlijk moet er een overstapmogelijkheid zijn van de ene naar de andere groep, wanneer iemand tussentijds tot andere inzichten komt. Kortom: erken de verschillen en ontwikkel hierop gericht beleid.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: Martin Hendricks, Black Label Hotels

Martin Hendricks, een ‘Sittardenaar’ in hart en nieren, ging in 2018 zijn eigen weg, nadat hij brak met zijn zakenpartner Danny Keppels, met wie hij onder de vlag van Estate Management Group een aantal zeer aantrekkelijke hotel- en evenementenlocaties in de portefeuille had. Het gaat goe...

Tech Advertorial
''Doe je gast een aanbieding tijdens het openen van de hoteldeur''

Dolf Mulder, de onbetwiste slotenkoning van Nederland, steekt zijn nek uit. Waar zijn bedrijf Hotek Hospitality Group bij vrijwel iedere hotelier bekend is vanwege de kwalitatief hoogstaande hotelsloten, doet hij tegenwoordig meer. Veel meer... De vriendelijke innovator vertelt over de nieuwe mogeli...

Economie
QL Hotels & Restaurants overgenomen door EHM Group

Met ingang van het nieuwe jaar zal QL Hotels & Restaurants worden voortgezet als onafhankelijk onderdeel van EHM Group. Het samenwerkingsverband van exclusieve hotels en restaurants, actief in 9 Europese landen en met bijna 140 leden, komt per 1 januari 2020 onder leiding van Sander Allegro. ...

Personalia
Sander Allegro nieuwe algemeen directeur van QL Hotels

Sander Allegro, vaste columnist voor Hospitality Management, maakte zojuist via social media bekend dat hij per 1 januari 2020 aan de slag gaat als algemeen directeur van QL Hotels. Hieronder lees je de bekendmaking van Sander, die hij op Facebook plaatste: 'Per 1 januari 2020 ga ik aan de sl...

Achtergronden Internationaal
Virtuoso feliciteert awardwinnende topmanagers

Wereldwijd reisnetwerk Virtuoso feliciteert de vijf leden en adviseurs van het reisbureau die de EMEA netwerkprijzen voor innovatie, leiderschap en verkoopkracht hebben gewonnen. De Virtuoso EMEA Member Awards tonen leden die het kaliber van het talent binnen het netwerk illustreren. De winnaars wer...

Opening Internationaal
Louvre Hotels Group opent twee hotels in ‘Le Belaroïa’

Louvre Hotels Group zet zijn ontwikkelingsstrategie voort door uit te breiden op belangrijke locaties. Deze keer richten zij zich in Montpellier specifiek op Le Belaroïa, een complex van 9000 m2, ontworpen door de Franse architect Manuelle Gautrand. In dit complex worden voor het eerst in Frank...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: