Column Sander Allegro: de GM-functie wordt bedreigd

18 september 2019 | redactie

Hotelbanen zie je zelden in de populaire lijstjes van uitstervende functies die bedoeld zijn om de lezer een afschrikwekkend kijkje in de toekomst te geven. Met ronkende titels als ‘Deze 11 beroepen staan op de lijst om uit te sterven’ en ‘Pikken de robots jouw baan in?’ gaan de auteurs van deze stukken vaak weinig gefundeerd aan de slag. Nu het toch een beetje komkommertijd is, wil ik deze werkwijze eens loslaten op de hotelsector. Zonder te veel nuance en zonder het gebruikelijke warme pleidooi voor high tech/high touch… Wie moeten er vrezen voor hun baan? Wie worden definitief door de technologie verdrongen? Hier mijn top 5.

Nummer 1 op mijn lijst is de on-property revenue manager. Deze nu nog onmisbare en waarschijnlijk veel opbrengende professional redt het op termijn niet tegen de steeds slimmer wordende algoritme-gestuurde programma’s. Nummer 2 is iedereen die achter een balie werkt; verstoppen is er niet meer bij. Kom achter uw veilige veste vandaan of zie met lede ogen toe hoe een smart agent met beeldscherm uw positie zonder mededogen wegkaapt. Nummer 3 is de roomservice-medewerker die door een onvermoeibare, geen-tip -verlangende geautomatiseerde collega wordt verdrongen, zodra die ook leert te debarrasseren. In steeds meer horecabedrijven zien we overigens dat ook andere bedieningsmedewerkers dit lot ondergaan Nu gasten zelf via apps bestellen en betalen fungeert de medewerker slechts nog als runner. Nummer 4 is - al zal dat nog wel even duren - de housekeeping medewerker. Zodra we machinaal kunnen opruimen, schoonmaken en bedden op kunnen maken valt ook het doek voor deze hardwerkende en ondergewaardeerde beroepsgroep.

Ten slotte - wellicht onverwacht - op nummer 5: de general manager. Met het toenemend gebruik van slimme systemen en de voortschrijdende centralisatie van strategische en tactische managementtaken wordt de GM-functie steeds verder uitgehold. De karakterhotelier staat al jaren op de lijst van bedreigde fenomenen en nu staat ook de functie van hun minder excentrieke collega’s op de tocht. Er zijn al hotelgroepen waar de GM niets meer is dan een veredelde duty manager met een tekeningsbevoegdheid voor twee rollen plakband en een doos aardbeien.

Via deze link lees je meer columns van Sander

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Ondernemen
Creatief ondernemerschap hielp deze hoteliers de zomer door

In mei van dit jaar, in het hart van de crisis, voorspelde het NBTC-NIPO dat 1,8 miljoen Nederlanders de vakantie in eigen land zouden vieren. Terwijl veel hotels de deuren dicht hadden, werd achter die gesloten deuren een plan gesmeed om het hotel vol te krijgen na de lockdown. Want het moest vo...

Economie
De stad, de kust en landelijk, werelden van verschil

Het zijn roerige tijden voor hoteliers, dat is bekend. Maar toch zijn de gevolgen van de Covid-19 crisis heel verschillend, sommige landelijke hotels en hotels aan de kust draaien in 2020 zelfs een beter jaar in vergelijking met vorig jaar. En een ding is duidelijk, de stadshotels die jarenlang mooi...

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: