Column Sander Allegro: De hobbyhotelier

2 september 2009 | Sander Allegro

'We stoppen op ons 55e met werken en starten dan een klein hotelletje in Toscane. Gewoon met zijn tweetjes. Een van ons kookt en doet de kamers, de ander de rest. En dan nemen we alleen gasten in huis die we zelf leuk vinden.'

Dat is in grote lijnen de ultieme droom van zo'n - naar schatting - ruim 500.000 hoog opgeleide Nederlanders die mijmeren over een bestaan als hotelier. Voor Toscane kun je ook Provence of Andalusië lezen, maar het principe blijft hetzelfde. Tijdens de vakantie koken voor groepen mensen heeft ontegenzeggelijk een aantrekkelijke kant, maar dagelijks moeten koken is natuurlijk iets heel anders. Laat staan het moeten opruimen van andermans rommel, schoonmaken en 'dealen' met gasten die er hele andere normen en waarden op na blijken te houden voor wat betreft het omgaan met andermans bezittingen.

Het beroep van hotelier heeft een voor velen onweerstaanbare romantische aantrekkingskracht. Daar kunnen zelfs de 'real life casussen' van series als 'Ik vertrek' - die steevast eindigen in desillusie, verbroken relaties en faillissement - geen verandering in aanbrengen. De meesten hebben geen idee hoe de werkelijkheid van het hotelierbestaan eruit ziet, en dat mag gerust bij dromen. Toch ligt er - voor de mensen die het niet laten bij dromen en er serieus en goed voorbereid instappen - een mooie kans. In onze hectische wereld waarin contacten steeds vaker via technologie verlopen en het contact met 'de natuurlijke basis' geen dagelijkse vanzelfsprekendheid is, is er beskist vraag naar 'home hospitality'. Kleinschaligheid, authenticiteit, couleur locale en de menselijke maat zijn hierbij sleutelbegrippen.

Het is de volgende fase in de ontwikkeling van de  beleveniseconomie. Het aantal bed & breakfast bedrijven groeit dan ook nog steeds en het niveau van het gebodene groeit mee. Steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar deze categorie hotels die bij gezaghebbende consumentensites als tripadvisor.com ondergebracht worden in de zeer populaire categorie 'specialty lodging'. De door hobbyhoteliers aangeboden accommodatie is niet per se goedkoper, maar deze bezielde gastheren en gastvrouwen weten vooral met extra attenties en aandacht de gasten aan zich te binden. En dat scoort. Hoewel het zeker is dat de hobbyhoteliers een hoop kunnen leren van hun professionele collega’s, kunnen deze op hun beurt misschien ook wel wat leren van hun liefhebberende collega’s.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Tech Branded Content
Netflix streamen kan nu ook op de hotelkamer

Het Van der Valk Hotel in Vianen heeft een primeur te pakken. In dit hotel kunnen de hotelgasten, op dit moment op 12 kamers, alle content vanaf hun eigen device streamen naar de hotel-tv. Dit is nieuw, want met name Netflix kon in hotels tot op heden niet zomaar gestreamd worden. Thuis kan vrijw ...

Hotelketens Achtergronden
Escape room geopend in Hampshire Hotel

Sir Paul McCartney verlaat halsoverkop zijn hotelkamer na een onrustige nacht. In zijn haast is hij een gigantische koffer vergeten. De inhoud hiervan is raadselachtig. Vrijwel meteen na zijn vertrek contacteert zijn management het hotel. Zij verzoeken nadrukkelijk de koffer te bewaken en deze niet ...

Hotelbouwplannen Achtergronden
Start van bouw Hotel De Timmerfabriek Vlissingen

Op donderdag 26 november heeft Wethouder John de Jonge, doormiddel van het onthullen van het bouwbord, de bouw van Hotel De Timmerfabriek officieel ingeluid. In het rijksmonumentale pand uit 1914 worden naast maar liefst 68 luxe loft (hotel)appartementen een restaurant, brasserie met chefs table, ba ...

Hotelketens Gastronomie
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

Interview Longread
Interview: ''Gelukkig hebben wij long-stay appartementen''

Loppersum. De Groningse plaats staat bekend als epicentrum van de aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning door de NAM. Tegelijkertijd is het een oase van rust, een plek waar je ruimte vindt en veilig kunt vertoeven. Cees de Vries, eigenaar van Hotel Spoorzicht & Spa, neemt ons mee door zijn ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: