Column Sander Allegro: De hobbyhotelier

2 september 2009 | Sander Allegro

'We stoppen op ons 55e met werken en starten dan een klein hotelletje in Toscane. Gewoon met zijn tweetjes. Een van ons kookt en doet de kamers, de ander de rest. En dan nemen we alleen gasten in huis die we zelf leuk vinden.'

Dat is in grote lijnen de ultieme droom van zo'n - naar schatting - ruim 500.000 hoog opgeleide Nederlanders die mijmeren over een bestaan als hotelier. Voor Toscane kun je ook Provence of Andalusië lezen, maar het principe blijft hetzelfde. Tijdens de vakantie koken voor groepen mensen heeft ontegenzeggelijk een aantrekkelijke kant, maar dagelijks moeten koken is natuurlijk iets heel anders. Laat staan het moeten opruimen van andermans rommel, schoonmaken en 'dealen' met gasten die er hele andere normen en waarden op na blijken te houden voor wat betreft het omgaan met andermans bezittingen.

Het beroep van hotelier heeft een voor velen onweerstaanbare romantische aantrekkingskracht. Daar kunnen zelfs de 'real life casussen' van series als 'Ik vertrek' - die steevast eindigen in desillusie, verbroken relaties en faillissement - geen verandering in aanbrengen. De meesten hebben geen idee hoe de werkelijkheid van het hotelierbestaan eruit ziet, en dat mag gerust bij dromen. Toch ligt er - voor de mensen die het niet laten bij dromen en er serieus en goed voorbereid instappen - een mooie kans. In onze hectische wereld waarin contacten steeds vaker via technologie verlopen en het contact met 'de natuurlijke basis' geen dagelijkse vanzelfsprekendheid is, is er beskist vraag naar 'home hospitality'. Kleinschaligheid, authenticiteit, couleur locale en de menselijke maat zijn hierbij sleutelbegrippen.

Het is de volgende fase in de ontwikkeling van de  beleveniseconomie. Het aantal bed & breakfast bedrijven groeit dan ook nog steeds en het niveau van het gebodene groeit mee. Steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar deze categorie hotels die bij gezaghebbende consumentensites als tripadvisor.com ondergebracht worden in de zeer populaire categorie 'specialty lodging'. De door hobbyhoteliers aangeboden accommodatie is niet per se goedkoper, maar deze bezielde gastheren en gastvrouwen weten vooral met extra attenties en aandacht de gasten aan zich te binden. En dat scoort. Hoewel het zeker is dat de hobbyhoteliers een hoop kunnen leren van hun professionele collega’s, kunnen deze op hun beurt misschien ook wel wat leren van hun liefhebberende collega’s.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Accor Internationaal
Accor opent 3000ste hotel in Europa

Accor opent haar 3.000ste hotel in Europa met de komst van twee ‘Mondrian’ hotels in Frankrijk. Met meer dan 340.000 kamers in 39 landen is Accor Europees markleider. De komst van Mondrian naar Europa, Accor’s 26e merk, onderstreept Accor’s ambitie in het premium en lifestyle...

Interview Longread
''In mijn hotel werken alleen 50-plussers''

Op een steenworp afstand van het beroemde Maastrichtse Vrijthof vind je Hotel Botticelli, een prachtig klassiek hotel in Venetiaanse sferen. De eigenaar Charles Steffens leidt ons rond in zijn hotel dat herinneringen oproept aan een roemrijk verleden, maar tegelijkertijd toekomstbestendig is, aangez...

Hotelbouwplannen Hilton
Hilton Royal Parc Soestduinen heropend na renovatie

Na 16 maanden waarin Hilton Royal Parc Soestduinen volledig gerenoveerd is, is het hotel er nu klaar voor om als DoubleTree by Hilton haar deuren te heropenen. Samen met de eigenaren, Netjes Beheer B.V., is er bewust voor gekozen om onder een ander Hilton-brand verder te gaan. Voortaan een Double...

Awards Culinair
Booking.com lanceert nieuwe pilot-app 'CityBook'

Door het gebruik van machine learning krijgen reizigers aanbevelingen die het makkelijker maken om de steden te verkennen. Met als missie het voor iedereen makkelijker te maken om de wereld te beleven, kondigt Booking.com een nieuwe pilot aan: CityBook. Deze digitale stedengids brengt inspiratie, pl...

Wet- en regelgeving Airbnb
KHN: Snel ingrijpen op platformen zoals Airbnb noodzakelijk

De Tweede Kamer spreekt donderdag 16 januari in een schriftelijk verslag over nieuwe wetgeving voor huizenverhuurplatformen, zoals Airbnb. In aanloop naar deze kamerbehandeling pleit Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voor verplichte medewerking van deze platformen als het gaat om toezicht op verhuu...

Personalia Mensen
RAI Amsterdam benoemt Luuk Scholte tot Domain & Partnership Manager

Na zeven edities leiding te hebben gegeven aan Horecava is Luuk Scholte door RAI Amsterdam benoemd tot Domain & Partnership Manager. Carlijn Groen, huidig Exhibition Manager van Horecava, neemt het stokje van Luuk Scholte over. Luuk Scholte is in zijn nieuwe rol verantwoordelijk voor het rea...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: