Column Sander Allegro: Glazen Bol

26 juni 2020 | Sander Allegro

“Deze crisis zal reizen fundamenteel veranderen”. “Thuiswerken, teleleren en webinars zijn het nieuwe normaal”. “Vliegen wordt nooit meer hetzelfde”.

Zomaar een paar koppen uit artikelen waarin experts ons trakteren op hun glazen bol wijsheden. Wijsheden die voor de hotellerie lang niet altijd gunstig uitpakken, als ze waarheid blijken te worden. Ik ben er niet van overtuigd dat er daadwerkelijk fundamentele veranderingen zullen volgen. Tenminste niet vanzelf. Wij mensen hebben de neiging om in geval van verlies alles op alles te zetten om de status quo van voor het verlies te herstellen.

Terugkeren naar wat er was. Een soort aangeboren conservatisme. En juist die ontwikkeling maakt dat we massaal verlangen naar onze buitenlandse vakanties en ons exotische congresbezoek. Maar tegelijkertijd geloof ik ook in de wijsheid die Winston Churchill mooi verwoordde met zijn uitspraak: “never waste a good crisis”. Beleidsmakers grijpen de geboden staatssteun aan om het toeristisch bedrijfsleven nieuwe voorwaarden op te leggen. Schiphol moet stiller, KLM moet groener, Amsterdams toerisme moet minder grootschalig en kwalitatief beter.

Allemaal zaken die kunnen bijdragen aan een fundamentele verandering van het toerisme, maar dat moet dan wel op een goede manier gebeuren. In goed overleg en op basis van een breed gedragen visie.

Op dit moment staat toeristisch ondernemend Nederland in de survival modus en het lijkt er op dat niet iedereen de eindstreep gaat halen. Verandering die nu eenzijdig opgelegd wordt door dogmatische denkende beleidsambtenaren aan op hun rug spartelende ondernemers, is gedoemd te mislukken.

Laten we daarom deze tijd aangrijpen om een écht goede, gedeelde toeristische toekomstvisie uit te werken waarbij we achterlaten wat ons niet meer past en we omarmen wat ons verder brengt. Er is al veel voorwerk gedaan door onder meer het NBTC en KHN lijkt steviger dan ooit voet tussen de deur te hebben in Den Haag.  Er liggen er volop kansen voorbij de glazen bol.

Sander Allegro eigenaar van Allegro Inn Ovations en Directeur van QL Hotels & Restaurants. Via deze link lees je meer columns van Sander.

HM302020

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Hotelketens
Egeria neemt meerderheidsbelang in Fletcher Hotels, vizier op internationale groei

Vandaag hebben de aandeelhouders van Fletcher Hotels een meerderheidsbelang verkocht aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Egeria. NIBC en Xead verkopen beide hun minderheidsbelang, het management van Fletcher blijft aan als aandeelhouder. Met de hands-on betrokkenheid en de ervaring met in ...

Inge van de Ven is trots op haar pas geopende hotel

Inge van de Ven, eigenaresse van het op 12 april geopende Hotel Flora Batava in Nieuwersluis, aan de rand van Breukelen, is trots op haar hotel. Alhoewel het uitdagende tijden zijn binnen onze branche, is ze optimistisch gestemd. “Zaterdag beleefden we onze eerste drukke dag, met 27 van de 45 ...

Interview Longread
Interview: moeders en dochters in familiehotels

Familiehotels. Je zou ze bijna vergeten tussen al het geweld van de aankondigingen die de grote hotelketens doen. De ene keten introduceert een nieuw merk, terwijl een andere keten zich gaat richten op ‘long stay’ of het aanbieden van werkplekken. Tegelijkertijd zijn familiehotels de dri ...

Corona
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt d ...

Drinks Corona
Grote bierbrouwers klaar voor herstart

Mocht vanavond bekend worden gemaakt dat de horeca de terrassen vanaf 28 april mag openen, zijn de grote bierleveranciers klaar om de horeca te voorzien van bier. Heineken laat tegenover persbureau ANP weten dat de brouwer ongeveer 8000 klanten heeft met een terras. Veel horecabedrijven spelen a ...

Columns
Leiderschap in onmogelijke tijden

Het is 05.30 uur. Ik zit te werken in een stil huis. Ik kan niet slapen, in mijn brein borrelt iets en dat moet eruit. Buiten is het nog donker, al zie ik de dag wel al voorzichtig duwen. Het zwart van de nacht wordt langzaam maar zeker donkerblauw en dat blauw wordt steeds lichter. Een merel fluit ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: