Column Sander Allegro: Glazen Bol

Auteur: Sander Allegro
Columns 26 juni 2020
Column Sander Allegro: Glazen Bol

“Deze crisis zal reizen fundamenteel veranderen”. “Thuiswerken, teleleren en webinars zijn het nieuwe normaal”. “Vliegen wordt nooit meer hetzelfde”.

Zomaar een paar koppen uit artikelen waarin experts ons trakteren op hun glazen bol wijsheden. Wijsheden die voor de hotellerie lang niet altijd gunstig uitpakken, als ze waarheid blijken te worden. Ik ben er niet van overtuigd dat er daadwerkelijk fundamentele veranderingen zullen volgen. Tenminste niet vanzelf. Wij mensen hebben de neiging om in geval van verlies alles op alles te zetten om de status quo van voor het verlies te herstellen.

Terugkeren naar wat er was. Een soort aangeboren conservatisme. En juist die ontwikkeling maakt dat we massaal verlangen naar onze buitenlandse vakanties en ons exotische congresbezoek. Maar tegelijkertijd geloof ik ook in de wijsheid die Winston Churchill mooi verwoordde met zijn uitspraak: “never waste a good crisis”. Beleidsmakers grijpen de geboden staatssteun aan om het toeristisch bedrijfsleven nieuwe voorwaarden op te leggen. Schiphol moet stiller, KLM moet groener, Amsterdams toerisme moet minder grootschalig en kwalitatief beter.

Allemaal zaken die kunnen bijdragen aan een fundamentele verandering van het toerisme, maar dat moet dan wel op een goede manier gebeuren. In goed overleg en op basis van een breed gedragen visie.

Op dit moment staat toeristisch ondernemend Nederland in de survival modus en het lijkt er op dat niet iedereen de eindstreep gaat halen. Verandering die nu eenzijdig opgelegd wordt door dogmatische denkende beleidsambtenaren aan op hun rug spartelende ondernemers, is gedoemd te mislukken.

Laten we daarom deze tijd aangrijpen om een écht goede, gedeelde toeristische toekomstvisie uit te werken waarbij we achterlaten wat ons niet meer past en we omarmen wat ons verder brengt. Er is al veel voorwerk gedaan door onder meer het NBTC en KHN lijkt steviger dan ooit voet tussen de deur te hebben in Den Haag.  Er liggen er volop kansen voorbij de glazen bol.

Sander Allegro eigenaar van Allegro Inn Ovations en Directeur van QL Hotels & Restaurants. Via deze link lees je meer columns van Sander.

HM302020

Overig nieuws