Column Sander Allegro: Nostalgisch vergaderen

28 december 2013 | Sander Allegro

Zij horen bij het bedrijfsleven in Nederland, zoals het kerstpakket en de ondernemingsraad: de 'heidagen'. Ver weg van de dagelijkse beslommeringen gaat men - onder leiding van een ter zake kundige - delibereren over een managementonderwerp naar keuze. ’s Avonds wordt er gegeten, gedronken en  waar mogelijk iets 'interactiefs' gedaan.

In Nederland staan honderden hotels die het accommoderen van deze interactievelingen tot hun 'core business' rekenen; zij hebben het niet gemakkelijk. Het afschaffen van de jaarlijkse heidagen is immers voor veel ondernemingen en organisaties een kostenbesparing geworden, en als ze niet helemaal sneuvelen, worden ze beperkt tot ééndaagse evenementjes die bij voorkeur dichtbij een treinstation plaatsvinden. Dat is een flinke aderlating voor de hotels die rekenden op het ruime bestedingspatroon van directieteams, managementteams, ondernemingsraden en dergelijke.

De ontstane overcapaciteit wordt weliswaar deels goedgemaakt door de toenemende vraag vanuit de leisuremarkt, maar de veel lagere gemiddelde besteding in dat segment kan het wegvallen van de zakelijke markt niet voldoende compenseren.

Veel hotels hopen dat, met het gloren van economisch herstel, de heidagen een 'revival' zullen beleven. Ik ben daar niet zo zeker van. Het inzakken van de vraag naar meerdaagse bijeenkomsten zou wel eens een structurele vorm kunnen aannemen. Het is niet alleen de economische malaise, maar ook de sociaal-culturele tijdgeest die meespeelt. Dagenlang van huis zijn is niet meer een vanzelfsprekend iets, in deze tijd van tweeverdieners. Daarnaast maakt het gebruik van allerlei communicatiemedia de reden voor bijeenkomsten minder dwingend.

Bijeenkomen gebeurt natuurlijk nog wel, maar het zal steeds meer een voornamelijk sociaal karakter hebben. Want als het om het overbrengen van informatie gaat, zijn er inmiddels betere manieren.

De vraag is: wat moet er gebeuren met al die prachtige vergaderhotels op bijvoorbeeld de Veluwe? Voor zover ze dat nog niet gedaan hebben, zullen ze op zoek moeten naar een nieuw businessmodel. Misschien kan een van hen een slaatje slaan uit deze ontwikkeling en een vergadermuseum stichten. Een mooi, nostalgisch stukje Hollandse folklore.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Hotel Opening
Eerste Leonardo Royal Hotel opent in Nederland

Op maandag 15 april, de geboortedag van Leonardo da Vinci, heeft het Leonardo Royal Hotel Amsterdam, met als afkorting LRHA, haar deuren geopend. Het allereerste Leonardo Royal Hotel in Nederland is gevestigd in een nieuw gebouw van 18 verdiepingen in het Amstelkwartier met maar liefst 490 kamers. ...

Interview Longread
Zo ga je om met bedrijfskleding in je hotel

Binnen de hotellerie is het dragen van bedrijfskleding zeer gebruikelijk. Het verhoogt de herkenbaarheid van de medewerkers en straalt professionalisme uit. Maar dan moeten de kleding en de uiterlijke verzorging wel helemaal in balans zijn. Anne-Marie van Leggelo is etiquette-expert en legt uit waar...

Achtergronden
Download de nieuwe uitgave van Hospitality Management

De aprileditie van Hospitality Management is weer uit. Dit keer aandacht voor de hotelkamer en interieur, waarbij Carlo Slag, eigenaar van Preston Palace hotel, en Debbie Zeeuw van der Laan, designer bij Valk Design, ons bijpraten over recente verbouwingen, hotelkamertrends en investeringen. Tapijt ...

Toerisme
Grote groei Amstelveense hotelovernachtingen

Het aantal hotelovernachtigingen in Amstelveen is in 2017 bijna vervijfvoudigd ten opzichte van 2015. In 2015 werden ruim 57.600 hotelovernachtingen geboekt in Amstelveen, in 2017 waren dat er al bijna 259.000. Dit aantal word verwacht alleen maar te groeien aangezien er in 2018 nog een aantal grote...

Financieel
De belastingdienst geeft vier belastingtips voor horecaondernemers

Veel startende ondernemers en ZZP’ers doen hun belastingaangifte zelf. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst al privégegevens voor hen ingevuld. Het zakelijke deel van de aangifte moet je als ondernemer zelf invullen. Om ondernemers uit de horeca voor de inkoms...

Personalia
Jelrick Claus en Robin Harting vormen nieuw management van Claus

Per 1 april jongstleden vormen Jelrick Claus en Robin Harting het nieuwe dagelijks management van Claus in Hoofddorp. Jelrick Claus vervult de rol van Commercieel Manager en Robin Harting promoveert tot Operationeel Manager. Claus biedt multifunctionele eventzalen, restaurants, drie escape rooms, ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: