Column Tanja Seegers: De herberg is leeg

17 april 2020 | Tanja Seegers

Met de banketbakkersdoos op de bijrijdersstoel rijd ik rondjes door de stad. Wie zal ik verblijden met de speciaal voor mijn vijfjarig jubileum gemaakte friandises nu de ene na de andere annulering is binnengekomen? Wat een feestmaand vol aanbiedingen, lekkernijen en verrassingen had moeten worden is een maand geworden die de geschiedenisboeken ingaat. Nederland, Europa en de rest van de wereld in een complete lockdown. Wie had kunnen bevroeden dat het zo ver zou komen? 

De eerste annulering vanwege het coronavirus kwam eigenlijk onverwacht. Eind januari annuleerde een Amerikaanse gast zijn verblijf van een paar dagen in maart in mijn hotel. Hij mocht van zijn werkgever niet meer ‘overseas’ reizen. ‘Wat een onzin’, dacht ik toen nog nietsvermoedend. Natuurlijk volgde ik het nieuws van de gebeurtenissen in China op de voet, maar het voelde toen nog een beetje als ‘ver-van-mijn-bed-show’.  

Toen er meerdere annuleringen binnenkwamen, begon ik langzaam de ernst van de situatie in te zien. Het waren op dat moment voornamelijk buitenlandse gasten die niet meer durfden of niet meer mochten reizen.  

Wij, nuchtere Hollanders, bikkelden gewoon door. Kinderen naar school brengen, gehaast naar het werk, ’s avonds de sportschool in en daarna nog even door naar de verjaardag van de buurvrouw waar je (toen nog) lekker dicht op elkaar stond te keuvelen. Ondenkbaar dat die alledaagse beslommeringen niet meer zo gewoon zouden gaan voelen. 

Nog voordat Rutte zijn officiële aankondiging deed op 15 maart, waarin werd medegedeeld dat alle horecagelegenheden en scholen moesten sluiten, werd ik al overstelpt met e-mails vol vragen en bezorgdheid. Nog geen uur na zijn speech stroomde mijn inbox vol met annuleringen voor de rest van de maand april en zelfs voor de maand mei. Koortsachtig begon ik te gummen in mijn agenda. Ik werd nerveus van ieder geluid dat mijn telefoon produceerde. Nog nooit eerder had ik zoveel annuleringen gehad. Officieel mocht mijn hotel openblijven, maar er waren geen boekingen meer. ‘De Herberg’, waar eenieder welkom is in zowel goede als slechte tijden, was en blijft leeg. Het dagelijkse bestaan is lamgelegd door een onzichtbare vijand, die dood en verderf zaait en opeens alles anders maakt. Een vijand die ieder mens confronteert met de kwetsbaarheid van gezondheid, van inkomen, van verworvenheden die we als vanzelfsprekend beschouwden. Ik moet deze opgedrongen ‘time-out’ nog een plekje zien te geven. Voorlopig zijn we in quarantaine en daar moeten we met zijn allen het beste van maken. 

De aan het begin van de feestmaand zo zwierende ballonnen hangen er slap bij. Maar ik zal ze nieuw leven inblazen als deze gekte voorbij is.  

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Columns
Column Ewout Hoogendoorn: Het nut van data is nul

‘72 procent van de grotere ondernemingen is er nog niet in geslaagd om een datagedreven cultuur te creëren. Dat getal zal onder MKB-bedrijven nog veel hoger uitvallen’. Veel bedrijven investeren erin, maar zijn dus niet niet in staat een cultuurverandering tot stand te brengen. Hoe ...

Opening Internationaal
Ruby Hotels: een derde hotel in Londen én uitbreiding in Wenen

Ruby Hotels heeft vertrouwen in de toekomst. Ondanks de huidige uitdagende tijd waarin ook deze hotelgroep hard geraakt wordt door de gevolgen van Covid-19, wordt er nog steeds uitgebreid. Zowel in het openen van nieuwe hotels als in het uitbreiden van bestaande. Meet Ruby Zoe! Na de succesvol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: