Dagvoorzitter HotelTech 2017 Mathijs Bouman: 'De digitale revolutie is nu'

13 oktober 2017 | Roy Spijker

Tijdens HotelTech 2017, hét kennisevent voor hoteliers, is macro-econoom Mathijs Bouman dagvoorzitter. Tijdens dit event wil hij hoteliers meegeven dat de digitale revolutie volop aan de gang is. "Over twintig jaar kijken we terug op deze tijd, als de elektrificatie van de industriële revolutie in de twintigste eeuw."

Als econoom en journalist werkt Mathijs Bouman als columnist bij het Financieele Dagblad en is hij beurscommentator bij RTL-Z. Daarnaast is hij regelmatig te zien in tv-programma’s als De Wereld Draait Door, Nieuwsuur een RTL Late Night. Als dagvoorzitter van HotelTech 2017 zal hij het event op een bevlogen en professionele wijze aan elkaar praten, waardoor geen enkele vraag onbeantwoord blijft en er interessante discussies zullen zijn.

Bouman heeft een duidelijk doel voor ogen tijdens HotelTech 2017. “Als dagvoorzitter probeer ik tijdens het evenement ondernemers wakker te schudden dat de digitale revolutie nu plaatsvindt. Deze revolutie gaat veel veranderen, waaronder onze economie. Bedrijven die deze revolutie willen doorstaan zullen zelf dingen moeten gaan organiseren, anders zullen ze het niet overleven.”

Als voorbeeld noemt Bouman bedrijven als Deliveroo of Foodora, die de wereld van bezorgmaaltijden op zijn kop zetten. Volgens de macro-econoom zouden hoteliers hier zelf ook iets mee moeten doen. “Hoe tof zou het zijn als je eten kunt bestellen op je hotelkamer van een restaurant uit de buurt van het hotel. Dat kan nu in principe al, maar wil je in de toekomst relevant blijven dan moet je als hotel zelf ook met vernieuwingen komen.  Doe je dat niet, dan gaan de Deliveroo’s en de Foodora’s er van de wereld dit oppakken en blijf je als bedrijf achter de feiten aanlopen. Je moet je daar tegen wapenen”

Personeelstekort? Leid zelf op!
Bouman laat ook nog even zijn licht schijnen op de huidige economische situatie in Nederland. “Economische gezien gaat het goed in Nederland. Het geld stroomt binnen. De cijfers die we nu zien zien er rooskleurig uit, ook voor volgend jaar. Eigenlijk zijn alle problemen die we nu op economisch vlak hebben, luxeproblemen.”

De macro-econoom doelt dan met name op het personeelstekort wat er op dit moment heerst. Een probleem waar ook de horeca mee kampt. “Tijdens de economische crisis die in 2008 begon, is er te weinig geïnvesteerd in opleidingen. Daardoor is er nu een personeelstekort, dit geldt niet alleen in de horeca, maar is te zien in bijna alle branches. Je kunt dit als bedrijf oplossen door personeel zelf te gaan opleiden. Je ziet ook dat grote bedrijven, zoals de NS en Philips, dit al doen.  Als ik een hotelier was zou ik dolgraag in het bestuur van een ROC bij mij in de buurt willen zitten.”

HotelTech 2017

Mathijs Bouman zal tijdens HotelTech 2017 fungeren als dagvoorzitter. Naast de macro-econoom zullen er keynote-sessies zijn van Herman Rijksen en Jaap Zijlstra, Brechtje de Leij en Herman Konings. Wil jij als hotelier op deze dag aanwezig zijn? Via de website van HotelTech 2017 is het mogelijk om je aan te melden voor het event.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
Gevoelig punt: “Misschien moeten werknemers ook wat inleveren”

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit twaalfde hoofdstuk ...

Tech
Opnieuw grote hack bij Marriott

De Amerikaanse hotelketen Marriott is alweer slachtoffer geworden van een hack. Hackers hebben namelijk toegang gekregen tot de gegevens van 5,2 miljoen gasten, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend op haar website. In 2018 kregen hackers al toegang tot de gegevens van 500 miljoen Marriott-gasten....

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom eigenlijk?

Booking-topman Glenn Fogel reageert gepikeerd op de vraag of hij vanwege de crisis de commissies gaat verlagen. Hij heeft een ander idee: hotels moeten de kamerprijzen verlagen. Wees daar heel voorzichtig mee. Het verlagen van kamerprijzen is echt onwenselijk, ook al kan het helaas wel eens onvermij...

Coronacrisis
Hotellerie op slot: Vier hoteliers uiten hun zorgen (deel 1)

De hotellerie zit op slot. Boekingen worden massaal geannuleerd, nieuwe boekingen blijven uit en veel hotels zijn genoodzaakt de deuren te sluiten. In een digitaal rondetafelgesprek bespreken vier hoteliers wat de coronacrisis voor gevolgen heeft op hun onderneming. Hoe kijken zij aan tegen de rol ...

Interview Coronacrisis
Overlevingskansen voor je hotel: "Het glipt nu tussen je vingers door"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit elfde hoofdstuk bes...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: