De Correspondenten: 'Op wat voor manier heeft klimaatverandering invloed op de operatie van jouw hotel?'

Auteur: redactie
Internationaal 2 oktober 2023
De Correspondenten: 'Op wat voor manier heeft klimaatverandering invloed op de operatie van jouw hotel?'

De hotellerie is een internationale business. In de rubriek ‘De Correspondenten’ vertellen Nederlandse hoteliers – werkzaam in het buitenland – hoe zij de situatie ervaren in hun land. Middels een scherpe stelling duiden zij hun situatie. De stelling luidt: ‘Op wat voor manier heeft klimaatverandering invloed op de operatie van jouw hotel?’

Jurgen Wondergem

(Midden)

Hotel: Royal Mougins Golf Resort
Aantal kamers: 29
Aantal medewerkers: 80
Functie: GM Golf Resort
Locatie: Mougins, Frankrijk

Klimaatverandering is een wereldwijd probleem en raakt ook Royal Mougins. Extreem weer verhoogt de operationele kosten en vermindert, soms nu al, het aantal toeristen dat ons bezoekt. Zo was de bezetting in juni van dit jaar lager dan we hadden gehoopt, omdat het prachtig weer was in onder andere Nederland.

Ook vanwege de invloed van klimaatverandering moet Royal Mougins streven naar een positieve impact op het milieu. Uiteraard moeten ook wij de effecten van afvalproductie en milieuvervuiling verminderen. Lokale overheden controleren strenger en sancties zijn aanzienlijk in Mougins.

Klimaatverandering zorgt voor een groot tekort aan water in onze regio. Voor een golfresort is water essentieel. Via drie stations pompen we op 120 meter diepte het water voor het irrigatiesysteem. Door de aanhoudende droogte zijn twee van de drie leeg. Daarnaast heeft de departementale overheid (Alpes Maritimes) alle golfbanen restricties opgelegd. We mogen uitsluitend ’s nachts irrigeren, met de verplichting 20 procent te bezuinigen ten opzichte van 2021. Binnenkort verwachten we nog strengere restricties met de verplichting 70 procent te bezuinigen. Dit inmiddels terugkerend en ingrijpend watertekort en de stijgende temperaturen hebben uiteraard invloed op de kwaliteit van de golfbaan en de frequentie van bezoekers.

Een gespecialiseerd bedrijf heeft opdracht gekregen onze koolstofopname en -uitstoot te meten. Het doel is om op zijn minst koolstofneutraliteit te bereiken. Daarnaast doen we er alles aan om in te spelen op de consequenties van klimaatverandering. Dit om Royal Mougins toekomstbestendig te maken en als verplichting naar onszelf, overheden en gasten.

Ook werken we met adviseurs om de Franse verplichtingen ten opzichte van energiebesparing te realiseren. Die verplichting houdt in dat we 40 procent moeten besparen voor 2030, 60 procent voor 2040 en 60 procent voor 2050. Dit geldt voor ons gehele resort. We geven nu geld uit om in de toekomst te besparen. Dit heeft uiteraard invloed op onze P&L (Profit and Loss, red.).

We gaan bewuster en duurzamer om met voedsel, verminderen afval en proberen water en energie te besparen. In ons hotel moeten we nog systemen invoeren die ervoor zorgen dat iedere lamp uitgaat als de gast de suite verlaat. De gast heeft de mogelijkheid om de airco en verwarming in te stellen met een verschil van drie graden omhoog en omlaag. Linnen wordt vervangen en verschoond op verzoek. Extra isolatie van gebouwen is een optie in verband met de stijgende energieprijzen en grotere temperatuurswisselingen.

Daarnaast experimenteren we met diverse nieuwe grassoorten op onze golfbaan; grassoorten die minder water nodig hebben en beter bestand zijn tegen zomertemperaturen van wel 40 graden. De roughs zijn beplant met flora die nauwelijks tot geen water nodig hebben.

Het succes van onze acties en communicatie hierover bepaalt of de toekomstige gast nog naar Royal Mougins afreist. En daar waar we vroeger concurreerden met andere Zuid-Europese destinaties, doen we dat nu ook met hotels en golfbanen ten noorden van ons. Werk aan de winkel dus!

Niek Hammer

(Links)

Hotel: The Okura Prestige Bangkok
Aantal kamers: 240
Aantal medewerkers: 283
Functie: General Manager
Locatie: Bangkok, Thailand

Thailand heeft een tropisch klimaat dat wordt gekenmerkt door een aanhoudend hoge temperatuur. Dit klimaat wordt beïnvloed door seizoensgebonden moessons die gepaard gaan met intense regenval. In Bangkok strekt deze periode zich uit van eind juni tot begin oktober, met vooral in juli en augustus aanzienlijke problemen aangezien de afvoer van water ontoereikend is. Dit kan resulteren in straten die onder water komen te staan. Door de impact van klimaatverandering komen periodes met extreme hitte vaker voor en door de stijging van de zeespiegel dreigen er voor Thailand ook risico’s voor overstromingen. Zelfs in bepaalde gebieden van Bangkok, wat bijvoorbeeld in 2011 voor grote problemen heeft gezorgd. Vanwege de aanhoudende droogte en watertekorten heeft bijvoorbeeld de prijs van rijst, Thailand is op één na de grootste rijstproducent ter wereld, het hoogste niveau bereikt in vijftien jaar. Dit heeft een aanzienlijke invloed, aangezien rijst het voornaamste element van de Thaise maaltijd vormt.

Park Ventures, een gebouw van 34 verdiepingen en 81.400 vierkante meter groot, huisvest niet alleen The Okura Prestige Bangkok, maar ook kantoor- en winkelruimtes. Bij de opening in 2012 ontving het gebouw de prestigieuze Platinum Leadership in Energy & Environmental Design (LEED) erkenning vanwege zijn innovatieve ontwerp en constructie, met als doel een energie-efficiënt en milieuvriendelijk project te realiseren. Aangezien energiekosten een aanzienlijk deel van onze uitgaven vormen en voortdurend schommelen, is het voor ons essentieel om constant kritisch te evalueren hoe we energie verbruiken en om duurzame investeringen te overwegen.

Asset World Corporation (AWC), de eigenaar van The Okura Prestige Bangkok en daarnaast bezitter van diverse hotels van merken zoals Marriott, Hilton, IHG, Meliá en Banyan Tree in hun portfolio, heeft een diepgaande toewijding aan duurzaamheid. Deze toewijding is verankerd in de bedrijfsvisie Building a Better Future en wordt belichaamd door hun drie pijlers van verbetering: Better Planet, Better People en Better Prosperity. Het uiteindelijke doel van AWC is om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn.

Door gebruik te maken van de Aqueduct Water Risk Atlas tool (ontwikkeld door het World Recourses Institute), is er een strategie en actieplan om het waterverbruik effectief te managen. Afvalbeheer vormt eveneens een significant aspect en het streefdoel is om voor 2030 volledig afvalvrij te zijn wat betreft stortplaatsen. Biodiversiteit is, tot slot, eveneens een belangrijke pijler en samen met de eigenaar worden trainingen voor het team, de gemeenschap en stakeholders geïnitieerd om het belang van efficiënt gebruik in alle lagen van de organisatie te waarborgen.

Jan Jansen  

(Rechts)

Hotel: Conrad Hong Kong
Aantal kamers: 512
Aantal medewerkers: 530
Functie: General Manager
Locatie: Hong Kong, China

Als individueel hotel maar ook binnen onze hotelketen is onze focus op het verminderen van onze carbon footprint een belangrijk onderwerp. Sinds 2009 gebruiken we de applicatie Lightstay om onze impact op de omgeving te meten en te documenteren. Op basis daarvan maakt ieder hotel een plan om de carbon footprint te verminderen met een focus op Watts, Water en Waste.

Binnen ons hotel hebben we een apart comité om te zorgen dat we de noodzakelijke verbeteringen realiseren. Deze groep is samengesteld uit verschillende afdelingen en daarbij kijken we voornamelijk naar de grootverbruikers van energie. In ons geval zijn dat engineering (airconditioningsystemen), keuken (koelruimtes en ovens) en housekeeping (wasserij). Ieder jaar stellen we een gedetailleerd plan op om het verbruik te verminderen. Dit kan met behulp van bepaalde investeringen, maar veelal komt het aan op het aanpassen van werkmethodes en ingesleten gewoontes. Door Lightstay kunnen we de activiteiten en resultaten duidelijk in kaart brengen.

Maar ook bij onze verkoopafdeling zien we een verandering. Veel van onze gasten en de organisatoren van evenementen vragen naar wat het hotel doet tegen klimaatverandering en hoe we een actieve rol innemen in de lokale maatschappij. Covid heeft dit in een stroomversnelling gebracht. We zien een duidelijke trend waarin welzijn en de zorg voor de natuurlijke omgeving meer aandacht krijgen. Daarom zijn onze (evenementen)menu’s tegenwoordig vaker gericht op gezonde opties, gebruikmakend van lokale en duurzaam verkregen ingrediënten en met minder (rund)vlees. Veel evenementorganisatoren streven er eveneens naar om de CO2-uitstoot die verband houdt met hun evenement, te compenseren door middel van het aanplanten van bomen.

Klimaatverandering heeft ook effect op Hongkong. Met de stijging van de temperatuur nemen ook de hoeveelheid neerslag en de intensiteit van de buien toe. Alle initiatieven die kunnen bijdragen aan het verminderen van deze gevolgen worden dan ook breed ondersteund. 

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws