Feestje cateren? �550 voedselderving!

17 oktober 2013 |
<

Voor het eerst is onderzocht hoe groot het aandeel voedselverspilling is in de partycateringbranche. Het blijkt dat gemiddeld per partij 30 procent voedsel wordt weggegooid. Forse besparingen
zijn mogelijk, maar de maatschappelijke relevantie is nog veel belangrijker. Dat concludeert het Nederlandse caterbedrijf Hutten dat onderzoek liet uitvoeren naar de eigen bedrijfsvoering.

Onderzoek
De resultaten zijn onlangs bekend gemaakt in het onderzoek ‘Valorisatie reststromen in de partycatering’. Hutten gaf hiertoe opdracht aan Han Soethoudt, van Food & Biobased Research, onderdeel van Wageningen University & Research (WUR). Soethoudt deed eerder al onderzoek naar voedselverspilling in bedrijfscatering.

Buffet grootste verspiller
Eerst is in kaart gebracht op welke plekken in het proces mogelijk voedselverspilling op zou treden. Bovendien zijn allerlei omstandigheden gemonitord die invloed hebben op ‘waste’, zoals aantal gasten, type arrangement en type gasten. Het onderzoek had betrekking op ruim 100 partijen. Gemiddeld wordt per partij 30 procent weggegooid. de dinervorm buffet zorgt voor de meeste derving (38 procent), dan walking diner (31 procent) en gewoon diner (zittend, 28 procent).

Duurzaam
De belangrijkste oorzaken zijn ‘het teveel meenemen aan grammage per persoon’ en slechts deels ‘het opkomen van het geplande aantal gasten’.
Hutten heeft opdracht gegeven voor het onderzoek vanwege de maatschappelijke relevantie. Schellekens: "Voedsel produceren kost enorm veel energie, in geld en van de planeet. Hutten heeft al veel initiatieven gestart om dat energiezuiniger te doen. Maar door efficiënter met voedsel om te gaan hoeft al minder geproduceerd te worden. Veel duurzamer dus."

Besparen
Het kan de cateraar tevens forse besparingen opleveren. De derving kost Hutten gemiddeld 550 euro per partij, exclusief personeel. Hoewel het exacte cijfer lastig te bepalen is zou de onderneming per jaar enkele tonnen kunnen besparen.

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Toerisme Coronacrisis
''Dit jaar 70 procent minder buitenlanders naar Nederland''

Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Bovendien gaan ongeveer 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land, waarmee het niveau van het toerisme terug op het niveau is van de jaren negentig, zo schetst het Nederlands Bureau voor T...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie Interview
Barbara Baarsma: "Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie"

Barbara Baarsma is econome en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Bovendien is zij hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad ...

Achtergronden
TheaterHotel De Oranjerie start met Dinner Theater Shows

Velen hebben het theater al te lange tijd moeten missen, maar daar komt verandering in! De Oranjerie gaat vanaf 2 oktober elk weekend een Dinner Theater Show organiseren. In een intieme setting op de bühne van de theaterzaal zorgt De Oranjerie voor een uniek en avondvullend programma. Terwij...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: