Feestje cateren? €550 voedselderving!

17 oktober 2013
Feestje cateren? €550 voedselderving!

Voor het eerst is onderzocht hoe groot het aandeel voedselverspilling is in de partycateringbranche. Het blijkt dat gemiddeld per partij 30 procent voedsel wordt weggegooid. Forse besparingen
zijn mogelijk, maar de maatschappelijke relevantie is nog veel belangrijker. Dat concludeert het Nederlandse caterbedrijf Hutten dat onderzoek liet uitvoeren naar de eigen bedrijfsvoering.

*Onderzoek*
De resultaten zijn onlangs bekend gemaakt in het onderzoek ‘Valorisatie reststromen in de partycatering’. Hutten gaf hiertoe opdracht aan Han Soethoudt, van Food & Biobased Research, onderdeel van Wageningen University & Research (WUR). Soethoudt deed eerder al onderzoek naar voedselverspilling in bedrijfscatering.

*Buffet grootste verspiller*
Eerst is in kaart gebracht op welke plekken in het proces mogelijk voedselverspilling op zou treden. Bovendien zijn allerlei omstandigheden gemonitord die invloed hebben op ‘waste’, zoals aantal gasten, type arrangement en type gasten. Het onderzoek had betrekking op ruim 100 partijen. Gemiddeld wordt per partij 30 procent weggegooid. de dinervorm buffet zorgt voor de meeste derving (38 procent), dan walking diner (31 procent) en gewoon diner (zittend, 28 procent).

*Duurzaam*
De belangrijkste oorzaken zijn ‘het teveel meenemen aan grammage per persoon’ en slechts deels ‘het opkomen van het geplande aantal gasten’.
Hutten heeft opdracht gegeven voor het onderzoek vanwege de maatschappelijke relevantie. Schellekens: "Voedsel produceren kost enorm veel energie, in geld en van de planeet. Hutten heeft al veel initiatieven gestart om dat energiezuiniger te doen. Maar door efficiënter met voedsel om te gaan hoeft al minder geproduceerd te worden. Veel duurzamer dus."

*Besparen*
Het kan de cateraar tevens forse besparingen opleveren. De derving kost Hutten gemiddeld 550 euro per partij, exclusief personeel. Hoewel het exacte cijfer lastig te bepalen is zou de onderneming per jaar enkele tonnen kunnen besparen.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws