GiveMe5 laat de hotellerie en economische daklozen samenwerken

Auteur: Redactie
27 oktober 2021
GiveMe5 laat de hotellerie en economische daklozen samenwerken

Economisch daklozen die verblijven in viersterrenhotels – het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch is dat wat er dit jaar gebeurde tijdens de strenge vorst in februari. Hotel Kimpton de Witt stelde namelijk een deel van haar kamers beschikbaar aan daklozen, wat uiteindelijk het startschot was voor een grootschaliger project: GiveMe5.

Het begon allemaal met een ontmoeting tussen sociaal ondernemer Marnix Geus (The Present Movement) en dakloze Paul op straat. Marnix deed een oproep voor donaties om Paul voor een week van de straat te krijgen en in een hotel te laten verblijven. De oproep ging viral, en naast dat er 30.000 euro aan donaties binnenkwam bood ook Hotel Kimpton De Witt aan om hun kamers beschikbaar te stellen aan daklozen. In de weken erna vingen zij meer dan twintig daklozen op tijdens de strenge vorst.

Daarna gingen Jos van Hunen, General Manager van Kimpton, en The Present Movement in gesprek over een structurele samenwerking. Jos wilde wel vijf kamers structureel beschikbaar stellen aan economisch daklozen, en vanaf dat moment was GiveMe5 geboren.

“Eenvoudige redenering leert mij nu dat als je geen kans hebt om je terug te trekken, of te kunnen huilen en slapen wanneer jij daar behoefte aan hebt, het verdomd moeilijk is om je batterij op te laden en energie genoeg te hebben om met tegenslag om te kunnen gaan. Of je te focussen op je toekomst die voor je ligt. Daarom is het heel belangrijk dat hotels meedoen aan GiveMe5. Los van dat ik het belangrijk vind om dit initiatief te steunen, hebben we ook een positief effect gezien op onze werknemers en werkomgeving sinds onze nieuwe gasten zijn gearriveerd.", vertelt Van Hunen.

Dat dakloosheid een groeiend probleem is in Nederland is bekend. De sociale huursector is afgenomen met 20% in de laatste 20 jaar, en de huidige wachttijd voor een woning is gemiddeld 10 jaar. Dat heeft er mede voor gezorgd dat het aantal daklozen de afgelopen 10 jaar is verdubbeld; momenteel zijn er naar schatting zo’n 50.000 daklozen in Nederland. Gemeenten zitten in een spagaat als het gaat om opvang en permanente woningen; van beide is te weinig. Het GiveMe5 project biedt verlichting in de zoektocht naar tijdelijke opvang én zorgt voor meer draagvlak in de gemeenten voor structurele oplossingen.

"Na drie maanden liefdevol verblijf in het Kimpton de Witt sta ik weer aan het begin van een mooie nieuwe toekomst. Ik heb weer een nieuwe baan”, vertelt Wilfred. Deelnemer aan het project GiveMe5.

Economisch daklozen zijn mensen die door een samenloop van omstandigheden (faillissement, scheiding, verlies van baan) hun huis verliezen en op straat belanden. Deze groep heeft geen last van zware verslavingen of psychische aandoeningen waardoor ze dakloos zijn geworden, maar lopen wel het risico om verder ‘af te glijden’ naarmate ze langer op straat verblijven. Vandaar dat het zaak is om zo snel mogelijk onderdak te bieden – het liefste in een rustige en professionele omgeving waar mensen daadwerkelijk tot rust kunnen komen.

Ondertussen hebben vier andere hotels zich aangesloten bij het initiatief: Holiday Inn Express Amsterdam, Crowne Plaza, Novotel Schiphol en Pestana Amsterdam Riverside. Tweederde van de deelnemers is al doorgestroomd van een hotelkamer naar een (semi-)permanente woning. De ambitie is om voor juli 2022 op te schalen naar 30 deelnemende hotels, en zo 300 economisch daklozen permanent van de straat te halen.

Tijdens het verblijf in de hotels worden de deelnemers begeleid door sociale initiatieven zoals De Regenboog Groep, die momenteel het project dragen in Amsterdam. De deelnemers betalen ook een maandelijkse huur van 450 euro, om hun zelfstandigheid te bevorderen. Dit kan deels doordat hun maandelijkse uitkering zodra zij in het hotel verblijven omhooggaat.

GiveMe5 is niet alleen een oplossing voor economisch daklozen, maar ook een uitgelezen kans voor hotels om iets terug te doen voor hun eigen stad. GiveMe5 is landelijk actief en biedt een heel tastbaar project om direct bij te dragen aan de leefbaarheid van de stad.

Daarnaast heeft het ook een positief effect op de werksfeer én biedt het mogelijkheden in de huidige war for talent en het nijpende personeelstekort: aan de ene kant voor werknemers die op zoek zijn naar meer zingeving op de werkvloer, en aan de andere kant de kans om direct je nieuwe gasten op te leiden.

Wil jij je ook met je hotel aansluiten bij dit initiatief? Neem dan contact op via kelly@thepresent.world. Meer informatie vind je op www.giveme5.world

Overig nieuws