Groot tekort aan topchefs dreigt

14 september 2016 | Thijs Jacobs

Met het sterk groeiende aantal restaurants in Amsterdam, dreigt er een tekort aan topchefs te ontstaan. Dit werd duidelijk tijdens de lunch voor een nieuwe generatie sterrenchefs, die aan het begin staan van de Sterklas, de hoogste culinaire opleiding voor jonge koks. De jaarlijkse lunch vond deze week plaats bij DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station, dat werd uitgeroepen tot Leerbedrijf van het Jaar.

Nieuwe generatie sterrenchefs [foto: Alexander Sporre]

Vraag naar chefs

‘Elke week gaat er tegenwoordig wel een nieuw restaurant in Amsterdam open en er is hier een grote vraag naar jonge chefs ontstaan, zegt meesterkok Theo van Rensch, hoofd van de opleiding Sterklas van het ROC. ‘Jonge chefs zijn nog nooit zo gewild geweest als nu. Het is belangrijk dat er komende jaren meer meesterkoks worden opgeleid, om de kwaliteit van de Nederlandse horeca ook in de toekomst op hoog niveau te houden. Een groot deel van de opleiding vindt plaats in de praktijk. Leerbedrijven en leermeesters spelen hierbij een belangrijke rol.’


Caroline Receveur en Marcel de Leeuw van DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station [foto: Alexander Sporre]? 

Leerbedrijf van het Jaar
Voor de lunch werd bekendgemaakt dat DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station de titel Leerbedrijf Horeca Amsterdam van het Jaar mag dragen. Caroline Receveur, General Manager van het hotel, nam de prijs in ontvangst. ‘Bij leerbedrijven, zoals ons hotel, leren studenten het horecavak in de praktijk. Sinds we open zijn gegaan, hebben we al 500 leerlingen opgeleid. Ik ben er trots op dat we zulke positieve beoordelingen krijgen.‘

Leermeester van het Jaar
Ook de chef van DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station, Marcel de Leeuw, viel in de prijzen. Hij werd uitgeroepen tot Leermeester van het  Jaar en is zelf ook nauw betrokken bij de Sterklas-opleiding. ‘Horeca is een echte ambacht. We hebben hier verschillende leermeesters in het hotel die zich bezighouden met het opleiden van de nieuwe horecageneratie. Het is altijd leuk om te zien dat onze leerlingen terechtkomen bij toprestaurants door heel Nederland en zelfs de hele wereld.’

Sterklas

Dit jaar begonnen 40 studenten aan de opleiding Sterklas van het ROC, die een tot twee jaar duurt. De opleiding bestaat 20 jaar en is een mix van theorie en praktijk. Vier dagen in de week werken de leerlingen in de keuken van een restaurant en ze gaan 1 dag per week naar school.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Personalia
Hotelier Martin Lindelauf gaat met pensioen

Na ruim vierendertig jaar gaat Martin Lindelauf met pensioen. Een pensioen dat welverdiend is, maar velen vinden het toch jammer om hem te zien gaan. Collega, zakenpartner, leermeester of hoe je hem ook zou willen noemen, de man met het jaloersmakende cv gaat er definitief mee stoppen. Martin&rs...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Internationaal Coronacrisis
a&o Hostels benoemt social distancing experts

Europa’s grootste budget hostelketen, a&o Hostels, heeft een initiatief gelanceerd waarbij in alle Europese vestigingen 'social distancing experts' zijn aangesteld. Deze specialisten zorgen ervoor dat de gasten veilig en met een gerust gevoel de omgeving kunnen verkennen. Bovendien...

Economie Hotelbouwplannen
Hotel-restaurant Waanders in Staphorst is verkocht en wordt gesloopt

Hotel-restaurant Waanders in Staphorst is verkocht. De nieuwe eigenaar is Jan Mulder van Jan Mulder Vastgoed uit Punthorst, zo lezen we in De Stentor. Op deze plek wil hij 96 appartementen realiseren, maar ook een grand café. Het welbekende pand van Waanders moet tegen de vlakte om plaats te ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: