Horecainterieur: de missers van 2014

24 juni 2014 |
Horecainterieur: de missers van 2014<

Het is een begrip aan het worden, de jaarlijkse lijst van Do’s en Don’ts op het gebied van horeca. Een lijst met een gemeende knipoog. Ontwerper Rein Rambaldo van De Horecafabriek heeft
met zijn team weer een aantal zaken gespot die 'niet meer kunnen', en te vaak gezien en gebruikt worden. Maar hij zet ook een top 5 van de absolute must-haves voor een succesvol horecabedrijf anno 2014/2015 op een rijtje. Een leidraad voor het inrichten of restylen van horecagelegenheden. Ambacht is het toverwoord.

Absolute Don’ts

1. Don’t: Fietsen aan de muur: We zien het te pas en te onpas. Een nieuwe fiets, een oude fiets, een bakfiets. Het maakt niet uit, als het maar een fiets is. Deze trend is absoluut voorbij. Waarom hangt iemand überhaupt zomaar een fiets op? Uitzondering op deze Don’t zijn de koffiebars die naast koffie ook fietsen verkopen. Dit is voor ons verklaarbaar.

2. Don’t: Landelijke witte meubels & interieur accessoires. Er zijn een aantal grote spelers in de markt die ons land overspoeld hebben met landelijke witte meubels. Horeca met een landelijk interieur zie je direct dat de vrouw des huizes inspraak wilde hebben in de keuze van gezellig meubilair. We hebben op internet inmiddels zo’n 95 outlets geteld die dit verkopen. Tijd om er heel snel afscheid van te nemen.

3. Don’t: De Ibiza look (oftewel de Gipsy look): Ibiza is hot. Dat zullen we niet ontkennen. Als je deze zomer niet naar Ibiza gaat, schijn je er niet bij te horen. Vinden we allemaal prima. Maar om Ibiza naar Nederland te halen, gaat wat ver. Er is wederom een overkill aan slappe aftreksel van gekleurde kleedjes tot uitbundige kussentjes. Om maar te zwijgen over de Buddha beelden. Die waren al in de Do’s & Don’ts van 2011 als don’t prominent opgenomen.


4. Don’t: Houtblokken als decoratie: Als houtblokken functioneel gebruikt worden, zien wij het als ambacht en dus een prima toevoeging voor je interieur. Maar om houtblokken te etaleren bij een gashaard/-oven of zomaar ter decoratie vinden we een tikkeltje zijn doel voorbij gaan. Dan heb je de boodschap niet goed begrepen. Helaas zien we dit veel in de praktijk. En niet bij de minste bedrijven.

5. Don’t: Plastic Stoelen: Als iets kil, fragiel, sfeerloos en ongemakkelijk zit, zijn het plastic stoelen. Waarom bedenkt iemand dat? Vroeger (toen de gulden nog van hout was) was het verklaarbaar. Je wilde dat je gast zo snel mogelijk weer weg was, zodat het stoeltje weer gebruikt kon worden voor de volgende gast. Maar tegenwoordig wil je je gasten toch vasthouden? Je wilt toch dat ze terugkomen?

Absolute Do’s

1. Do: Denim & Leer: Denim & Leer is hot, Denim & Leer is ambacht en Denim & Leer zijn stoere materialen. Liefde voor mooie hoogwaardige materialen. Dat straalt stijl uit. Denk vanuit de ambacht: de ambacht is een tijd lang weggeweest. Maar komt keihard terug. Ambacht is hot. Ambacht is liefde. Ambacht kan je overal in herkennen. In je producten, in je interieur en zelfs je personeel. Of je nu handgemaakte stoel koopt of een vis bij een goede visleverancier. Iets moet een verhaal vertellen. Het zogenaamde storytelling gevoel is onmisbaar binnen een succesvol horecaconcept.

2. Do: Fine Dining Meets Rock & Roll: Veel top chefs zien hun omzetten teruglopen. Zien en gezien willen worden in oubollige sterrenrestaurants is niet meer van deze tijd. Zorg ervoor dat de inrichting authentiek en stoer is. Maak gebruik van materialen met een lange levensduur, die na verloop van tijd op authentieke wijze slijten en een eigen verhaal krijgen. Hou het vooral ingetogen. Dat straalt veel meer warmte en karakter uit en dat is nu precies wat voor ons Rock & Roll in het interieur inhoudt.

3. Do: Stoffen terrasstoelen: De innovatie van terrasmeubilair gaat razendsnel. We zijn eindelijk verlost van die plastic rotanstoelen en alles wat op plastic lijkt. De uitstraling van het terras is eigenlijk nog belangrijk dan het interieur aan de binnenkant. Het terras is immers het visitekaartje van het concept. Ziet het terras er goed verzorgd uit dan gaat de gast er al vanuit dat de binnenkant hetzelfde is. In Milaan zijn dit jaar mooie terrasstoelen gepresenteerd van diverse materialen die voelen en eruitzien als stof. Het Belgische merk “Tribu” is een van de eerste die in Milaan haar nieuwe buitenstoffen heeft gepresenteerd.

4. Do: Rariteiten. Met een hightech, futuristisch en een te gestyled interieur ga je de show niet meer maken. De personal touch in je interieur geeft een hoge gunfactor. Geef je zaak karakter. Breng er humor in. Gasten vinden dat leuk en willen graag weten wie de ondernemer is. Het is niet erg om van je hobby te houden (zolang het maar geen fietsen zijn) en daar voor uit te komen. Laat je gasten zich maar afvragen waarom je bijvoorbeeld in hemelsnaam een kauwgomballen apparaat midden in je zaak hebt staan. Daar praten je gasten achteraf over en dat is wat ze onthouden en verder vertellen.

5. Do: Design meets Kitch. Combinatie van verschillende stijlen kunnen een fantastisch resultaat geven. Gaat u voor design gebruik dan ook design. Koop nooit imitatie. Daar sla je de plank volledig mee mis. Designkenners zien dat gelijk. Een stoel uit de jaren ‘70 is alleen leuk als hij uit de jaren ‘70 komt. Maak je combinaties wel zo, dat het ook betaalbaar blijft. Doseer en zorg voor balans.


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie Interview
Barbara Baarsma: "Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie"

Barbara Baarsma is econome en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Bovendien is zij hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad ...

Achtergronden
TheaterHotel De Oranjerie start met Dinner Theater Shows

Velen hebben het theater al te lange tijd moeten missen, maar daar komt verandering in! De Oranjerie gaat vanaf 2 oktober elk weekend een Dinner Theater Show organiseren. In een intieme setting op de bühne van de theaterzaal zorgt De Oranjerie voor een uniek en avondvullend programma. Terwij...

Interview Longread
Interview Pieter Elbers (KLM): "De fase direct na het vaccin is cruciaal"

Captain of industry Pieter Elbers (CEO KLM) en éminence grise Roberto Payer (Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam) strijden tegen de gevolgen van de coronacrisis. Midden in die crisis ontmoeten ze elkaar in Amsterdam. De luchtvaart en de hotellerie wordt hard geraakt door de wereldwijde pandem...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Internationaal Coronacrisis
Coronacrisis: 5 grootste hotelketens ter wereld verloren 25 miljard aan waarde

De uitbraak van het coronavirus heeft elke sector over de hele wereld getroffen, maar de hotelindustrie behoort tot de zwaarst getroffen sectoren. Hoewel de hotels verhoogde veiligheids- en hygiënemaatregelen hebben genomen, en voorzichtig zijn heropend voor het zomerse reisseizoen, kan het her...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: