Hotelier Privé: Caro van Eekelen

18 april 2014 | Redactie

Elke editie vraagt Hospitality Management een hotelier het hemd van het lijf middels vragen uit de beroemde questionnaire van Marcel Proust. Dit keer: Caro van Eekelen, chief operating officer Hotel Services Benelux at Accor.

Zij zal onze gast-hoofdredacteur zijn voor de juni-editie van Hospitality Management.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik voel me zonnig. Ik ben erg blij met mijn nieuwe Benelux-verantwoordelijkheid; dat inspireert enorm. Daarbij helpt het natuurlijk dat we richting het zomerseizoen gaan. Ik houd van de lange dagen. ’s Ochtends al vroeg licht, genieten van de zon en van lange zomeravonden… Heerlijk.

Aan wat voor mensen ergert u zich?

Mensen die verandering tegen willen gaan, of niet oplossingsgericht zijn. Ik kom ze regelmatig tegen: mensen die altijd ‘ja, maar’ zeggen. Of nog veel erger: dat denken en niet zeggen. Ik kan daar niet zo veel mee.

Wat is uw grootste succes?

Het feit dat ik een mooie carrière heb kunnen opbouwen in Frankrijk en Nederland en het mij gelukt is dit altijd goed te combineren met het gezinsleven. Hard werken, het spel stevig spelen én plezier hebben; die combinatie is in de praktijk soms best lastig, maar als het je dan lukt, geniet je er dubbel van. Dit vak vraagt veel van een mens. Gelukkig ben ik gezegend met een goed stel hersens en veel energie. Dat is volgens mij echt onontbeerlijk voor succes.

Wat is uw favoriete bezigheid?

Koken. Ik sta graag in de keuken. Na 17 jaar rond Parijs gewoond te hebben, ben ik uiteraard verknocht aan de Franse cuisine, maar ik gebruik ook recepten van Jamie Oliver. Ik vind het heerlijk om thuis in de open keuken dingen uit te proberen, samen met mijn dochters. Ik kan overigens even goed ’s avonds neerploffen op de bank met een glas wijn en een paar kranten, en dan wordfeud spelen. Heerlijk niets doen zit niet in de Hollandse volksaard, maar wel in die van mij.

Waar schaamt u zich voor?

Ik schaam me zelden. Ik kan me ook niet herinneren wanneer ik mij voor het laatst echt schaamde. Wat ik wel zie, is dat in deze tijd een vergrootglas op andermans functioneren ligt. Fouten maken is verboden, zo lijkt het. Op het werk en op school- daar zit veel verborgen schaamte. Fouten maken mag van mij, zolang je er maar van leert.

Wat is uw grootste mislukking?

Ik was echt niet goed in talen, had een echte talendeuk; altijd bijlessen, maar niets hielp. Ik was mij hier heel sterk van bewust toen ik naar de hogere hotelschool ging en stage wilde lopen in het buitenland. Ik kon alleen naar Aruba, omdat daar Nederlands wordt gesproken. Daar aangekomen moest ik samenwerken met een Engelstalige Canadese. Omdat ik echt van haar wilde leren, sprak ik binnen korte tijd behoorlijk Engels. Toen ik niet lang daarna gevraagd werd om naar Parijs te gaan voor een hotelopening, dacht ik: Dan leer ik mijn Frans ook wel. Dat bleek iets langer te duren, maar twee jaar later werd ik gebeld door Disneyland Parijs of ik de opening wilde doen. Zij wilden mij echt graag hebben omdat ik… Frans en Engels sprak.

Tegen wie kijkt u het meeste op?

Christine Lagarde, de eerste vrouwelijke directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ik heb haar een keer ontmoet. Veel bewondering heb ik voor deze vrouw met een overvolle baan en dito agenda. In haar vrije uurtjes maakt zij zich ook nog hard voor diversiteit. Petje af.

Wat is uw definitie van geluk?

Gelukkig zijn is voor mij het moment waarop alles samenvalt. Misschien wat cryptisch, maar geluksgevoel laat zich niet makkelijk vangen. Ik kan enorm genieten wanneer we als team iets moois hebben bereikt, maar evengoed als ik in goed gezelschap met een goed glas wijn op een terras aan zee zit, en de zon schijnt. Geluk kan voor mij in grote en kleine dingen zitten.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Leren doe je van iedereen en alles. Bij elke ontmoeting leer ik wel, ongeacht of het zakelijk of privé is. Ik ben van mening dat er - zolang je ervoor open staat - altijd iets te leren valt. Zolang je maar nieuwsgierig bent en blijft.

Hoe dapper bent u?

Ik heb wel veel lef. Ik zal niet zomaar mijn leven riskeren, maar ik sta absoluut mijn mannetje. Ik ben ook niet snel bang. Ik leer mijn dochters ook om dapper te zijn. Met lef bereik je meer.

Wanneer was u het gelukkigst?

Ik geloof niet dat er één moment uitspringt. Die momenten komen en gaan. Deze week was ik bijvoorbeeld erg gelukkig toen mijn dochter vertelde dat ze toegelaten is tot de studie vliegtuigbouwkunde in Delft. Ik ben apetrots en vind haar heel stoer. We zijn het meteen gaan vieren. Dat zijn momenten om te onthouden.

Wat is de beste plek om te wonen?

Ik heb op best veel plekken in de wereld gewoond, maar ben heel blij met mijn huidige plekje in Bergen (Noord-Holland): de combinatie van zon, zee, strand en cultuur zorgt voor een continue vakantiegevoel, ook in de winter. Veel plaatsen aan de Hollandse kust zijn toch vooral ingericht op het zomerseizoen, en in de winter uitgestorven. Bergen is het hele jaar leuk.

Wat is uw grootste zorg?

Ik slaap erg goed, maar natuurlijk hoop je als moeder dat het altijd maar goed blijft gaan met je kinderen, familie en vrienden. Er is niets belangrijker dan dat.

HM302014

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Personeel
Hotelpersoneel in trek binnen andere sectoren

Alhoewel onze branche in last is, zijn mensen met een hospitality-achtergrond in trek binnen andere sectoren. Niet alleen de zorg zit verlegen om mensen met een sterke dienstverlenende achtergrond, maar ook de uitvaartverzorging is een sector waar deze professionals welkom zijn. Tegelijkertijd zien ...

David Bakker
Column: lang leve Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden, samen met Valletta (Malta), de Culturele Hoofdstad van Europa. De hotels puilden uit, bedden waren niet meer te boeken en provincie Friesland profiteerde mee. Eindstand: 5,4 miljoen bezoekers voor Friesland in 2018. In het bidbook werd uitgegaan van 4 miljoen bezoeken aan ...

Internationaal
a&o breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 juli heet a&o Hostels haar gasten ook in Edinburgh welkom. Het eerste hostel in het Verenigd Koninkrijk van Europa’s grootste budget hostelketen biedt 131 kamers en 610 bedden. Het is centraal gelegen in de oude binnenstad van de Schotse hoofdstad. Voor oprichter en CEO Oliver Wint ...

Stelling van de maand mei: De overheid loodst de hotellerie goed door de coronacrisis

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De stelling van de maand ...

Achtergronden Interview
12 jaar geleden in Hospitality Management: Caro van Eekelen

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Dit keer een artikel uit 2009. In de zomer van 2009 werd Caro van Eekelen aangesteld als managi ...

Interview
Mens, Bedrijf & Visie: Ricardo Eshuis (SVH)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Hospitality Management vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: