Inkomsten Europese hotelsector dalen met 50 procent in 2021

Auteur: redactie
Economie Internationaal 25 mei 2021
Inkomsten Europese hotelsector dalen met 50 procent in 2021

Voor de Europese hotelindustrie wordt verwacht dat de aanzienlijke gevolgen van de pandemie de prestaties in 2021 zullen beïnvloeden. Volgens de onderzoeksgegevens geanalyseerd en gepubliceerd door ComprarAcciones.com, kunnen de inkomsten dalen met maar liefst 50 procent tijdens het jaar.

Op basis van een HVS-rapport is het transactievolume van de sector in 2020 met 69 procent gedaald tot 8,5 miljard euro, na een piek van 27,1 miljard euro in 2019. Het cijfer was echter hoger dan de 3,1 miljard euro die in 2009 na de wereldwijde financiële crisis werd genoteerd.

Omzet Europese accommodatie stijgt met 28 procent in 2021, maar blijft 39 procent onder hoogste niveau van 2019

Een studie van S&P Global schrijft de mogelijk sombere prognose toe aan het feit dat de horeca als een van de laatste sectoren zal herstellen van de pandemie. Reisbeperkingen en sociale afstand zijn enkele van de factoren die een tol eisen van de prestaties van de sector. Volgens de prognoses zouden de zakenreizen in de komende jaren met maar liefst 10 tot 30 procent kunnen dalen.

Meer dan 48 procent van het jaarlijkse transactievolume van de Europese hotelsector in 2020 werd opgetekend in het eerste kwartaal. Alleen al in januari en februari bedroeg het transactievolume 2,7 miljard euro, 2,5 procent meer dan in 2019. Als gevolg van de pandemie daalde het aantal transacties over het hele jaar met 66 procent tot 291.

Hoewel belanghebbenden hoopten op een opleving deze zomer, maken reisbeperkingen de vooruitzichten nogal somber. Volgens analisten van Allianz zal de Europese onafhankelijke hotelsector deze zomer slechts een kwart van de dalingen van 2020 goedmaken.

Beperkingen

Als de beperkingen de hele zomer blijven bestaan, voorspelt Goldman Sachs dat Zuid-Europa tot 1,3 procent van zijn bbp-groei zal verliezen. Nu de regio de beperkingen geleidelijk opheft, zou de vraag echter aanzienlijk moeten stijgen. Volgens Euler Hermes zou de jaaromzet van accommodatie in 2021 in Europa met 28 procent kunnen stijgen. Maar het zal nog steeds ongeveer 39 procent lager zijn dan het hoogtepunt van 2019.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws