Internationale Vakantiemonitor: toerist wil duurzaam reizen maar doet het nog niet

Auteur: Redactie
Toerisme Duurzaamheid 2 oktober 2022
Internationale Vakantiemonitor: toerist wil duurzaam reizen maar doet het nog niet

De Internationale Vakantiemonitor van NBTC wijst uit dat er meer aandacht voor duurzaamheid is bij toeristen. Gemak en prijzen zorgen echter voor niet-duurzame keuzes. Toeristen geven aan wel rekening te willen houden met duurzaamheid, maar het nog niet te dóen.

Gemiddeld 52 procent van de ondervraagden (uit zes landen) geeft aan rekening te willen houden met het klimaat bij het boeken van een vakantie. Bijna 44 procent is ook bereid extra te betalen voor duurzame opties. Maar slechts 39 procent geeft aan ook daadwerkelijk rekening gehouden te hebben met duurzaamheid tijdens de laatste vakantie. Britten en Amerikanen scoren dan het hoogst. Belgen en Nederlanders hebben de laagste score als het gaat om duurzame vakanties. Dit blijkt uit de zojuist verschenen resultaten van de Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Met deze monitor meet NBTC wat voor effect zaken als corona, de oorlog in Oekraïne en inflatie hebben op het vakantiesentiment van nationaal en internationaal toerisme.

Belgen en Nederlanders overwegen de trein

Ten opzichte van een jaar geleden wordt de trein door Belgen en Nederlanders meer overwogen als vervoersmiddel naar Europese bestemmingen. Fransen daarentegen overwegen de auto juist meer. Waar een jaar geleden Britten nog relatief veel met de boot reisden, is dat aandeel significant gedaald. Het vliegtuig blijft verreweg het meest gekozen vervoersmiddel voor een Europese vakantie dit najaar. Jos Vranken, directeur NBTC: “We zien in deze nieuwe resultaten van de Vakantiemonitor dat reizigers duurzame opties serieus overwegen. De keuze voor klimaatvriendelijke opties wordt niet alleen gemaakt op grond van duurzaamheid. Ook chaotische toestanden op luchthavens of de prijzen voor meer duurzame opties zijn van grote invloed op de keuze van de consument. De toerismesector heeft, mede door haar omvang en belang, een belangrijke verantwoordelijkheid richting consumenten als het gaat om een goed aanbod van betaalbare, duurzame opties.”

Toerisme bijna op niveau van voor Corona

Tegen de verwachting in lijkt het toerisme zich sneller te herstellen dan tijdens de pandemie verondersteld. Op basis van een geactualiseerde voorspelling verblijven in 2022 bijna 16 miljoen buitenlandse gasten in Nederland. Dat is bijna 80% van het aantal gasten dat Nederland – voor Corona – in 2019 ontving. Het binnenlands toerisme ligt zelfs 10% hoger dan in 2019. Ondanks zorgen over de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen, COVID-19 en de sterke inflatie, hecht de consument een groot belang aan vakantie. Gemiddeld 62% van de ondervraagden heeft de intentie om in de laatste vier maanden van 2022 nog op vakantie te gaan. Jos Vranken: “De impact van de zorgen die mensen hebben, zien we nu nog niet terug in reisgedrag. Deze zorgen kunnen echter op de wat langere termijn een negatieve invloed hebben op de reisindustrie. Als de situatie nog verder verslechterd is het niet ondenkbaar dat toerisme hierdoor zelfs in 2022 al wat gedempt wordt”. NBTC monitort het reisgedrag van de consument zorgvuldig en brengt eventuele gevolgen, negatief of positief, eind 2022 opnieuw in kaart.

NB: de jaarlijkse Toerismetop op 26 september, dit jaar op de Floriade Expo 2022, stond in het teken van klimaatneutraal reizen. Tijdens de top werd ook het koersdocument Op weg naar klimaatneutraal toerisme gepresenteerd.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws