Is carnaval goed voor de horeca?

1 februari 2016 |
Is carnaval goed voor de horeca?<

Carnaval is voor veel horecaondernemers in het zuiden van Nederland wat Kerst voor veel winkeliers is. Een forse omzetplus voor cafés
ligt in deze periode dan ook in de lijn der verwachting. Er zijn echter ook zaken die de deuren sluiten. Dagzaken, zoals lunchrooms, schenken dikwijls geen of weinig alcohol en de eigenaren maken van de gelegenheid gebruik om op vakantie te gaan. Er zijn ook restaurants die de zaak sluiten, maar wel een tap buiten plaatsen. Op die manier wordt er een goede omzet gegenereerd.

Warmer weer is goed voor de omzet
Carnaval valt vroeg dit jaar. In 2015 was dat ook het geval, en een vroege carnaval zorgt ervoor dat februari een goede horecamaand is. Naar alle waarschijnlijkheid is het dit jaar wat warmer dan in de voorgaande jaren tijdens carnaval. Dit is positief voor de omzetverwachting van de horeca tijdens het volksfeest.

De keerzijde
Er is echter een keerzijde: café-eigenaren halen tijdens carnaval weliswaar een goede omzet, maar in de weken voorafgaand aan het feest blijven de gasten weg. Ze houden de hand op de knip om tijdens het volksfeest extra uit te kunnen geven. Streept dit de plus tijdens carnaval dan niet weg? Bovendien moet er tijdens carnaval extra personeel ingeschakeld worden en wordt er veel tijd en geld besteed aan de aankleding van de zaak en het voldoen aan de regelgeving. Daarnaast is de zaterdag na carnaval meestal ook een teleurstellende dag voor de horeca. Misschien is carnaval wel helemaal niet zo goed voor de horeca als je het zo bekijkt...

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Awards
blooming hotel wint de Zoover Award voor beste hotel van Nederland

Eind 2019 werd blooming hotel, gevestigd in Bergen (NH), reeds verkozen tot Nederlands Meest Duurzame Hotel. Een fantastische prestatie op zich. En dat gasten dat waarderen werd wederom overduidelijk tijdens de jaarlijkse Zoover Awards voor accommodaties. In verschillende categorieën, van campi...

Opening Onderwijs
Stenden Hotel opent eerste Pop-up Campus Hotel van Leeuwarden

Op maandag 3 februari om 10:30 uur wordt het Pop-Up Campus Hotel feestelijk geopend. Tegelijkertijd starten bouwvakkers aan de overkant met het slopen en opbouwen van het oude Stenden Hotel. Stenden Hotel in Leeuwarden ondergaat een volledige renovatie en uitbreiding. Er wordt een nieuwe verdiepi...

Opening Internationaal
Mercure Liège City Centre opent haar deuren

Vandaag opent Mercure Liège City Centre officieel haar deuren na een complete rebranding. Het viersterrenhotel is gevestigd aan de Rue Saint Léonard 182, middenin het centrum van de bruisende stad Luik. Het pand kent een rijke geschiedenis als voormalig linnenfabriek en een 17e-eeuws k...

Amsterdam Opening
Vondel Hotels opent boutique hotel MAI Amsterdam in Chinatown

Vondel Hotels (2003) vierde afgelopen weekend het Chinees Nieuwjaar met de opening van hotel MAI Amsterdam. Gevestigd aan Geldersekade 30 en met Zeedijk in de achtertuin, is het 4-sterren boutique hotel gelegen in het hart van één van de meest authentieke wijken van de stad, Chinatown....

Economie
Horecaondernemers zijn positiever dan een jaar geleden

De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er ...

Awards F&B
Agnes Raggers F&B Professional of the Year 2020

Tijdens het AF&BM-jaargala in Hotel Okura Amsterdam heeft Agnes Raggers, F&B Manager van Mooirivier Hotel & Congres in Dalfsen, de F&B Professional of the Year Award 2020 uitgereikt gekregen. De finalestrijd ging dit jaar tussen Agnes Raggers, Bart Vanderstukken (Kruisherenhotel M...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: