Luxe kamers goedkoper, bezetting herstelt

28 juli 2010
Luxe kamers goedkoper, bezetting herstelt

Kamers in Nederlandse vier- en vijfsterrenhotels worden steeds goedkoper. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Hospitality Benchmark dat KPMG woensdag heeft gepubliceerd. De prijs van een kamer in een vijfsterrenhotel daalde vorig jaar naar 201 euro. In 2008 kostte een dergelijke kamer nog 231 euro. In een viersterrenhotel kostte een kamer vorig jaar 87 euro, tegen 95 euro in 2008. De prijzen van de luxere kamers zijn gedaald, omdat er minder zakelijke gasten uit zowel binnen- als buitenland naar de hotels komen. "Dat heeft vooral te maken met kostenbesparingen door bedrijven", zegt onderzoeker Mark Kemper van KPMG die de benchmark uitvoerde met collega Ilse de Graaf. Kemper: "Daarom kiezen veel zakenlui tegenwoordig voor een driesterrenhotel. De kamerprijzen blijven in die categorie dan ook stabiel."

*Bezettingsgraad gaat herstellen*
De hotelbranche zag de gemiddelde bezettingsgraad vorig jaar verder afnemen tot 62,5 procent, een daling van 5 procent ten opzichte van 2008. De bezettingsgraad nam vooral af in het viersterrensegment rond Amsterdam en Schiphol. "Vanwege de dure euro zijn er vorig jaar minder zakenlui uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gekomen. Zij kiezen meestal voor een onderkomen in die gebieden", aldus Kemper. In het eerste kwartaal van 2010 zat de hotellerie in Nederland nog in het slop, maar de internationale tendensen volgend zagen hotels in Amsterdam (vooral het luxe segment) in het tweede kwartaal de bezettingsgraden weer aantrekken.

*Op naar 2011*
Kemper verwacht dat in het restant van het jaar alle hotels in de hoofdstad de kamers weer voller zullen krijgen. In de loop van 2011 is de rest van de Nederlandse hotellerie aan de beurt.

~Frank Lindner~

Overig nieuws